Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOSYAL ÇEVRE VE KÜLTÜREL YAPININ ÖĞRENCİ RESİMLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

Yıl 2022, Cilt: 3 Sayı: 5, 46 - 63, 08.04.2023

Öz

Bu araştırmanın amacı, sosyal çevrenin ve kültürel farklılıkların ilköğretim birinci kademe çocuk resimlerine nasıl yansıdığını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda yöresel ve kültürel farklılıkların ilköğretim birinci kademe çocuk resimlerine yansımalarını görmek için öğrenimlerine devam eden 1,2,3,4 ve 5. sınıfta bulunan 15 öğrenci üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlrinden fenomolojik desen kullanılmıştır. Öğrencilerden bir günlük yaşantılarını resmetmeleri istenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin içinde bulunduğu sosyal çevrenin ve olanakların resimlerine de yansıdığını göstermektedir. Kültürel yapının ve yöresel özelliklerin çocuk resimlerine çeşitlilik getirdiği ve renk, şema, mekânın, anlatımsallığa yansıdığı gözlemlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin resimlerinin değerlendirilmesinden çıkan sayısal veriler ise öğrencilerin çizgisel gelişim düzeylerinin birbirine yakın olduğunu göstermektedir

Kaynakça

  • Artut, K. (1990). Eğitimde Tasarım. Sedir Yayınevi, Ankara.
  • Ataseven, O. (2003). Sanat ve Çevre. 7. Ulusal Sanat Sempozyumu, 28-29 Mayıs. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Boydaş, N. (2004). Sanat Eleştirisine Giriş ve Örneklerle Sanat Eleştirisi. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık
  • Buyurgan, S ve Buyurgan, U. (2007). Sanat Eğitimi ve Öğretimi: Eğitimin Her Kademesine Yönelik Yöntem ve Teknikler. (İkinci Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara: Bilim Kitabevi
  • Kırışoğlu, O. T. (2002). Sanatta Eğitim, Görmek Öğrenmek Yaratmak. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Klepsch, M. and Logie. (1982). Children Draw And Tell: An Introduction To The Projektive Uses Of Children’s Human Figure. Brunner Mazel Inc. New-York
  • San, İ. (1983). Kültür Aktarımı ve Çağdaş Kültür Sorunu İçinde Sanat Eğitiminin Yeri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. Sayı:2, Cilt No: 2, s.138 – 145.
  • Şenel, S. (1995). Çocuk Resminde Aile ve Plan Algısı. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Resim-İş Eğitimi Sanat Dalı Master Tezi. İstanbul, S.3-41.
  • Telli, H. (1990). Türkiye’de Resim İş Öğretimine Genel Bir Bakış. Ankara T.E.D. Yayınları.
  • Tezcan, M. (1953). Kültür ve Kişilik. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No:173.
  • Yavuzer, H. (1992). Resimleriyle Çocuk. İstanbul: Remzi Kitapevi
  • Yağcı, M. (2007). Yöresel Kültür Farklılıklarının 7–9 Yaş Grubu Çocukların Resimlerine Yansımaları (Ankara ve Mardin İlleri Örneği). Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi. Ankara.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. VI. Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Elif Karaşin Bu kişi benim

Rahime Vural Bu kişi benim

Ayhan Elgörmüş Bu kişi benim

Selami Atan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Nisan 2023
Gönderilme Tarihi 6 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Karaşin, E., Vural, R., Elgörmüş, A., Atan, S. (2023). SOSYAL ÇEVRE VE KÜLTÜREL YAPININ ÖĞRENCİ RESİMLERİNE GÖRE İNCELENMESİ. Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(5), 46-63.

Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.