BibTex RIS Kaynak Göster

A Study Collection for The Middle and Late Bronze Age Pottery from Gözlü Kule Tarsus

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 3, 127 - 134, 01.09.2006

Öz

From September through December 2000 with a research permit from the Turkish Department of Culture and Museums and a grant from the American Research Institute in Turkey and the National Endowment for the Humanities a study collection of the Middle and Late Bronze Age pottery from Gozlu Kule Tarsus was set up in the Ethnographic Museum in Adana The pottery was arranged by architectural level on the one hand and by type shape on the other This pottery was excavated between 1935 and 1938 By 1948 the pottery almost all unpublished from the Goldman 1956 excavations had been sorted by shape and or surface decoration and stored in the current Ethnographic Museum in Adana It has now been sorted into two series of boxes for ease of access by scholars interested in the period These boxes have recently been moved to the excavation house in Tarsus Key Words: Tarsus Gözlükule Pottery Middle Bronze Age Late Bronze Age TARSUS GÖZLÜ KULE ORTA VE GEÇ TUNÇ ÇAĞI SERAMİK KOLLEKSİYONUNDA BİR ÇALIŞMA ÖZET Bu çalışmanın konusunu Tarsus Gözlukule Orta ve Geç Tunç Çağı Seramikleri oluşturmaktadır Çalışmaya ilk önce Kültür Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınarak başlandı Araştırma National Endowment for the Humanities ve ARIT desteği ile gerçekleştirildi Eylül 2000’ de başlayan ve Aralık ayı başında sonuçlanan çalışmada 1985 86 yılında incelenen seramikler tekrar düzenlenip her bir seramik parçasının çok yönlü sistemde etiketlenmesi amaçlandı Adana Etnoğrafya Müzesi’nin deposunda yer alan seramikler genel biçim ve özelliklerine göre sınıflandırılarak kutulara yapıştırılan etiketler üzerine tipleri yazıldı Ayrıca açıklayıcı listeler hazırlandı ve kutuların içerisine yerleştirildi Listeler “tarihli” ve “tarihsiz” olmak üzere iki grup halinde oluşturuldu Tarihli listedeki seramikler 1987 yılında tarafımdan hazırlanan rapor sonuçlarından bir tabaka buluntuları ele alınarak; tarihsiz liste ise sadece buluntu yerleri belirtilerek hazırlandı Arka depoda yer alan başka bir kutu seti ise tarihli seramik kutusundan seçilen seramiklerden oluşturuldu Etiketlere buluntu tabakaları yazılarak tabaka bilgileri için ayrı bir dosya hazırlandı bu kırmızı dosya ön depodadır Arka depodaki son sınıflama için fotoğraf ya da çizim önceden hazırlandı Bu çok yönlü etiketleme sistemi çalışması ile kazıdan bulunan katalog numaralı seramik parçalarını bulmak daha da kolaylaşmış oldu Şimdi bu seramik kasaları Tarsus Gözlükule kazısı depolarında koruma altına alınmıştır Özyar 2005 Anahtar Kelimeler: Tarsus Gözlükule Seramik Orta Tunç Çağı Geç Tunç Çağı

A Study Collection for The Middle and Late Bronze Age Pottery from Gözlü Kule Tarsus

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 3, 127 - 134, 01.09.2006

Öz

Bu çalışmanın konusunu Tarsus-Gözlukule Orta ve Geç Tunç Çağı Seramikleri oluşturmaktadır. Çalışmaya ilk önce Kültür Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınarak başlandı. Araştırma National Endowment for the Humanities ve ARIT desteği ile gerçekleştirildi. Eylül 2000’ de başlayan ve Aralık ayı başında sonuçlanan çalışmada, 1985-86 yılında incelenen seramikler tekrar düzenlenip, her bir seramik parçasının çok yönlü sistemde etiketlenmesi amaçlandı. Adana Etnoğrafya Müzesi’nin deposunda yer alan seramikler genel biçim ve özelliklerine göre sınıflandırılarak, kutulara yapıştırılan etiketler üzerine tipleri yazıldı. Ayrıca açıklayıcı listeler hazırlandı ve kutuların içerisine yerleştirildi. Listeler “tarihli” ve “tarihsiz” olmak üzere iki grup halinde oluşturuldu. Tarihli listedeki seramikler 1987 yılında tarafımdan hazırlanan rapor sonuçlarından, bir tabaka buluntuları ele alınarak; tarihsiz liste ise sadece buluntu yerleri belirtilerek hazırlandı. Arka depoda yer alan başka bir kutu seti ise, tarihli seramik kutusundan seçilen seramiklerden oluşturuldu. Etiketlere buluntu tabakaları yazılarak, tabaka bilgileri için ayrı bir dosya hazırlandı (bu kırmızı dosya ön depodadır). Arka depodaki son sınıflama için fotoğraf ya da çizim önceden hazırlandı. Bu çok yönlü etiketleme sistemi çalışması ile kazıdan bulunan katalog numaralı seramik parçalarını bulmak daha da kolaylaşmış oldu. Şimdi bu seramik kasaları Tarsus Gözlükule kazısı depolarında koruma altına alınmıştır (Özyar, 2005)

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dr.dorothy Slane Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2006
Gönderilme Tarihi 29 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Slane, D. (2006). A Study Collection for The Middle and Late Bronze Age Pottery from Gözlü Kule Tarsus. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(3), 127-134.