Araştırma Makalesi

KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi

Cilt: 7 Sayı: 2 15 Aralık 2003
  • Durmuş Arslan
PDF İndir
TR EN

KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi

Öz

Medrese eğitiminde hocanın taleb~sine medrese müfredatının yahut belli bir kitap veya dersin okululduğunu göstermek üzere vermiş olduğu yazılı belgeye icazetname denir. icazetname öğrenci tarafından istenir, hoca da bu isteğe uygun olarak icazetnameyi tanzim ederek verir. icazetname ancak icazet vermeye yetkili olan bir hoca tarafından verilebilir. Kıraat ilminde icazetname, Kur'an lafızlarının usulüne uygun bir üslupla okunduğuna dair okuyucuda bulunması gereken niteliklerin varlığını gösteren yazılı yeterlilik belgesi anlamındadır. Kıraat ilminde icazetnameler sözlü ve yazılı diye ikiye ayrılır. Sözlü icazetlerin tarihi Hz. Peygamber dönemine kadar uzar. Yazılı icazetler ise, sened ve isnadın kitaplarda kaydedilmeye başlandığı lll. (IX.) asra kadar gider. Kıraat ilminde verileli icazetler, bu ilmin hem sened hem de isnadının yazılı tarihi vesikalarıdır. Aynı zamanda icazetnameler Kur'an'ın hem lafız hem de telaffuz keyfiyetinin titizlikle körunarak günümüze kadar silsile yoluyla eğitiminin yapıldığını gösterir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Durmuş Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2003

Gönderilme Tarihi

15 Ekim 2003

Kabul Tarihi

15 Kasım 2003

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arslan, D. (2003). KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(2), 291-318. https://izlik.org/JA86AT79FS
AMA
1.Arslan D. KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi. CUIFD. 2003;7(2):291-318. https://izlik.org/JA86AT79FS
Chicago
Arslan, Durmuş. 2003. “KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 7 (2): 291-318. https://izlik.org/JA86AT79FS.
EndNote
Arslan D (01 Aralık 2003) KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 7 2 291–318.
IEEE
[1]D. Arslan, “KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi”, CUIFD, c. 7, sy 2, ss. 291–318, Ara. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86AT79FS
ISNAD
Arslan, Durmuş. “KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 7/2 (01 Aralık 2003): 291-318. https://izlik.org/JA86AT79FS.
JAMA
1.Arslan D. KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi. CUIFD. 2003;7:291–318.
MLA
Arslan, Durmuş. “KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 2, Aralık 2003, ss. 291-18, https://izlik.org/JA86AT79FS.
Vancouver
1.Durmuş Arslan. KIRAAT iLMiNDE İCAZETNAME GELENEGi VE BiR iCAZETNAME ÖRNEGi. CUIFD [Internet]. 01 Aralık 2003;7(2):291-318. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86AT79FS