Araştırma Makalesi

ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU

Cilt: 5 Sayı: 9 31 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU

Öz

Tarih boyunca kadınların eğitim faaliyetlerinde yer alıp almaması ve toplum içerisinde nasıl konumlandırıldığı sosyal statülerine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. İslam dini gelmeden önce kadınların toplumda değersiz kabul edildiği, sosyal ve eğitsel haklarından mahrum bırakıldığı bilinmektedir. Kadınla erkek arasında herhangi bir ayrım yapmayan ve toplumda kadınlara dönük olumsuz bakışın kırılmasını sağlayan İslam, eğitimi hem kadına hem erkeğe farz kılmıştır. Bu çalışmanın amacı, İslamiyet’in gelişinden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar geçen süreçte kadının toplumdaki yerini, bu süreçlerde kadınlara yönelik tutumlarda olumlu veya olumsuz ne tür gelişmeler yaşandığını ve kadınların eğitim faaliyetlerine katılım düzeylerini tespit etmektir. Bunun yanı sıra İslam geleneğinde kadınların eğitimi hususunda meydana gelen olumsuz tutumların nedenlerini ortaya koymak da araştırmanın diğer bir amacıdır. Çalışmada ilk dönem eğitim faaliyetlerinden Cumhuriyet’in ilanına kadar olan dönemler incelenmiş, Cumhuriyet Dönemine yer verilmemiştir. Çalışma sırasında özellikle İslam tarihinde kadının eğitim faaliyetlerini ve sosyal hayattaki yeri ele alan kaynaklar taranmış, konuyla ilgili ayetler ve Hadis-i Şerifler incelenmiş, çalışmaya konu olan dönemin edebi eserleri gözden geçirilmiştir. Sonuç olarak kadının eğitimdeki ve toplumdaki yerinin dinamik bir süreç izlediği görülmüştür. Asr-ı Saadet döneminde İslami anlayışla beraber kadının toplumdaki olumsuz imajı son bulmuş, Kur’an’ın kadın ile erkeği eşit olarak muhatap almasının sünnet ile desteklenmesiyle kadının toplumsal rolü yeniden inşa edilmiştir. Ancak Kur’an ve sünnet eksenli bu anlayışın tarihsel seyir içinde her zaman devam etmediği, bazı dönemler toplumsal geleneklere bağlı olarak, bazı dönemlerde de İslami esasların yanlış anlaşılması ve uygulanması neticesinde kadınların sosyal hayatın dışına itildiği ve eğitim faaliyetlerinden uzaklaştırıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, A. (2001). İslamiyet’in ilk dönemlerinde eğitim öğretim. Diyanet, 37(2), 43–57.
  2. Akkaya, Ü. (2012). Hz. Peygamberin (s.a) kadınların sosyal hayattaki konumu ve ahlaki eğitim ile ilgili hadislerinin eğitsel açıdan değerlendirilmesi [Yüksek lisans tezi]. Hitit Üniversitesi.
  3. Aksoy, R. (2021). İslam öncesi toplumlarda ve İslam’da kadının statüsü. Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 0(15), 20–39. https://doi.org/10.20860/ijoses.929270
  4. Aksu, A. (2001). Emevîler Dönemi’nde kadının durumu. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 5(1), 263–280.
  5. Aktaş, C. (1997). Kadının toplumsallaşması ve fitne. İslami Araştırmalar Dergisi, 10(4), 241–248.
  6. Akyüz, V. (2006). Bütün yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam (Cilt III-IV). Beyan Yayınları.
  7. Akyüz, Y. (2001). Türk eğitim tarihi: Başlangıçtan 2001’e. Alfa Eğitim.
  8. Albayrak, H. Ş. (2019). Kadın olmak: İslam, gelenek, modernite ve ötesi. İz Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

5 Kasım 2024

Kabul Tarihi

24 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Işıkdoğan, D., & Demirkol, N. (2024). ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(9), 73-93. https://doi.org/10.62356/cihansumul.1579729
AMA
1.Işıkdoğan D, Demirkol N. ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU. CASBİD. 2024;5(9):73-93. doi:10.62356/cihansumul.1579729
Chicago
Işıkdoğan, Davud, ve Nursena Demirkol. 2024. “ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU”. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 5 (9): 73-93. https://doi.org/10.62356/cihansumul.1579729.
EndNote
Işıkdoğan D, Demirkol N (01 Aralık 2024) ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 5 9 73–93.
IEEE
[1]D. Işıkdoğan ve N. Demirkol, “ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU”, CASBİD, c. 5, sy 9, ss. 73–93, Ara. 2024, doi: 10.62356/cihansumul.1579729.
ISNAD
Işıkdoğan, Davud - Demirkol, Nursena. “ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU”. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 5/9 (01 Aralık 2024): 73-93. https://doi.org/10.62356/cihansumul.1579729.
JAMA
1.Işıkdoğan D, Demirkol N. ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU. CASBİD. 2024;5:73–93.
MLA
Işıkdoğan, Davud, ve Nursena Demirkol. “ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU”. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy 9, Aralık 2024, ss. 73-93, doi:10.62356/cihansumul.1579729.
Vancouver
1.Davud Işıkdoğan, Nursena Demirkol. ASR-I SAADETTEN CUMHURİYETE KADAR OLAN DÖNEMDE KADINLARIN EĞİTİMİ VE SOSYAL KONUMU. CASBİD. 01 Aralık 2024;5(9):73-9. doi:10.62356/cihansumul.1579729

Cited By

Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.