Karaman is one of the important export provinces of Turkey, whose economy is largely based on agricultural and industrial production. In addition to its economic power, it has natural, cultural and agricultural areas that can be included in rural tourism. In this context, in addition to alternatives such as cave, sports and plateau tourism, Karaman’s potential for agricultural and food tourism should also be taken into consideration based on its economy. In this study, the relationship between urbanization, tourism and sustainability was examined specifically for Karaman tourism; Karaman’s tourism opportunities were evaluated in terms of sustainability and social impacts. In addition, Karaman’s history, culture, faith and nature tourism routes were examined and the relationship between route tourism and sustainability was addressed, and alternative tourism elements that open up space for tourism in the context of sustainability, ecological and rural tourism opportunities, were evaluated in this context. At the end of the study, some suggestions were listed on what could be done for Karaman to come to mind not only with its industry but also with its alternative and sustainable tourism opportunities.
Karaman, ekonomisi büyük ölçüde tarım ve sanayi üretimine dayanan, Türkiye’nin önemli ihracatçı illerinden biridir. Sahip olduğu ekonomik güce ek olarak özellikle kırsal turizme dâhil edilebilecek doğal, kültürel ve tarımsal alanlara sahiptir. Bu çerçevede mağara, spor ve yayla turizmi gibi alternatifler yanında Karaman’ın ekonomisinden hareketle tarım ve gıda turizmine yönelik potansiyeli de dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada kentleşme, turizm ve sürdürülebilirlik ilişkisi Karaman turizmi özelinde incelenmiş; Karaman’ın turizm olanakları sürdürülebilirlik bağlamı ve toplumsal etkileri bakımından değerlendirilmiştir. Ayrıca Karaman’ın tarih, kültür, inanç ve doğa turizmi rotaları incelenerek rota turizminin sürdürülebilirlikle ilişkisi ele alınmış, turizme sürdürülebilirlik bağlamında alan açan alternatif turizm unsurları olan ekolojik ve kırsal turizm olanakları bu bağlamda değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, Karaman’ın yalnızca sanayisiyle değil alternatif ve sürdürülebilir turizm olanaklarıyla da akla gelmesi için neler yapılabileceğine dair bazı öneriler de sıralanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: 7 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License