Medicinal and aromatic plants have been used for centuries for food, medicine, cosmetics, and spices. Due to increasing human and environmental health problems, interest in organic products is increasing day by day. The use of organic fertilizers not only improves crop quality but also improves soil and utilizes waste. The aim of the study is to conduct a SWOT analysis of the use of organic fertilizers in medicinal and aromatic plant production and to identify strategies. The SWOT analysis showed that strengths and opportunities outnumbered weaknesses and threats. Strategies (SO, ST, SW, WO, WT, WT, OT) were identified. Weaknesses and threats can be reduced by government incentives and training. The most notable weakness is that the use of organic fertilizers leads to low yields. Someone who aims to produce not only yield-based but also quality-based products should use organic fertilizers instead of chemical fertilizers. Organic fertilizer produces healthy, quality crops, improves the physical, chemical and biological properties of the soil and, if produced from organic waste, reduces environmental pollution and the amount of waste to be managed. The state should further promote the use of organic fertilizer to protect human and environmental health and to increase domestic/foreign markets. Producers should be trained in the effective production and use of organic fertilizer.
Medicinal and aromatic plant organic fertilizer SWOT analysis strategy
Tıbbi ve aromatik bitkiler gıda, ilaç, kozmetik, ve baharat gibi amaçlar için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Artan insan ve çevre sağlığı problemlerinden dolayı da her geçen gün organik ürünlere ilgi artmaktadır. Organik gübre kullanımı ürün kalitesini artırma haricinde toprağı iyileştirme ve atığı değerlendirmeyi de sağlar. Çalışmanın amacı, tıbbi ve aromatik bitki üretiminde organik gübre kullanımının SWOT analizini gerçekleştirmek ve stratejiler belirlemektir. Gerçekleştirilen SWOT analizinde güçlü yönler ve fırsatların zayıf yönler ve tehditlere kıyasla çok olduğu görülmüştür. Stratejiler (SO, ST, SW, WO, WT, WT, OT) belirlenmiştir. Zayıf yönler ve tehditler devlet teşviki, eğitim ile azaltılabilir. En dikkate değer zayıf yön, organik gübre kullanımının verimin az olmasına neden olmasıdır. Sadece verim bazlı değil kalite bazlı ürün üretme amacını edinen biri kimyasal gübre yerine organik gübre kullanmalıdır. Organik gübre sağlıklı, kaliteli ürün üretmeyi sağlar, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirir ve organik içerikli atıklardan üretilmesi halinde de çevre kirliliğini ve yönetilmesi gereken atık miktarını azaltır. Devlet, insan ve çevre sağlığını korumak ve iç/dış pazarların artmasını sağlamak için organik gübre kullanımını daha fazla teşvik etmelidir. Organik gübrenin etkin üretimi ve kullanımı için üreticiye eğitim verilmelidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1 |