Objective: Nowadays, individuals seeking medical help for dermatologic problems frequently visit emergency departments due to many factors. According to clinical studies, dermatologic problems account for 3-8% of all emergency department visits. Dermatologic diseases are not only caused by the skin itself; they can also be a symptom of different systemic diseases. Therefore, it is important for emergency physicians to have a comprehensive understanding of dermatologic emergencies. In most cases, skin diseases do not pose a serious risk to life, but patients present to the emergency department when they experience sudden onset with severe symptoms.
Materials and Methods: This study included patients aged 18 years and older who presented with dermatologic complaints to the emergency department of a university hospital in a city with a population of 4 million between 01.08.2021 and 01.07.2023. A total of 205 patients were analyzed. Sociodemographic data, clinical characteristics, and outcomes of patients with dermatologic complaints were recorded. Data were analyzed using the IBM SPSS Statistics program for statistical analysis.
Results: The ages of the patients in the study ranged from 13 to 98 years, with a median age of 49 years. The patients' female/male ratio was 57.1% to 42.9%. The most common reason for the presentation was a rash with 45.4%. 97.1% of patients presented as outpatients and 88.3% were discharged. Dermatitis was the most common diagnosis (22.9%). Length of hospitalization ranged from 0 to 77 days.
Conclusion: This study reveals the profile and diagnoses of patients presenting to the emergency department with dermatologic complaints. The findings may contribute to the development of more effective strategies for emergency departments to deal with dermatologic emergencies. However, the limitations of the study should also be considered and further research is needed.
Amaç: Günümüzde, dermatolojik sorunlar için tıbbi yardım arayan bireylerin, pek çok faktör nedeniyle acil servisleri sıklıkla ziyaret ettiği bilinmektedir. Klinik araştırmalara göre, dermatolojik sorunlar acil servise yapılan tüm ziyaretlerin %3-8'ini oluşturmaktadır. Dermatolojik hastalıklar sadece derinin kendisinden kaynaklanmaz; aynı zamanda farklı sistemik hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu nedenle, acil servis hekimlerinin dermatolojik acil durumlar hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmaları önemlidir. Çoğu durumda, deri hastalıkları yaşam için ciddi bir risk oluşturmaz, ancak hastalar şiddetli belirtilerle ani semptomlar yaşadığında acil servise başvururlar.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, 01.08.2021 ile 01.07.2023 tarihleri arasında 4 milyon nüfuslu bir şehirde bulunan bir üniversite hastanesinin acil servisine dermatolojik şikayetlerle başvuran 18 yaş ve üzeri hastaları içermektedir. Toplam 205 hasta incelenmiştir. Dermatolojik şikayetle başvuran hastaların sosyodemografik verileri, klinik özellikleri ve sonlanımları kayıt altına alınmıştır. Veriler, istatistiksel analiz için IBM SPSS Statistics programında değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmadaki hastaların yaşları 13 ila 98 arasında değişmekte olup, ortanca yaş 49'dur. Kadın hastaların oranı %57,1 iken, erkek hastaların oranı %42,9'dur. En sık başvuru sebebi %45,4 ile döküntüdür. Hastaların %97,1'i ayaktan başvuru yapmıştır ve %88,3'ü taburcu edilmiştir. Dermatit en yaygın tanı (%22,9) olarak saptanmıştır. Hastanede yatış süreleri 0 ila 77 gün arasında değişmektedir.
Sonuç: Bu çalışma, acil servise dermatolojik şikayetlerle başvuran hastaların profilini ve tanılarını ortaya koymaktadır. Bulgular, acil servislerin dermatolojik acil durumlarla ilgilenmesine yönelik daha etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Ancak, çalışmanın sınırlamaları da göz önünde bulundurulmalı ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Epidemiyolojik Modelleme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2 |