Araştırma Makalesi

ATATÜRK DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE TARIMIN GELİŞİMİNDE ALMAN ETKİSİ

Cilt: 18 Sayı: 36 19 Ekim 2018
PDF İndir
EN TR

ATATÜRK DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE TARIMIN GELİŞİMİNDE ALMAN ETKİSİ

Öz

Ankara’da kurulan Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin 1923 yılında Lozan Antlaşması’nı imzalamasıyla birlikte Anadolu’da yeni bir Türk Devleti’nin kurulduğu dünya tarafından da resmen kabul edilmiş oldu. Ancak Lozan Antlaşması bedeli ağır olan savaş süreçlerinin bir sonucuydu. Ülkenin yetişmiş insan gücü savaşlarda yok olmuş, Türkiye kalkınmak için yetişmiş insan gücüne ve her çeşit uzmana muhtaç hale gelmişti. I. Dünya Savaşı’nın galip devletlerinden İngiltere ve yanı sıra Fransa; Türkiye’yi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dış politikada yalnızlaştırmaya çalıştı. Yalnızlık konusunda Türkiye ile benzer bir kaderi paylaşan bir diğer ülke de Weimar Cumhuriyeti Almanya’sıydı. Almanya ve Türkiye bu süreçte dış politikada birbiriyle iş birliği yapan iki ülke oldu. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de savaşların meydana getirdiği yetişmiş insan gücü eksikliğini büyük ölçüde Almanlar karşıladı. Alman uzmanlar ve bilim insanları bu dönemde Türkiye’de mühendislikten, sanayiye, tarımdan, hayvancılığa, vb. pek çok alanda danışmanlık sunarak ülkenin gelişimine katkı sundular. Almanların etkilerinin görüldüğü alanların başında tarım geldi. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Türkiye’nin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıydı. Buna karşın tarım sektörünün ciddi sorunları vardı. Bu sorunların çözülmesi; Türkiye’de tarımın gelişimi açısından son derece gerekliydi. Bu aşama Türkiye tarım sektörünün sorunlarını çözebilmek için yurt dışından getirdiği uzmanlara çeşitli raporlar hazırlattı. Alman ziraat uzmanları ve bilim insanları Türkiye’de tarımın sorunlarının belirlenmesinde ve atılacak adımlarla ilgili önemli katkılar sundular. Bunun yanı sıra Türkiye’de açılan ziraat okullarında görevlendirilen Almanlar, yeni kadroların yetişmesine akademik olarak destek de oldular. Böylece Atatürk Döneminde Türkiye’de tarım alanında önemli gelişmeler kaydedildi. Bu makalede Almanların Türkiye’de tarımın gelişimine olan etkileri üzerinde durulacaktır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi
  2. DAĞLI, Erkan, “Atatürk Dönemi Alman Büyükelçileri 1923-1938” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı, Konya, 2013.
  3. Cumhuriyet
  4. AFETİNAN A., İzmir İktisat Kongresi (17 Şubat-4 Mart 1923), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu yay., Ankara, 1989.
  5. AKMAN, Numan, “Cumhuriyet Döneminde Sığırcılık” Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi 9. Cilt, ss.2430-2437, İletişim yay., İstanbul, 1983.
  6. AKMAN, Arif, “Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Öyküsü”, Gıda(1990), Yıl 15, Sayı:(1), Ocak-Şubat, ss,3-12. E.T.27.02.2018 http://dergipark.gov.tr/ download/article-file/78503 E.T.27.02.2018.
  7. AKMAN, Arif, “Türkiye’de Fermantasyon ve Teknolojisinin Gelişimi Öyküsü”, Gıda/The Journel of Food Cilt(yıl):12, Sayı:3, Mayıs-Haziran 1987, s.145 http://dergipark.ulakbim.gov.tr/gidader/article/ view/5000096862/5000090186 E.T.27.02.2018.
  8. ARUOBA, Çelik, “Cumhuriyet’in Kuruluş Yıllarında Türkiye’nin Tarımsal Yapısı ve Tarıma Yönelik Politikalar”, Atatürk Dönemi Ekonomi Politikası ve Türkiye’nin Ekonomik Gelişimi, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Türkiye’nin Ekonomi Kurumu, Ankara, 1982.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2018

Kabul Tarihi

8 Ağustos 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 18 Sayı: 36

Kaynak Göster

Chicago
Gözcü, Alev. 2018. “ATATÜRK DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE TARIMIN GELİŞİMİNDE ALMAN ETKİSİ”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 18 (36): 107-37. https://izlik.org/JA53DG76PJ.