BibTex RIS Kaynak Göster

Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi

Yıl 1999, Cilt: 3 Sayı: 2, 34 - 41, 01.06.1999

Öz

Bu çalışmada, 10 futbol hakemi, 10 yardımcı hakemin maç sırasındaki hareketlerini incelemek için, video kamera ile sadece hakeme odaklanmış görüntüleri kullanıldı. Bu görüntülerdeki hakemlerin maçtaki hareket şekilleri, özel olarak bu araştırma için hazırlanmış bilgisayar programı vasıtasıyla analiz edildi.Bu çalışmanın amacı, Futbol maçı sırasında futbol maçını yöneten hakem ve yardımcı hakemlerin çeşitli hareket şekillerinin (durma, yürüme, jogging, orta ve daha yüksek şiddette koşu ve sprint) analizini yapmak ve bu hakemler arasında bu yönde bir farkın olup olmadığını incelemektir.Bu araştırma sonuçlarına göre, maç boyunca futbol hakemlerinin, futbol oyuncuları kadar mesafe kat ettikleri bu mesafeleri intermittent (tekrarlı) koşu tarzında kat ettikleri, yardımcı hakemlerin, hakemlerden daha az mesafe kat ettikleri belirlenmiştir.

THE COMPARATIVE ANALYSIS OF THE REFEREE’S AND HIS ASSISTANTS’ MODES OF MOTION DURING A SOCCER MATCH

Yıl 1999, Cilt: 3 Sayı: 2, 34 - 41, 01.06.1999

Öz

In this study, the video- camera records zoomed in only the referees were used
to examine 10 referees’ and their 10 assistants’ movements during a match. The modes of motion of the referees in these records were analyzed by the
computer program particularly done for this study.
The aim of this study was to analyze various the modes of motion - walking,
jogging, stopping, low, moderate, high intensity running, sprint - of the referees
and their assistants who controlled soccer matches in soccer match and to
appraise whether there is a differences between the referee’s and his assistants’
in this way.
According to the results of this study, it was determined that during a match the
referees covered the distance as much as football players, they did these
movements intermittently and the assistant referees covered the distance less
than the referees.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA74ZC94VR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Niyazi Eniseler Bu kişi benim

Resul Kaya Bu kişi benim

Muzaffer Çolakoğlu Bu kişi benim

Fatih Özcan Bu kişi benim

İbrahim Önal Bu kişi benim

Özgür Morbel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1999
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eniseler, N., Kaya, R., Çolakoğlu, M., Özcan, F., vd. (1999). Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 34-41.
AMA Eniseler N, Kaya R, Çolakoğlu M, Özcan F, Önal İ, Morbel Ö. Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi. CBÜ BESBD. Haziran 1999;3(2):34-41.
Chicago Eniseler, Niyazi, Resul Kaya, Muzaffer Çolakoğlu, Fatih Özcan, İbrahim Önal, ve Özgür Morbel. “Hakem Ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 3, sy. 2 (Haziran 1999): 34-41.
EndNote Eniseler N, Kaya R, Çolakoğlu M, Özcan F, Önal İ, Morbel Ö (01 Haziran 1999) Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3 2 34–41.
IEEE N. Eniseler, R. Kaya, M. Çolakoğlu, F. Özcan, İ. Önal, ve Ö. Morbel, “Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi”, CBÜ BESBD, c. 3, sy. 2, ss. 34–41, 1999.
ISNAD Eniseler, Niyazi vd. “Hakem Ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3/2 (Haziran 1999), 34-41.
JAMA Eniseler N, Kaya R, Çolakoğlu M, Özcan F, Önal İ, Morbel Ö. Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi. CBÜ BESBD. 1999;3:34–41.
MLA Eniseler, Niyazi vd. “Hakem Ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 2, 1999, ss. 34-41.
Vancouver Eniseler N, Kaya R, Çolakoğlu M, Özcan F, Önal İ, Morbel Ö. Hakem ve Yardımcı Hakemlerin Futbol Müsabakası Boyunca Hareket Şekillerinin Karşılaştırmalı Olarak Analizi. CBÜ BESBD. 1999;3(2):34-41.