Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması

Yıl 2023, , 133 - 146, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105

Öz

Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis’in neden olduğu Bakteriyel Solgunluk Hastalığı ekonomik anlamda domates bitkilerinde önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Hastalıkla mücadelede mikrobiyal gübreler, iki dezenfektan ve domateste ruhsatlı bir bakırlı preparatın domates bitkilerinde baskılayıcı etkisi ve yeşil aksamdaki toplam bakteriyel floraya etkisi bu çalışmada araştırılmıştır. Uygulamalar arasında, 14 farklı antagonist bakteri türünü içeren bir biyolojik mücadele ürünü olan Bio-Ag, hastalığı %51.07 oranında baskılayarak en etkili uygulama olarak belirlenmiştir. SS-Süper Roots ve SS-Stomafix uygulamaları da etkili diğer uygulamalar olarak belirlenmiş ve hastalık sırasıyla %35.70 ve %35.17 oranında baskılanmıştır. Sonuç olarak mikrobiyal gübrelerin Bakteriyel Solgunluk Hastalığı’nın biyolojik mücadelesinde kullanılma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Çukurova üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje (BAP) birimi

Proje Numarası

FYL-2021-13395

Teşekkür

FYL-2021-13395 nolu bu çalışma Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir

Kaynakça

  • Abo-Elyousr, K. A. M., Khalil Bagy, H. M., Hashem, M., Alamri, S. A., Mostafa, Y. S. 2019. Biological control of the tomato wilt caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis using formulated plant growth-promoting bacteria. Egyptian Journal of Biological Pest Control 29 (1) 1-8.
  • Abo-Elyousr, K. A. M., Almasaudi, N. M. 2022. Application of Trichoderma harzianum strain KABOFT4 for management of tomato bacterial wilt under greenhouse conditions. Gesunde Pflanzen 74 (2) 413-421.
  • Agrios, G. N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition. Elvesier Academic Press. London, UK. 530p. Akbay, N. G., Çetintaş, R., Küsek, M. 2021. Bazı toprak bakterilerinin domates bitkisindeki kök-ur nematodu Meloidogyne javanica (Treub) chitwood populasyonlarına etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 24 (2) 337-343. Aktepe, B. P. 2021. Domateste bakteriyel benek hastalığının biyolojik mücadelesinde farklı bitki aktivatörleri ve biyolojik preparatların etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2) 355-364.

Investigation of Chemical and Biological Control Possibilities of Tomato Bacterial Wilt Disease

Yıl 2023, , 133 - 146, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105

Öz

Bacterial Wilt Disease caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis results in significant crop losses economically in tomato plants. This study investigated the suppressive effect of microbial fertilizers, two disinfectants, and a licensed copper based compound to control tomato bacterial wilt disease and the effect on the total bacterial flora on tomato leaves. Among the applications, Bio-Ag, a biological control product containing 14 different types of antagonistic bacteria, was determined the most effective treatment by suppressing the disease by 51.07%. Applications of SS-Super Roots and SS-Stomafix were also determined as other effective applications and the disease was suppressed by 35.70% and 35.17%, respectively. As a result, it was determined that microbial fertilizers have the potential to be used in the biological control of Bacterial Wilt Disease.

Proje Numarası

FYL-2021-13395

Kaynakça

  • Abo-Elyousr, K. A. M., Khalil Bagy, H. M., Hashem, M., Alamri, S. A., Mostafa, Y. S. 2019. Biological control of the tomato wilt caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis using formulated plant growth-promoting bacteria. Egyptian Journal of Biological Pest Control 29 (1) 1-8.
  • Abo-Elyousr, K. A. M., Almasaudi, N. M. 2022. Application of Trichoderma harzianum strain KABOFT4 for management of tomato bacterial wilt under greenhouse conditions. Gesunde Pflanzen 74 (2) 413-421.
  • Agrios, G. N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition. Elvesier Academic Press. London, UK. 530p. Akbay, N. G., Çetintaş, R., Küsek, M. 2021. Bazı toprak bakterilerinin domates bitkisindeki kök-ur nematodu Meloidogyne javanica (Treub) chitwood populasyonlarına etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 24 (2) 337-343. Aktepe, B. P. 2021. Domateste bakteriyel benek hastalığının biyolojik mücadelesinde farklı bitki aktivatörleri ve biyolojik preparatların etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2) 355-364.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hatice Kaya 0000-0002-4920-9660

Benian Pınar Aktepe 0000-0002-4731-9954

Yesim Aysan 0000-0003-2647-5111

Proje Numarası FYL-2021-13395
Yayımlanma Tarihi 24 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Kaya, H., Pınar Aktepe, B., & Aysan, Y. (2023). Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(1), 133-146. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105
AMA Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2023;38(1):133-146. doi:10.36846/CJAFS.2023.105
Chicago Kaya, Hatice, Benian Pınar Aktepe, ve Yesim Aysan. “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal Ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, sy. 1 (Haziran 2023): 133-46. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105.
EndNote Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y (01 Haziran 2023) Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 1 133–146.
IEEE H. Kaya, B. Pınar Aktepe, ve Y. Aysan, “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 38, sy. 1, ss. 133–146, 2023, doi: 10.36846/CJAFS.2023.105.
ISNAD Kaya, Hatice vd. “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal Ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/1 (Haziran 2023), 133-146. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105.
JAMA Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:133–146.
MLA Kaya, Hatice vd. “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal Ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, 2023, ss. 133-46, doi:10.36846/CJAFS.2023.105.
Vancouver Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(1):133-46.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu