Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tourism in the context of Sustainability: Karaman Sample

Yıl 2024, Sayı: 7, 17 - 26, 28.10.2024
https://doi.org/10.62425/culture.1533511

Öz

Karaman is one of the important export provinces of Turkey, whose economy is largely based on agricultural and industrial production. In addition to its economic power, it has natural, cultural and agricultural areas that can be included in rural tourism. In this context, in addition to alternatives such as cave, sports and plateau tourism, Karaman’s potential for agricultural and food tourism should also be taken into consideration based on its economy. In this study, the relationship between urbanization, tourism and sustainability was examined specifically for Karaman tourism; Karaman’s tourism opportunities were evaluated in terms of sustainability and social impacts. In addition, Karaman’s history, culture, faith and nature tourism routes were examined and the relationship between route tourism and sustainability was addressed, and alternative tourism elements that open up space for tourism in the context of sustainability, ecological and rural tourism opportunities, were evaluated in this context. At the end of the study, some suggestions were listed on what could be done for Karaman to come to mind not only with its industry but also with its alternative and sustainable tourism opportunities.

Kaynakça

  • Abercrombie, N., Hill, S. ve Turner, B.S. (2006). Dictionary of sociology. Penguin Books.
  • Arpacı, Ö., Zengin, B. ve Batman, O. (2012). Karaman’ın mağara turizmi potansiyeli ve turizm açısından kullanılabilirliği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 59-64.
  • Ay, M. (2019). Karaman mutfağı ve unutulan yemeklerimiz. Anı Bisküvi Kültür Yayınları.
  • Berkay, F. (2009). Tarih ve toplum-Köy ve kent (Yerleşme sosyolojisine başlangıç). Ekin Yayınevi.
  • Doğan, H.Z. (2004). Turizmin sosyo-kültürel temelleri. Detay Yayıncılık.
  • Göz, S. (2021). Karaman ili Ayrancı ilçesinin ekomüze potansiyeli, bir ekomüze modeli önerisi [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Ankara Üniversitesi.
  • Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Raporu (2023).
  • Kaypak, Ş. (2012). Ekolojik turizm ve sürdürülebilir kırsal kalkınma. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 11-29.
  • Keleş, R. ve Hamamcı, C. (2005). Çevre politikası. İmge Kitabevi.
  • Kurt, M. (2012). Karaman çevresindeki kaya yerleşim sahalarına turizm açısından genel bir bakış. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 95-102.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2007). Türkiye turizm strateji 2023 belgesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Soykan, F. (2003). Kırsal turizm ve Türkiye turizmi için önemi. Ege Coğrafya Dergisi, 12, 1-11.
  • Sznajder, M., Przezborska, L. ve Scrimgeour, F. (2009). Agritourism. CAB International.
  • Şahiner, T. (2012). İnanç turizmi potansiyeli ve halkın inanç turizmine bakışı açısından Karaman [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi.
  • Tekeli, İ. ve Ataöv, A. (2017). Sürdürülebilir toplum ve yapılı çevre (Stratejiler yelpazesi). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Toklu, S. (2020). Karaman ilinin yöresel mutfağının kültürel kimlik bağlamında incelenmesi ve turizme kazandırılması [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  • Topbaş Çelik, R. (2023). Miras ve kültürel turizm bağlamında kent: Karaman üzerinden bir değerlendirme [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Konya Teknik Üniversitesi.
  • Uca, A. (2012). Karaman’da kırsal turizmin örneği: Sertavul. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 71-75.
  • Urry, J. ve Larsen, J. (2022). Turist bakışı 3.0. (Y. Ekin ve O. Akbulut, Çev.). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Wearing, S., Stevenson, D. ve Young, T. (2022). Turist kültürleri (Kimlik, mekân, gezgin). (A. Yılmaz, Çev.). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Weber, M. (2000). Şehrin doğası. F. Oruç (Çev). Şehir ve cemiyet (s. 101-129) içinde. İz Yayıncılık.
  • Yavuzaslanoğlu, E. ve Yavuz, M. (2012). Karaman’ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 31-33.
  • Yıldırım, S. (2019). Ansiklopedik kent sözlüğü. Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları.

