Sarımsak (Allium sativum L.), Gaziantep ve Türkiye için önemli bir üründür. Bu çalışmanın amacı, Gaziantep ili sarımsak ekiliş alanlarında ciddi ürün kayıplarına neden olan Fusarium türlerinin belirlenmesidir. 2018 ve 2019 yılı Nisan aylarında sarımsak ekim alanlarında örnekleme yapılmıştır. Fusarium türleri, kültürel ve morfolojik özelliklerine göre Fusarium oxysporum, F. poae, F. proliferatum, F. sporotrichoioides, F. semitectum ve F. verticillioides olarak belirlendi. Patojenisite testinden, tanımlanan tüm türlerin konukçu bitki sarımsakta patojen olduğu belirlendi.
Garlic (Allium sativum L.) is an important crop for Gaziantep and Turkey. The aim of this study was to identify the Fusarium species that caused serious crop losses in the garlic cultivation areas of Gaziantep. A sampling was conducted in garlic cultivation areas in April of 2018 and 2019. Fusarium spp. were diagnosed according to their cultural and morphological characteristics as Fusarium oxysporum, F. poae, F. proliferatum, F. sporotrichoioides, F. semitectum and F. verticillioides. From pathogenicity test, all identified species were found to be pathogenic to the host plant garlic.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.