Araştırma Makalesi

Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Mart 2022
PDF İndir

Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı

Öz

Estetik amaçlı müdahaleler günümüzde cerrahî tıbbın ve teknolojinin gelişmesiyle giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu cerrahi müdahalelerin bir kısmı yaratılışı değiştirme amacı güdülmeden, hastalık sebebiyle oluşan ya da fıtri olarak anadan doğma gelen bozuklukları gidermek maksadıyla yapılmaktadır. Ancak insanların genelinin tıbbî ihtiyaç ve zaruret bulunmadığı halde gençleşme, süslenme, fıtratı değiştirme ve karşı cinse benzeme gibi amaçlarla bu müdahalelere yoğun ilgi gösterdikleri görülmektedir. Bu ilginin temelinde hâkim kültürü taklit etme psikolojisinin ve kimlik bunalımlarının yattığı düşünülmektedir. Özellikle ziynet amacıyla yapılan estetik müdahaleler gençler arasında bir moda halini almış durumdadır. Yetişkin kesimde ise tedaviden ziyade daha genç, dinç ve güzel görünme gayesi ve estetik duygusu ile yapılan cerrahi müdahaleler söz konusu olmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle oluşan bu yeni durumlarla ilgili klasik fıkıh kitaplarında özel bir hüküm ve açıklama olmaması tabidir. Ancak günümüzde bazı fetva mecmuaları dışında bu mecrada halâ yeterli akademik çalışmaların yapılmamış olması böyle bir araştırmayı yapmaya sevk eden ana etkenlerden olmuştur. Araştırmada “Tarama Modeli” kullanılarak Asr-ı Saadet’te ve fıkhın oluştuğu dönemdeki yazılı kaynaklardan toplanan verilerin analizleri yapılarak İslâm Dini’nin bakışı güncele yansıtılmaya gayret edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altıntaş, H. (1998). Kur’an ve estetik. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (38), 53-90.
  2. Apaydın, H. Y. vd. (2011). İlmihal II (islâm ve toplum). T.D.V. Yayınları.
  3. Aydınlı, A. (1991). Arfece b. Esad. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 3/354. TDV Yayınları.
  4. Ayvazoğlu, B. (2000). İlmü’l-Cemâl. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 22/146-148. TDV Yayınları.
  5. Bardakoğlu, A. (1997). Süslenme. İslâm’da inanç, ibadet ve günlük yaşayış ansiklopedisi. İ. K. Dönmez (Ed.). Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  6. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm Cu’fî. (1895). Sahih-i Buhari. el-Matbaatü'l-Kübra'l-Emiriyye.
  7. Burhanpurlu Şeyh Nizam. (1985). Fetava-yı hindiyye. (M. Efe Trc.). Akçağ Yayınları.
  8. Cezeri, Abdurrahman b. Muhammed b. İyaz. (1993). Dört mezhebe göre islâm fıkhı. (M. Keskin Trc.). Çağrı Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2022

Gönderilme Tarihi

20 Ocak 2022

Kabul Tarihi

18 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akın, A. (2022). Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, 1(1), 105-126. https://izlik.org/JA76YS96MX
AMA
1.Akın A. Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı. CİHANSOBAD. 2022;1(1):105-126. https://izlik.org/JA76YS96MX
Chicago
Akın, Abdullah. 2022. “Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı”. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1 (1): 105-26. https://izlik.org/JA76YS96MX.
EndNote
Akın A (01 Mart 2022) Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1 1 105–126.
IEEE
[1]A. Akın, “Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı”, CİHANSOBAD, c. 1, sy 1, ss. 105–126, Mar. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76YS96MX
ISNAD
Akın, Abdullah. “Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı”. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1/1 (01 Mart 2022): 105-126. https://izlik.org/JA76YS96MX.
JAMA
1.Akın A. Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı. CİHANSOBAD. 2022;1:105–126.
MLA
Akın, Abdullah. “Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı”. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, c. 1, sy 1, Mart 2022, ss. 105-26, https://izlik.org/JA76YS96MX.
Vancouver
1.Abdullah Akın. Estetik Amaçlı Müdahalelere İslâm Dini’nin Bakışı. CİHANSOBAD [Internet]. 01 Mart 2022;1(1):105-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76YS96MX

30066


CİHANSOBAD’ta yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.