Göl soğanı
(Leucojum aestivum L.), ihracatına kota sınırlamasıyla izin verilen
türlerden birisidir. Soğan çevre büyüklüğü 7,5 cm üzerindeki göl soğanlarının
ihracatına izin verilmektedir. Bu çalışma, topraksız tarım yöntemi kullanılarak
farklı besin eriyiği reçetelerinin göl soğanı gelişimi üzerine etkilerini
belirlemek için Kasım 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında Çanakkale
Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü’nün ısıtmasız
cam serasında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak 8 cm çevre uzunluğundaki
göl soğanları, yetiştirme ortamı olarak perlit torba kültürü kullanılmıştır.
Soğanlar içi perlit dolu plastik torbalara dikildikten sonra kökler oluşana
kadar su verilmiş. Daha sonra bitkilere dört farklı besin eriyiği (NS % 125
NPK, NS % 150 NPK, NS % 175 NPK ve NS % 200 NPK) uygulanmıştır. Denemeden
yaprak sayısı, yaprak eni, yaprak kalınlığı, yaprak uzunluğu, gövde çapı, çiçek
sayısı, kök uzunluğu ve soğan çapı parametreleri elde edilmiştir. Bu
parametrelere SPSS 23 yazılımıyla ile varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma
testi uygulanmıştır. Farklı besin eriyiği kullanımının yaprak sayısı, yaprak
uzunluğu, yaprak eni, gövde çapı ve çiçek sayısı üzerine etkisinin önemsiz,
yaprak kalınlığı, kök uzunluğu ve soğan çapı üzerine ise önemli bulunmuştur. En
yüksek soğan çapı NS % 200 NPK (32,58 mm) ve NS % 125 NPK (32,24 mm) besin
eriyiği gruplarında gerçekleşmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 |