Araştırma Makalesi

MUʿTEZİLE VE EHL-İ SÜNNET’İN ALLAH’IN GÖRÜLMESİ TARTIŞMASINA DAİR KELÂMÎ DELİLLERİNİN ANALİZİ

Cilt: 6 Sayı: 11 31 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

MUʿTEZİLE VE EHL-İ SÜNNET’İN ALLAH’IN GÖRÜLMESİ TARTIŞMASINA DAİR KELÂMÎ DELİLLERİNİN ANALİZİ

Öz

Müslüman âlimler, Allah’ın varlığının aklen bilinebilir olduğu hususunda görüş birliği içindedir. Ancak O’nun görülmesinin imkânı meselesinde farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda rüʾyetullahın (Allah’ın görülmesinin) imkânı tartışması, İslâm düşüncesinde Allah’ın zâtına dair tasavvurların en önemli konularından biri olarak şekillenmiştir. Kur’ân’da yer alan bazı ifadelerin teşbih ihtimali taşıması, buna karşılık diğer âyetlerin Allah’ın her türlü benzetmeden münezzeh olduğunu vurgulaması, bu tartışmanın zeminini hazırlayan temel unsurlardandır. Bu durum, Allah’a cismaniyet isnat eden Müşebbihe ve Kerrâmiyye gibi fırkaların yanı sıra, aşırı tenzih anlayışını benimseyen Muʿtezile ile mutedil bir yaklaşım sergileyen Ehl-i sünnet ekollerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Zamanla müşebbihe eğilimli görüşler ümmet nezdinde kabul görmemiş, tartışma esas itibarıyla Muʿtezile ile Ehl-i sünnet arasında yoğunlaşmıştır. Muʿtezile, aklı merkeze alarak nakli aklın hizmetinde değerlendirmiş ve bu çerçevede Allah’ın görülmesinin imkânsızlığını savunmuştur. Buna mukabil Ehl-i sünnet, nakli temel kabul ederek rüʾyetullahın imkânını ileri sürmüş; aklî delilleri ise nasların teyidi ve açıklaması mahiyetinde yorumlamıştır. Bu çalışma, her iki ekolün rüʾyetullah meselesine dair aklî ve naklî delillerini sistematik bir biçimde tahlil ve tenkide tabi tutmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdu’r-Rahman bin Abdi’l-Lah el-Havnecî. (2022). ŞerhuKitâbîMe‘âlimiUsûli’d-Din. Dâru’r-Reyâhîn.
  2. Abdü’l-Hakîm es-Siyâlkûtî. (1998). Hâşiyetü’s-Siyâlkûtî ‘alâ Şerhi’l-Mevâkıf (c. 8). Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-İlmiyye.
  3. Adudüddin el-Îcî. (t.y.). el-Mevâkıf. Beyrut: Âlemü’l-Kütüb.
  4. Âmîdî, S. (2022). Ğâyetü’l-Merâm fî İlmi’l-Kelâm. Dârü’s-Selâm.
  5. Cürcânî, S. Ş. (1998). Şerhü’l-Mevâkıf (c. 2). Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-İlmiyye.
  6. Cürcânî, S. Ş. (1998). Şerhü’l-Mevâkıf (c. 8). Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-İlmiyye.
  7. Cürcânî. (2007). Kitabu’t-Tarifât. Lübnan: Dâru’n-Nefâis.
  8. Cüveynî, İ. H. (1995). Kitâbü’l-İrşâd. Beyrut: Dârü’l-Kütübü’l-İlmiyye.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kelam

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

22 Eylül 2025

Kabul Tarihi

14 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Ünsal, M. F. (2025). MUʿTEZİLE VE EHL-İ SÜNNET’İN ALLAH’IN GÖRÜLMESİ TARTIŞMASINA DAİR KELÂMÎ DELİLLERİNİN ANALİZİ. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11), 303-318. https://doi.org/10.62356/cihansumul.1788893

Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.