Bu çalışmada;
yazılı orkinos (Katsuwonus pelamis, Linnaeus,
1758), sarı yüzgeçli orkinos (Thunnus
albacares, Bonnaterre, 1788) ve kocagözlü orkinos (Thunnus obesus,
Lowe, 1839) türleri kullanılmıştır. Toplamda 150 adet bireyde biyometrik
ölçümler yapılmıştır. Her türün dişi ve erkek bireylerinin et ve karaciğer
dokularında alt örnekleme yapılarak besin bileşimi (protein, su, yağ ve kül) ve
yağ asidi kompozisyonları saptanmıştır. Genel olarak her üç tür balıkta
karaciğer dokusu ete göre daha düşük protein içeriğine sahip olmasına rağmen,
yağ içeriği karaciğerlerde önemli ölçüde fazladır (P<0,05). Maksimum yağ
içeriği ette %6,44, karaciğerde %9,74 olarak belirlenmiştir. Tüm örneklerde,
yağlar başlıca çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Orkinos karaciğerlerinde
omega 3/omega 6 (n3/n6) ile DHA/EPA (Dokozahekzaenoik
Asit/Eikozapentaenoik Asit) miktarları, et ile karşılaştırıldığında daha
yüksektir. Genellikle, toplam doymuş (∑SFA), tekli doymamış (∑MUFA), çoklu
doymamış (∑PUFA) yağ asitleri ile n3,
n6, EPA ve DHA miktarları, erkek
bireylerde dişilere nazaran daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak
önemli bir farklılık arz etmediği tespit edilmiştir (P>0,05). Sonuç olarak,
ton balığı işleme endüstrisi atığı olan karaciğerlerin, niteliklerini koruyarak
işlenmesi ve ticari olarak sektöre kazandırılması gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |