Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi

Yıl 2023, , 66 - 75, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99

Öz

Bu çalışma, bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin (Tunç, Aslanbey, Nihatbey, Atabay, Karlı, Aydoğan, Göktürk, Bahadır ve Çiftçi) teknolojik özelliklerinin ve aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla Kayseri ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlara göre kuru ağırlık 35.65-45.89 g, kuru hacim 31.33-42.00 ml, yaş ağırlık 77.36-101.89 g, ıslak hacim 78.67-99.33 ml, su alma kapasitesi 0.42-0.56 g/tane, su alma indeksi %1.05-1.35, hidrasyon katsayısı %104.67-135.40, şişme kapasitesi 0.45-0.57 ml/tane, şişme indeksi %2.22-2.55, birim hacim ağırlığı 1.09-1.16 g/ml, pişme süresi 37.67-45.43 dk ve pişme sonrasında dağılan tane sayısı 0.00-20.00 arasında değişim göstermiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda özellikler arası önemli ilişkiler bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. www.naturalresources.sa.gov.au/.../140916-standard-tests-a...Erişim tarihi: 15.05.2018
  • Adak. M. S., 2021. Yemeklik Baklagiller Ankara Üniversitesi Yayınları 699. Ders Kitabı: 53:102 s.
  • Atmaca, E. 2008. Eskişehir koşullarında bazı nohut çeşit ve hatlarında farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Bölümü Ankara.
  • Gaur, P.M., Singh, M.K., Samineni, S., Sajja, S.B., Jukanti, A.K., Kamatam, S., & Varshney, R.K. 2016. Inheritance of protein content and its relationships with seed size, grain yield and other traits in chickpea. Euphytica, 209: 253-260. DOI 10.1007/s10681-016-1678-2
  • Gozen, V. 2008. Morphologıc Characterızatıon in Hybrıd Greenhouse Cucumber (Cucumis sativus L.) Breedıng and Determınatıon of Approprıate Hybrıd Combınatıons and Hybrıd Seed Qualıty. Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture, Ph.D. Thesis, 185s, Ankara.
  • Edible legumes (Application Book), 2nd edition, OMU Faculty of Agriculture, Samsun.
  • Kaur, M., Singh, N., & Sodhi, N. S. (2005). Physicochemical, cooking, textural and roasting characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Journal of Food Engineering, 69, 511–517. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.

Determination of Technological Characteristics of Some Registered Chickpea (Cicer arietinum L.) Varieties Cultivated in Kayseri Ecological Conditions by Multivariate Statistical Analysis

Yıl 2023, , 66 - 75, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99

Öz

This study was carried out in Kayseri ecological conditions in order to determine the technological properties of some chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars (Tunç, Aslanbey, Nihatbey, Atabay, Karlı, Aydoğan, Göktürk, Bahadır and Çiftçi) and the relations between them. According to the results obtained from the study, dry weight is 35.65-45.89 g, dry volume is 31.33-42.00 ml, wet weight is 77.36-101.89 g, wet volume is 78.67-99.33 ml, water absorption capacity is 0.42-0.56 g/grain, water absorption index is 1.05%- 1.35, hydration coefficient 104.67-135.40%, swelling capacity 0.45-0.57 ml/grain, swelling index 2.22-2.55%, unit volume weight 1.09-1.16 g/ml, cooking time 37.67-45.43 minutes, and number of grains dispersed after cooking 0.00-20.00 varied between them. As a result of the correlation analysis, significant relations between the features were found

Kaynakça

  • Anonim, 2018. www.naturalresources.sa.gov.au/.../140916-standard-tests-a...Erişim tarihi: 15.05.2018
  • Adak. M. S., 2021. Yemeklik Baklagiller Ankara Üniversitesi Yayınları 699. Ders Kitabı: 53:102 s.
  • Atmaca, E. 2008. Eskişehir koşullarında bazı nohut çeşit ve hatlarında farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Bölümü Ankara.
  • Gaur, P.M., Singh, M.K., Samineni, S., Sajja, S.B., Jukanti, A.K., Kamatam, S., & Varshney, R.K. 2016. Inheritance of protein content and its relationships with seed size, grain yield and other traits in chickpea. Euphytica, 209: 253-260. DOI 10.1007/s10681-016-1678-2
  • Gozen, V. 2008. Morphologıc Characterızatıon in Hybrıd Greenhouse Cucumber (Cucumis sativus L.) Breedıng and Determınatıon of Approprıate Hybrıd Combınatıons and Hybrıd Seed Qualıty. Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture, Ph.D. Thesis, 185s, Ankara.
  • Edible legumes (Application Book), 2nd edition, OMU Faculty of Agriculture, Samsun.
  • Kaur, M., Singh, N., & Sodhi, N. S. (2005). Physicochemical, cooking, textural and roasting characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Journal of Food Engineering, 69, 511–517. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Oğuz Erol 0000-0001-8329-1488

Hamdi Özaktan 0000-0001-8869-4526

Zehra Tosun 0009-0001-3525-3409

Yayımlanma Tarihi 24 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Erol, O., Özaktan, H., & Tosun, Z. (2023). Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(1), 66-75. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99
AMA Erol O, Özaktan H, Tosun Z. Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2023;38(1):66-75. doi:10.36846/CJAFS.2023.99
Chicago Erol, Oğuz, Hamdi Özaktan, ve Zehra Tosun. “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer Arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, sy. 1 (Haziran 2023): 66-75. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99.
EndNote Erol O, Özaktan H, Tosun Z (01 Haziran 2023) Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 1 66–75.
IEEE O. Erol, H. Özaktan, ve Z. Tosun, “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 38, sy. 1, ss. 66–75, 2023, doi: 10.36846/CJAFS.2023.99.
ISNAD Erol, Oğuz vd. “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer Arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/1 (Haziran 2023), 66-75. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99.
JAMA Erol O, Özaktan H, Tosun Z. Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:66–75.
MLA Erol, Oğuz vd. “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer Arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, 2023, ss. 66-75, doi:10.36846/CJAFS.2023.99.
Vancouver Erol O, Özaktan H, Tosun Z. Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(1):66-75.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu