BibTex RIS Kaynak Göster

Heavy Metals Leaching From Low Temperature Glazed Turkish Traditional Ceramic Wares

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 1, 165 - 170, 01.03.2006

Öz

Ceramic pottery has long been recognized as a source of lead poisoning Lead copper chromium zinc and other heavy metals are found to leach from the glazes of some Turkish poorly fired glazed pottery in concentrations high enough to result serious health hazards Poorly fired ceramic ware with a lead based glaze can release lead to food in particular to acidic foods such as tomato sauce salsa Under acidic conditions leaching of level heavy metals is maximum Samples of ceramic ware were purchased from ceramic producers Locally available ceramic wares sauce plates pitchers pithos were examined as possible sources of heavy metals The heavy metals have been leached from the ceramic pottery samples filled with 4 acetic acid at room temperature for 24 hours The values significantly exceed the limits allowed by United States Food and Drug Administration FDA regulations for a 24 h leaching test Hence the use of such ceramic ware may constitute a serious health hazard to the users Key Words: Ceramic ware ceramic glaze lead heavy metals acidic food DÜŞÜK SICAKLIKLARDA SIRLANMIŞ GELENEKSEL TÜRK SERAMİK ÜRÜNLERİNDEN AĞIR METALLERİN SALINIMI ÖZET Geleneksel seramik ürünleri çömlek seramik saklama kapları güveç kapları kurşun zehirlenmesinin en önemli kaynaklarından biridir Kurşun krom çinko bakır ve diğer ağır metallerin sırlanmış seramik ürünlerin düşük sıcaklıklarda pişirilmesinden dolayı yüksek konsantrasyonda çözünmesi sağlık açısından çok ciddi sorunlara neden olmaktadır Düşük sıcaklıklarda sırlanmış bu ürünlerde özellikle asidik yiyeceklerin saklanması kurşun çözünürlüğünü artırmaktadır Asidik durumlarda kurşun çözünürlüğü maksimum düzeye çıkmaktadır Bu çalışmada kullanılan örnekler seramik atölyelerden satın alınmıştır Bu ürünlere States Food and Drug Administration FDA ’da belirtilen 24 saatlik 4’lük asetik asit testi uygulanmış ve Atomic Absorbsiyon Spektroskopisi ile metal konsantrasyonları tespit edilmiştir Anahtar Kelimeler: Seramik sır kurşun ağır metal asidik yiyecek

Kaynakça

  • ARAB-ABOU, A. A. K., 2001. Release of lead from glaze-ceramic ware into foods cooked by open flame and microwave, Food Chemistry 73, pp. 163-168.
  • BELGIAD, J. E., 2003. Release of heavy metals from Tunisian traditional ceramic ware. Food and Chemical Toxicology 41, pp. 95-98.
  • MOHAMED, N., CHIN, Y. M., POK, F.W., 2000. Leaching of lead from local tableware. Food Chemistry.
  • SHEETS, R. W., 1997. Extraction of lead, cadmium and zinc from over glaze decorations on ceramic dinnerware by acidic and basic food substances. The Science of the Total Environment 197, pp. 167-175.
  • SHEETS, R. W., 1998. Release of heavy metals from European and Asian porcelain dinnerware, The Science of the Total Environment 212, pp. 107-113.
  • SHEETS, R. W., 1999. Acid extraction of lead and cadmium from newly- purchased ceramic and melamine dinnerware, The Science of the Total Environment 233, pp. 233-237.

Heavy Metals Leaching From Low Temperature Glazed Turkish Traditional Ceramic Wares

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 1, 165 - 170, 01.03.2006

Öz

Geleneksel seramik ürünleri (çömlek, seramik saklama kapları, güveç kapları) kurşun zehirlenmesinin en önemli kaynaklarından biridir. Kurşun, krom, çinko, bakır ve diğer ağır metallerin, sırlanmış seramik ürünlerin düşük sıcaklıklarda pişirilmesinden dolayı, yüksek konsantrasyonda çözünmesi sağlık açısından çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. Düşük sıcaklıklarda sırlanmış bu ürünlerde, özellikle asidik yiyeceklerin saklanması kurşun çözünürlüğünü artırmaktadır. Asidik durumlarda kurşun çözünürlüğü maksimum düzeye çıkmaktadır. Bu çalışmada kullanılan örnekler seramik atölyelerden satın alınmıştır. Bu ürünlere States Food and Drug Administration (FDA)’da belirtilen, 24 saatlik % 4’lük asetik asit testi uygulanmış ve Atomic Absorbsiyon Spektroskopisi ile metal konsantrasyonları tespit edilmiştir

Kaynakça

  • ARAB-ABOU, A. A. K., 2001. Release of lead from glaze-ceramic ware into foods cooked by open flame and microwave, Food Chemistry 73, pp. 163-168.
  • BELGIAD, J. E., 2003. Release of heavy metals from Tunisian traditional ceramic ware. Food and Chemical Toxicology 41, pp. 95-98.
  • MOHAMED, N., CHIN, Y. M., POK, F.W., 2000. Leaching of lead from local tableware. Food Chemistry.
  • SHEETS, R. W., 1997. Extraction of lead, cadmium and zinc from over glaze decorations on ceramic dinnerware by acidic and basic food substances. The Science of the Total Environment 197, pp. 167-175.
  • SHEETS, R. W., 1998. Release of heavy metals from European and Asian porcelain dinnerware, The Science of the Total Environment 212, pp. 107-113.
  • SHEETS, R. W., 1999. Acid extraction of lead and cadmium from newly- purchased ceramic and melamine dinnerware, The Science of the Total Environment 233, pp. 233-237.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yusuf Ziya Halefoğlu Bu kişi benim

Hunay Evliya Bu kişi benim

Nergis Kılınç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2006
Gönderilme Tarihi 29 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Halefoğlu, Y. Z., Evliya, H., & Kılınç, N. (2006). Heavy Metals Leaching From Low Temperature Glazed Turkish Traditional Ceramic Wares. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1), 165-170.