BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation And Situation of Direct Procurements in Procurement System in

Yıl 2014, Cilt: 12 Sayı: 23, 55 - 78, 01.06.2014

Öz

This study focuses on the problems resulting from the legislation on direct procurements and the ways they are practiced. Direct procurement is not accepted as a procurement procedure in Public Procurement Law numbered 4734, though the term public procurement is mentioned in the law, which also explains how to practice it. The main principles watched in public procurements in Europe Union (EU) countries are competition, transparency, non-discrimination and equal treatment, and the concerned EU Directive covers all sensitivities about procurement. Although these principles are attached importance to also in Turkey, there are lacunas in the legislation on competition as well as arbitrary operations, which contributes to the perception that administrations offer benefits to companies bringing about an ineffective use of public resources

Kamu Kesiminde Doğrudan Temin ile Yapılan Alımların İhale Sistemi İçindeki Yeri ve Değerlendirilmesi

Yıl 2014, Cilt: 12 Sayı: 23, 55 - 78, 01.06.2014

Öz

4734 sayılı Kamu İhale Kanununda ihale usulü olarak kabul edilmese de adı ve nasıl uygulanacağı belirtilen doğrudan temin işlemleriyle ilgili mevzuat ve uygulamaya dayalı ortaya çıkan sorunlar bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanan bu alım işlemlerinde önem verilen ilkeler; rekabet, şeffaflık, ayırımcılık yapmama, tarafsızlık, eşit muamele olarak belirtilmiş ve her türlü alım konusundaki hassasiyetler direktiflerde yer almıştır. Türkiye’de de bu ilkelere önem verilmesine rağmen özellikle rekabetin sağlanması konusunda mevzuattaki eksiklikler ve uygulamada yapılan keyfi işlemler idarelerin firmalara menfaat sağladıkları algısını arttırmakla birlikte aynı zamanda kamu kaynağının verimsiz harcanması sonucunu da doğurmaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25SB55YN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özhan Çetinkaya Bu kişi benim

Hakkı Ekşi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA Çetinkaya, Ö., & Ekşi, H. (2014). Kamu Kesiminde Doğrudan Temin ile Yapılan Alımların İhale Sistemi İçindeki Yeri ve Değerlendirilmesi. Yönetim Bilimleri Dergisi, 12(23), 55-78.

Sayın Araştırmacı;

Dergimize gelen yoğun talep nedeniyle Ekim 2024 sayısı için öngörülen kontenjan dolmuştur, gönderilen makaleler ilerleyen sayılarda değerlendirilebilecektir. Bu hususa dikkat ederek yeni makale gönderimi yapmanızı rica ederiz.

Yönetim Bilimler Dergisi Özel Sayı Çağrısı
Yönetim Bilimleri Dergisi 2024 yılının Eylül ayında “Endüstri 4.0 ve Dijitalleşmenin Sosyal Bilimlerde Yansımaları” başlıklı bir özel sayı yayınlayacaktır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 5-6 Temmuz 2024 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecek olan 4. Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı’nda sunum gerçekleştiren yazarların dergi için ücret yatırmasına gerek olmayıp, dekont yerine Konferans Katılım Belgesini sisteme yüklemeleri yeterli olacaktır.
Gönderilen makalelerin derginin yazım kurallarına uygun olması ve DergiPark sistemi üzerinden sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Özel sayı ana başlığı ile ilgisiz makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. Özel sayı için gönderilen makalelerin "Makalemi özel sayıya göndermek istiyorum" kutucuğu işaretlenerek sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Özel sayı için gönderilmemiş makalelerin bu sayıya eklenmesi mümkün olmayacaktır.
Özel Sayı Çalışma Takvimi
Gönderim Başlangıcı: 15 Nisan 2024
Son Gönderim Tarihi: 15 Temmuz 2024
Özel Sayı Yayınlanma Tarihi: Eylül 2024

Dergimize göndereceğiniz çalışmalar linkte yer alan taslak dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Çalışmanızı aktaracağınız taslak dergi yazım kurallarına göre düzenlenmiştir. Bu yüzden biçimlendirmeyi ve ana başlıkları değiştirmeden çalışmanızı bu taslağa aktarmanız gerekmektedir.
İngilizce Makale Şablonu için tıklayınız...

Saygılarımızla,