BibTex RIS Kaynak Göster

An Empirical Research on Non-Economic Factors That Effects Individuals Stock Market Participation Preferences

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 507 - 530, 01.09.2015

Öz

The purpose of this study, understanding the direct participation of depositors in Turkey to stock
markets according to some social and behavioral factors. Because of unable to explain stock
market and risk free assets market participation differences even with risk premium and low level
of stock market participation led us to consider some social factors like financial literacy, risk
perception, trust, short and long term market expectations. This study was conducted on 329
students Business Administration department at Faculty of Economics and Administrative
Sciences of Muğla Sıtkı Koçman University by using survey technique. The data were analyzed by
logistic regression showed that social factors like risk perception, financial literacy, trust to
financial institutions, short and long term expectations affects the stock market participation
preferences.

Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 507 - 530, 01.09.2015

Öz

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki tasarruf sahiplerinin hisse senedi piyasalarına olan doğrudan katılım düzeylerinin bir takım sosyal ve davranışsal faktör ile anlamlandırılmasıdır. Risksiz piyasalar ile hisse senedi piyasaları arasındaki katılım düzeyi farkının risk primi ile açıklanamaması ve hisse senedi piyasasına olan katılımın düşük düzeyde kalması finansal okuryazarlık, risk algısı, güven düzeyi, kısa ve uzun vadeli piyasaya dönük beklentiler gibi faktörler ile açıklamaya çalışılmıştır. Bu araştırma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitim alan 329 İşletme bölümü öğrencisine anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Lojistik regresyon ile analiz edilen veriler risk algısı, finansal okuryazarlık, finansal kurumlara olan güven seviyesi, kısa ve uzun vadeli beklentiler gibi sosyal değişkenlerin hisse senedi piyasalarına katılım tercihine etki ettiğini göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59BT57UP
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Bayrakdaroğlu Bu kişi benim

Fırat Botan Şan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayrakdaroğlu, A., & Şan, F. B. (2015). Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 507-530.
AMA Bayrakdaroğlu A, Şan FB. Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2015;5(2):507-530.
Chicago Bayrakdaroğlu, Ali, ve Fırat Botan Şan. “Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Eylül 2015): 507-30.
EndNote Bayrakdaroğlu A, Şan FB (01 Eylül 2015) Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 507–530.
IEEE A. Bayrakdaroğlu ve F. B. Şan, “Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 507–530, 2015.
ISNAD Bayrakdaroğlu, Ali - Şan, Fırat Botan. “Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (Eylül 2015), 507-530.
JAMA Bayrakdaroğlu A, Şan FB. Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5:507–530.
MLA Bayrakdaroğlu, Ali ve Fırat Botan Şan. “Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015, ss. 507-30.
Vancouver Bayrakdaroğlu A, Şan FB. Bireylerin Hisse Senedi Piyasasına Katılım Eğilimlerine Etki Eden Ekonomik Olmayan Faktörler Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5(2):507-30.