Araştırma Makalesi

Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi

Cilt: 3 Sayı: 2 30 Eylül 2022
PDF İndir
EN TR

Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi

Öz

Amaç: Bu çalışmada, pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve korelasyonel tipte tasarlanan bu araştırmanın örneklemini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersi alan 123 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu, Hemşirelik Öğrencileri için Pediatrik Ağrı Yönetimi Bilgi Ölçeği ve Ağrı Yönetiminde Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaşlarının ortalamasının 21.80 ± 1.44 yıl, %72.4’ünün kadın olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %63.4’ünün not ortalamalarının 3.01-4.0 arasında yer aldığı, ağrı ile ilgili önceden eğitim almayanların oranı %96.7 ve eğitim alanların %50.0’ı seminere katılmıştır. Öğrencilerin Pediatrik Ağrı Yönetimi Bilgi Ölçeğinden aldığı puan ortalaması 112.73 ± 11.26 ve Ağrı Yönetiminde Öz Yeterlilik Ölçeğinden aldığı puan ortalaması 75.21 ± 10.92 olarak tespit edilmiştir. Pediatrik Ağrı Yönetimi Bilgi Ölçeği ile Ağrı Yönetimi Öz Yeterlilik Ölçeği arasında orta düzeyde pozitif yönde (r=0.319, p<0.01) ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Çocuklarda ağrı yönetimi, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bir hemşirenin çocuklarda ağrı yönetimi konusundaki bilgisi öz yeterliliğini etkileyebilir. Mevcut çalışmada çocuklarda ağrı yönetimi konusundaki bilgisi ile öz yeterliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Konu ile ilgili farklı örneklemlerle çalışmaların yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. International Association for the Study of Pain (IASP). Terminology. Web site. https://www.iasp-pain.org/resources/terminology/. Accessed July 13, 2022.
  2. Akcan E, Polat S. Yenidoğanlarda ağrı ve ağrı yönetiminde hemşirenin rolü. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2017:64–9.
  3. Ekim A, Ocakcı AF. Knowledge and attitudes regarding pain management of pediatric nurses in turkey. Pain Manag Nurs 2013;14:e262–7. https://doi.org/10.1016/j.pmn.2012.02.004.
  4. Maeoka H, Hiyamizu M, Matsuo A, Morioka S. The influence of repeated pain stimulation on the emotional aspect of pain: a preliminary study in healthy volunteers. J Pain Res 2015;8:431–6. https://doi.org/10.2147/JPR.S86732.
  5. Balat A. Çocuklarda ağrı. Türkiye Klinikleri -Nöroloji Özel Sayısı. Prof Dr Münife Neyal (Sayı Ed) 2010;3:81–5.
  6. Grunau RE. Neonatal pain in very preterm infants: long-term effects on brain, neurodevelopment and pain reactivity. Rambam Maimonides Med J 2013;4:e0025. https://doi.org/10.5041/RMMJ.10132.
  7. Chiang L-C, Chen H-J, Huang L. Student nurses’ knowledge, attitudes, and self-efficacy of children’s pain management: evaluation of an education program in Taiwan. J Pain Symptom Manage 2006;32:82–9. https://doi.org/10.1016/j.jpainsymman.2006.01.011.
  8. Royal College of Nursing. The recognition and assessment of acute pain in children: Update of full guideline. Royal College of Nursing. 2009.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2022

Gönderilme Tarihi

15 Ağustos 2022

Kabul Tarihi

30 Ağustos 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Belli, M. (2022). Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Current Perspectives on Health Sciences, 3(2), 52-58. https://izlik.org/JA62UB42XM
AMA
1.Belli M. Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. SBGY. 2022;3(2):52-58. https://izlik.org/JA62UB42XM
Chicago
Belli, Mustafa. 2022. “Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”. Current Perspectives on Health Sciences 3 (2): 52-58. https://izlik.org/JA62UB42XM.
EndNote
Belli M (01 Eylül 2022) Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Current Perspectives on Health Sciences 3 2 52–58.
IEEE
[1]M. Belli, “Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”, SBGY, c. 3, sy 2, ss. 52–58, Eyl. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62UB42XM
ISNAD
Belli, Mustafa. “Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”. Current Perspectives on Health Sciences 3/2 (01 Eylül 2022): 52-58. https://izlik.org/JA62UB42XM.
JAMA
1.Belli M. Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. SBGY. 2022;3:52–58.
MLA
Belli, Mustafa. “Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”. Current Perspectives on Health Sciences, c. 3, sy 2, Eylül 2022, ss. 52-58, https://izlik.org/JA62UB42XM.
Vancouver
1.Mustafa Belli. Pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin pediatrik ağrı yönetimi bilgi düzeyleri ile ağrı yönetimi öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. SBGY [Internet]. 01 Eylül 2022;3(2):52-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62UB42XM