Sürdürülebilirlik Bağlamında Turizm: Karaman Örneği

Yıl 2024, Sayı: 7, 17 - 26, 28.10.2024
https://doi.org/10.62425/culture.1533511

Öz

Karaman, ekonomisi büyük ölçüde tarım ve sanayi üretimine dayanan, Türkiye’nin önemli ihracatçı illerinden biridir. Sahip olduğu ekonomik güce ek olarak özellikle kırsal turizme dâhil edilebilecek doğal, kültürel ve tarımsal alanlara sahiptir. Bu çerçevede mağara, spor ve yayla turizmi gibi alternatifler yanında Karaman’ın ekonomisinden hareketle tarım ve gıda turizmine yönelik potansiyeli de dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada kentleşme, turizm ve sürdürülebilirlik ilişkisi Karaman turizmi özelinde incelenmiş; Karaman’ın turizm olanakları sürdürülebilirlik bağlamı ve toplumsal etkileri bakımından değerlendirilmiştir. Ayrıca Karaman’ın tarih, kültür, inanç ve doğa turizmi rotaları incelenerek rota turizminin sürdürülebilirlikle ilişkisi ele alınmış, turizme sürdürülebilirlik bağlamında alan açan alternatif turizm unsurları olan ekolojik ve kırsal turizm olanakları bu bağlamda değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, Karaman’ın yalnızca sanayisiyle değil alternatif ve sürdürülebilir turizm olanaklarıyla da akla gelmesi için neler yapılabileceğine dair bazı öneriler de sıralanmıştır.

Kaynakça

  • Abercrombie, N., Hill, S. ve Turner, B.S. (2006). Dictionary of sociology. Penguin Books.
  • Arpacı, Ö., Zengin, B. ve Batman, O. (2012). Karaman’ın mağara turizmi potansiyeli ve turizm açısından kullanılabilirliği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 59-64.
  • Ay, M. (2019). Karaman mutfağı ve unutulan yemeklerimiz. Anı Bisküvi Kültür Yayınları.
  • Berkay, F. (2009). Tarih ve toplum-Köy ve kent (Yerleşme sosyolojisine başlangıç). Ekin Yayınevi.
  • Doğan, H.Z. (2004). Turizmin sosyo-kültürel temelleri. Detay Yayıncılık.
  • Göz, S. (2021). Karaman ili Ayrancı ilçesinin ekomüze potansiyeli, bir ekomüze modeli önerisi [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Ankara Üniversitesi.
  • Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Raporu (2023).
  • Kaypak, Ş. (2012). Ekolojik turizm ve sürdürülebilir kırsal kalkınma. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 11-29.
  • Keleş, R. ve Hamamcı, C. (2005). Çevre politikası. İmge Kitabevi.
  • Kurt, M. (2012). Karaman çevresindeki kaya yerleşim sahalarına turizm açısından genel bir bakış. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 95-102.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2007). Türkiye turizm strateji 2023 belgesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Soykan, F. (2003). Kırsal turizm ve Türkiye turizmi için önemi. Ege Coğrafya Dergisi, 12, 1-11.
  • Sznajder, M., Przezborska, L. ve Scrimgeour, F. (2009). Agritourism. CAB International.
  • Şahiner, T. (2012). İnanç turizmi potansiyeli ve halkın inanç turizmine bakışı açısından Karaman [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi.
  • Tekeli, İ. ve Ataöv, A. (2017). Sürdürülebilir toplum ve yapılı çevre (Stratejiler yelpazesi). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Toklu, S. (2020). Karaman ilinin yöresel mutfağının kültürel kimlik bağlamında incelenmesi ve turizme kazandırılması [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  • Topbaş Çelik, R. (2023). Miras ve kültürel turizm bağlamında kent: Karaman üzerinden bir değerlendirme [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Konya Teknik Üniversitesi.
  • Uca, A. (2012). Karaman’da kırsal turizmin örneği: Sertavul. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 71-75.
  • Urry, J. ve Larsen, J. (2022). Turist bakışı 3.0. (Y. Ekin ve O. Akbulut, Çev.). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Wearing, S., Stevenson, D. ve Young, T. (2022). Turist kültürleri (Kimlik, mekân, gezgin). (A. Yılmaz, Çev.). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Weber, M. (2000). Şehrin doğası. F. Oruç (Çev). Şehir ve cemiyet (s. 101-129) içinde. İz Yayıncılık.
  • Yavuzaslanoğlu, E. ve Yavuz, M. (2012). Karaman’ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 31-33.
  • Yıldırım, S. (2019). Ansiklopedik kent sözlüğü. Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültürel çalışmalar (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nilüfer Öztürk Aykaç 0000-0003-2469-0758

Yayımlanma Tarihi 28 Ekim 2024
Gönderilme Tarihi 14 Ağustos 2024
Kabul Tarihi 23 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Öztürk Aykaç, N. (2024). Sürdürülebilirlik Bağlamında Turizm: Karaman Örneği. Culture and Civilization(7), 17-26. https://doi.org/10.62425/culture.1533511

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929