In this research, the effect of Eu doping on the structural, magnetic and magnetocaloric properties in La0.85Ag0.15MnO3 sample synthesized by sol-gel technique has been studied. The structural analysis show that crystal structure of the sample is found as rhombohedral being the same as undoped sample. But, the average particle size decreases when Eu is doped in the main structure. In the magnetic analysis, a magnetic transition is observed from ferromagnetic to paramagnetic phase around 192 K. The maximum magnetic entropy change (−ΔSM)max and relative cooling power (RCP) values were found as 2.78 J/kgK and 142.31 J/kg under 5 T field change.
Sol-gel Eu-doping Curie temperature Magnetic entropy change Magnetocaloric effect
Bu araştırmada, sol-jel tekniği ile sentezlenen La0.85Ag0.15MnO3 numunesine Eu katkılamasının yapısal, manyetik ve manyetokalorik özelliklere etkisi çalışılmıştır. Yapısal analizler, örneğin; kristal yapısının katkısı örnek ile aynı olan rombohedral yapıda olduğunu göstermiştir. Fakat ortalama parçacık boyutu, Eu katkılaması gerçekleştirildiğinde ana yapıya göre azalmaktadır. Yaklaşık 192 K’de feromanyetik-paramanyetik faz geçişinin olduğu manyetik analizlerden gözlenmiştir. Maksimum manyetik entropi değişimi (-ΔSM)max ve göreceli soğutma gücü (RCP) değerleri 5 T alan değişimi altında sırasıyla 2,78 J/kgK ve 142,31 J/kg olarak bulunmuştur.
Sol-jel Eu-katkılama Curie sıcaklığı Manyetik entropi değişimi Magnetokalorik etki
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1 |