Derleme

Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri

Cilt: 7 Sayı: 4 31 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri

Öz

Amaç: Ulusal Güvenliğin koruyucuları olarak tanımlanan özel mesleklerin fiziksel uygunluk düzeylerinin yüksek etkinliği görev başarısı için önemli bir unsurdur. Bu derlemenin amacı, askeri fiziksel uygunluk testi (AFUT) ve kolluk fiziksel uygunluk testinden (KFUT) önce etkili ısınma için uygulanabilir egzersiz hareketlerinin, niteliğini ve etkinliğini incelemek ve fiziksel uygunluk test puanlarını artırabilecek olan yöntemleri sunabilmektir. Yöntem: Randomize kontrollü çalışmaların literatür taramaları sağlık ve spor bilimleri alanlarında nitelikli çalışmalarının indekslendiği PubMed veri tabanında, 2010-2024 yılları arasında “askeri“,“kolluk’’,“Fiziksel Yeterlilik Testi (FYT), “egzersiz ve “ısınma’’ anahtar kelimeleri kullanılarak uygulanabilir veya genellenebilir ısınma egzersizlerinin askeri/kolluk personelinin fiziksel performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada, dahil edilme kriterlerine uygun çalışmalara bakıldığında aerobik dayanıklılık için statik ısınma hareketleri daha çok koşu sürelerini artırmıştır, ancak dinamik germe ve dinamik ısınma hareket kombinasyonu personellerin diğer fiziksel uygunluk performansı içinde olumlu sonuçlar vermiştir. Sonuç: Seçilmiş dinamik ısınma egzersizi AFUT ve KFUT skorlarını artırabilir ancak dinamik ısınma ve dinamik hareket drillerinin askeri/kolluk fiziksel uygunluk sonuçlarına olan etkinliğini araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Basar, M. J., Stanek, J. M., Dodd, D. D., & Begalle, R. L. (2019). The Influence of Corrective Exercises on Functional Movement Screen and Physical Fitness Performance in Army ROTC Cadets. Journal of sport rehabilitation, 28(4), 360–367.
  2. Beck, A. Q., Clasey, J. L., Yates, J. W., Koebke, N. C., Palmer, T. G., & Abel, M. G. (2015). Relationship of Physical Fitness Measures vs. Occupational Physical Ability in Campus Law Enforcement Officers. Journal of strength and conditioning research, 29(8), 2340–2350.
  3. Beckham, G. K., Olmeda, J. J., Flores, A. J., Echeverry, J. A., Campos, A. F., & Kim, S. B. (2018). Relationship Between Maximum Pull-up Repetitions and First Repetition Mean Concentric Velocity. Journal of strength and conditioning research, 32(7), 1831–1837.
  4. Behm, D. G., & Chaouachi, A. (2011). A review of the acute effects of static and dynamic stretching on performance. European journal of applied physiology, 111(11), 2633–2651.
  5. Behm, D. G., Blazevich, A. J., Kay, A. D., & McHugh, M. (2016). Acute effects of muscle stretching on physical performance, range of motion, and injury incidence in healthy active individuals: a systematic review. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 41(1), 1–11.
  6. Berria, J., Daronco, L. S. E. & Bevilacqua, L. A. (2011). Motor Fitness and Ability for The Work of Military Police of The Special Operations Battalion. Salusvita, 30(2), 89-104.
  7. Bissett, D., Bissett, J., & Snell, C. (2012). Physical agility tests and fitness standards: Perceptions of law enforcement officers. Police Practice & Research: An International Journal, 13(3), 208–223.
  8. Ceylan, H. İ., Saygın, Ö., & Yıldız, M. (2014). Acute Effects of Different Warm Up Procedures on 30m Sprint Slalom Dribbling Vertical Jump and Flexibility Performance in Women Futbol Players . Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 0–0.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Antrenman, Fiziksel Uygunluk

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

26 Eylül 2024

Kabul Tarihi

20 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Cin, M. (2024). Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri. 7(4), 1-12. https://izlik.org/JA73PJ26HK
AMA
1.Cin M. Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri. ÇOMÜSBD. 2024;7(4):1-12. https://izlik.org/JA73PJ26HK
Chicago
Cin, Merve. 2024. Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri. 7 (4): 1-12. https://izlik.org/JA73PJ26HK.
EndNote
Cin M (01 Aralık 2024) Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri. 7 4 1–12.
IEEE
[1]M. Cin, “Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri”, ÇOMÜSBD, c. 7, sy 4, ss. 1–12, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73PJ26HK
ISNAD
Cin, Merve. “Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri” 7/4 (01 Aralık 2024): 1-12. https://izlik.org/JA73PJ26HK.
JAMA
1.Cin M. Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri. ÇOMÜSBD. 2024;7:1–12.
MLA
Cin, Merve. Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri. sy 4, Aralık 2024, ss. 1-12, https://izlik.org/JA73PJ26HK.
Vancouver
1.Merve Cin. Askeri/Kolluk Kuvvetlerinde Fiziksel Uygunluk Düzeyi Testi Öncesi Uygulanan Isınma ve Egzersiz Yöntemleri [Internet]. C. 7. 01 Aralık 2024;7(4):1-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73PJ26HK

Sayın Araştırmacılar,

Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren uluslararası nitelikte ve hakemli dergi olarak yayımlanan ÇOMÜ Spor Bilimleri Dergisi'nin 2026 yılında yayınlanacak makaleleri için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde İngilizce makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda 2026 yayın dönemi için 2026 yılı Kasım ayı sonuna kadar makale gönderilebilir. Bilgilerinize sunulur.

Editör Prof. Dr. Hürmüz KOÇ