Research Article
BibTex RIS Cite

Topraksız Tarımda Farklı Besin Eriyiği Reçetelerinin Göl Soğanı Gelişimi Üzerine Etkileri

Year 2018, Volume: 6, 169 - 176, 28.12.2018

Abstract

Göl soğanı
(Leucojum aestivum
L.), ihracatına kota sınırlamasıyla izin verilen
türlerden birisidir. Soğan çevre büyüklüğü 7,5 cm üzerindeki göl soğanlarının
ihracatına izin verilmektedir. Bu çalışma, topraksız tarım yöntemi kullanılarak
farklı besin eriyiği reçetelerinin göl soğanı gelişimi üzerine etkilerini
belirlemek için Kasım 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında Çanakkale
Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü’nün ısıtmasız
cam serasında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak 8 cm çevre uzunluğundaki
göl soğanları, yetiştirme ortamı olarak perlit torba kültürü kullanılmıştır.
Soğanlar içi perlit dolu plastik torbalara dikildikten sonra kökler oluşana
kadar su verilmiş. Daha sonra bitkilere dört farklı besin eriyiği (NS % 125
NPK, NS % 150 NPK, NS % 175 NPK ve NS % 200 NPK) uygulanmıştır. Denemeden
yaprak sayısı, yaprak eni, yaprak kalınlığı, yaprak uzunluğu, gövde çapı, çiçek
sayısı, kök uzunluğu ve soğan çapı parametreleri elde edilmiştir. Bu
parametrelere SPSS 23 yazılımıyla ile varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma
testi uygulanmıştır. Farklı besin eriyiği kullanımının yaprak sayısı, yaprak
uzunluğu, yaprak eni, gövde çapı ve çiçek sayısı üzerine etkisinin önemsiz,
yaprak kalınlığı, kök uzunluğu ve soğan çapı üzerine ise önemli bulunmuştur. En
yüksek soğan çapı NS % 200 NPK (32,58 mm) ve NS % 125 NPK (32,24 mm) besin
eriyiği gruplarında gerçekleşmiştir. 

References

  • Aksu, E., Eren, K., Kaya, E., 2002. İhracatı yapılan doğal çiçek soğanları. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü. yayın no:84, Yalova, 39s.
  • Anonim, 2016. Doğal çiçek soğanlarının 2017 yılı ihracat listesi hakkında tebliğ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmî Gazete (17 Aralık 2016 Cumartesi), sayı: 29921, tebliğ no: 2016/52
  • Anonim, 2017. Türkiye bitkileri veri servisi-TÜBİVES, (Turkish Plants Data Service), (http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9301) Erişim Tarihi: 26.12.2017
  • Asil, H., Sarıhan, E.O., 2010. Türkiye’de doğal çiçek soğanları üretimi, değerlendirilmesi ve ticareti. IV. Süs Bitkileri Kongresi, s:33-40, 20-22 Ekim, Mersin.
  • Ayan, A.K., Kurtar, E.S., Çırak, C., Kevseroğlu, K., 2004. Bulb yield and some plant characters of summer snowflake (Leucojum aestivum L.) under shading as affected by GA3 and NAA at different concentrations. Journal of Agronomy 3 (4): 296-300.
  • Davis, P.H., 1965-1984. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Vol:I-VIII, Edinburg.
  • Gül, A., 2012. Topraksız tarım. Hasad Yayıncılık, 2. Baskı, 140 s, İstanbul.
  • Kahraman, Ö., Akçal, A., 2016. The enlargement of Leucojum aestivum L. in different substrates under greenhouse condition. Scientific Papers. Series B, Horticulture. Vol. LX, p:191-197.
  • Resh, H.M., 1991. Hydroponic food production. New Jersey, 655 p, USA.
  • Seyidoğlu, N., 2010. Leucojum aestivum L’nin parçacık tekniği ile üretimi. Journal of Bartın Faculty of Forestry, 11 (16), 7-11.
  • Zencirkıran, M., 2002. Geofitler. Uludağ Rotary Derneği Yayınları, No:1, 105s. Bursa.
Year 2018, Volume: 6, 169 - 176, 28.12.2018

Abstract

References

  • Aksu, E., Eren, K., Kaya, E., 2002. İhracatı yapılan doğal çiçek soğanları. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü. yayın no:84, Yalova, 39s.
  • Anonim, 2016. Doğal çiçek soğanlarının 2017 yılı ihracat listesi hakkında tebliğ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmî Gazete (17 Aralık 2016 Cumartesi), sayı: 29921, tebliğ no: 2016/52
  • Anonim, 2017. Türkiye bitkileri veri servisi-TÜBİVES, (Turkish Plants Data Service), (http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9301) Erişim Tarihi: 26.12.2017
  • Asil, H., Sarıhan, E.O., 2010. Türkiye’de doğal çiçek soğanları üretimi, değerlendirilmesi ve ticareti. IV. Süs Bitkileri Kongresi, s:33-40, 20-22 Ekim, Mersin.
  • Ayan, A.K., Kurtar, E.S., Çırak, C., Kevseroğlu, K., 2004. Bulb yield and some plant characters of summer snowflake (Leucojum aestivum L.) under shading as affected by GA3 and NAA at different concentrations. Journal of Agronomy 3 (4): 296-300.
  • Davis, P.H., 1965-1984. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Vol:I-VIII, Edinburg.
  • Gül, A., 2012. Topraksız tarım. Hasad Yayıncılık, 2. Baskı, 140 s, İstanbul.
  • Kahraman, Ö., Akçal, A., 2016. The enlargement of Leucojum aestivum L. in different substrates under greenhouse condition. Scientific Papers. Series B, Horticulture. Vol. LX, p:191-197.
  • Resh, H.M., 1991. Hydroponic food production. New Jersey, 655 p, USA.
  • Seyidoğlu, N., 2010. Leucojum aestivum L’nin parçacık tekniği ile üretimi. Journal of Bartın Faculty of Forestry, 11 (16), 7-11.
  • Zencirkıran, M., 2002. Geofitler. Uludağ Rotary Derneği Yayınları, No:1, 105s. Bursa.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Özgür Kahraman

Arda Akçal

Publication Date December 28, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 6

Cite

APA Kahraman, Ö., & Akçal, A. (2018). Topraksız Tarımda Farklı Besin Eriyiği Reçetelerinin Göl Soğanı Gelişimi Üzerine Etkileri. COMU Journal of Agriculture Faculty, 6(-), 169-176.