Araştırma Makalesi

II. MEŞRUTİYET’TEN CUMHURİYET’İN İLK YILLARINA TÜRK GENÇLİĞİNİN ÖRGÜTSEL VE DÜŞÜNSEL GELİŞİMİ

Cilt: 19 Sayı: 39 25 Aralık 2019
  • Asil Kaya
PDF İndir
TR EN

II. MEŞRUTİYET’TEN CUMHURİYET’İN İLK YILLARINA TÜRK GENÇLİĞİNİN ÖRGÜTSEL VE DÜŞÜNSEL GELİŞİMİ

Öz

Yeni Osmanlılar Hareketi ile birlikte ilk örgütsel deneyimini yaşayan Türk gençliği, gerek faaliyetleri gerekse savunduğu fikirlerle Türkiye’nin modernleşme sürecine hatırı sayılır katkılar sunmuştur. II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte ilk kez yasal zeminde örgütlenme fırsatı yakalayan gençler, öğrenci cemiyetleri ile başlayan örgütsel faaliyetlerini kısa sürede düşünsel alana taşımışlardır. Böylelikle yalnızca II. Meşrutiyet Dönemi’ni değil, Mütareke Dönemi’ni ve Cumhuriyet Dönemi’ni de etkileyen düşünsel hareketliliklerin altyapısını oluşturmuşlardır. Bu hareketlilik, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında pay sahibi olan gençlerin dimağlarının şekillenmesinde etkili bir faktör olmuştur. Ayrıca Cumhuriyet Dönemi’nde rejimin ve devrimlerin koruyucusu olan gençlerin düşünsel altyapısında da bu hareketlerin izlerini görmek mümkündür. Dolayısıyla II. Meşrutiyet Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne uzanan süreçte Türk gençliğinin örgütsel deneyimi ile düşünsel gelişimi arasında bir pozitif korelasyon durumundan söz edilebilir. Bu çalışmada II. Meşrutiyet, Mütareke ve Cumhuriyet Dönemlerinde Türk gençliğinin kurduğu örgütlere değinilerek, düşünsel gelişimi irdelenmiştir. Nihayetinde arşiv belgelerinden, resmi yayınlardan, döneme ilişkin kitaplar ile süreli yayınlarda çıkan makalelerden faydalanılarak Türk gençliğinin örgütsel ve düşünsel gelişimindeki dinamiklerin neler olduğuna cevap bulunmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. TC Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (B.C.A)
  2. C.H.P. Programı, Ulus Basımevi, Ankara 1935.
  3. “Genç Dernekleri Hakkında Kanun-i Muvakkat - 14 Cemaziyelahir 1334 / 4 Nisan 1332”, Düstur, Tertib-i Sani, C. 8, Evkaf Matbaası, İstanbul 1928.
  4. Genç Dernekleri Teşkili Hakkında Kanun-ı Muvakkat ve Talimnâme, Matbaa-i Askeriye, Dersaadet 1332.
  5. T.B.M.M. Zabıt Ceridesi, İ. 122, C. 14, 1 Aralık 1337.
  6. Açıksöz
  7. Anadolu
  8. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Dergisi

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

27 Temmuz 2019

Kabul Tarihi

17 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 19 Sayı: 39

Kaynak Göster

Chicago
Kaya, Asil. 2019. “II. MEŞRUTİYET’TEN CUMHURİYET’İN İLK YILLARINA TÜRK GENÇLİĞİNİN ÖRGÜTSEL VE DÜŞÜNSEL GELİŞİMİ”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 19 (39): 589-612. https://izlik.org/JA25KD77ZG.