BibTex RIS Kaynak Göster

BİR KAMU YÖNETİMİ SORUNSALI OLARAK TERÖR KAYNAKLI KRİZLERİN YÖNETİMİ: TÜRKİYE-ABD KARŞILAŞTIRMASI

Yıl 2016, Cilt: 17 Sayı: 1, 343 - 368, 20.05.2016

Öz

Dünyanın gün geçtikçe artan istikrarsızlık eğilimi, uluslar, etnik ve dini topluluklar arasındaki çatışmalar dünya çapında terörist eğilimleri artırmaktadır. Böylesi bir ortamda geniş kitleleri etkileyen terör olayları dünyanın önde gelen sorunları arasında sayılmaktadır. Bu çalışmada terör saldırıları ve terör kaynaklı krizler Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri bağlamında bir kamu yönetimi sorunsalı olarak incelenmekte, örnek vakaların değerlendirmesi ile uygulama ve çözüm anlamında görüşler ortaya konmaktadır. Örnek vakaların değerlendirilmesinde dört temel kriter olarak (1) hızlı devlet müdahalesi; (2) etkili ve doğru bilgi akışının sağlanması; (3) ikinci bir saldırı veya krizin büyümesinin önlenmesi; (4) mağdurlara travma sonrası destek sağlanması belirlenmiştir. Bu kriterler başta hükümet olmak üzere kamu kurumlarından vatandaşların beklentilerinin neler olabileceği sorusundan yola çıkılarak belirlenmiş olup güvenlik güçlerinin özel müdahale koşulları ile ilgili değerlendirmeler çalışmanın dışında bırakılmıştır. Terör kaynaklı krizler konusunu bir kamu yönetimi sorunsalı olarak ele alan az sayıda çalışma bulunması nedeniyle ve vakaların toplum genelindeki yansımalarının gözlenebilmesine olanak sağlaması açısından medyadan alıntılar yapılmıştır. Bu çalışmada terör konusunu bu açıdan ele alan daha fazla çalışmanın yapılması ile sorunların özellikle toplumsal yönünün çözümüne önemli katkılar sağlanacağı sonucuna varılmıştır.

Yıl 2016, Cilt: 17 Sayı: 1, 343 - 368, 20.05.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdullah Yılmaz

Burcu Akdeniz

Yayımlanma Tarihi 20 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi 17 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, A., & Akdeniz, B. (2016). BİR KAMU YÖNETİMİ SORUNSALI OLARAK TERÖR KAYNAKLI KRİZLERİN YÖNETİMİ: TÜRKİYE-ABD KARŞILAŞTIRMASI. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 17(1), 343-368.

Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.