Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) Sebze Gelişimi İçin Amino Asit Biyostimülan Uygulaması

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 1, 76 - 86, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.100

Öz

Brezilya'da karnabahar mahsulü (Brassica oleracea var. botrytis) esas olarak ülkenin küçük bölgelerinde yürütülen bir arka bahçe bahçeciliği üretimidir. Bununla birlikte, üretim çoğunlukla aile çiftçiliği tarafından yönlendirildiğinden, çiftçilik uygulaması insan gücü gerektirir. Gerçekten de, çevresel kaygılar ve yüksek üretim maliyetleriyle daha da birleşen işgücü ve meblağlardaki talep, diğer sebzelere kıyasla daha fazla verimlilik sağlama, daha fazla verim ve kalite üretme konusunda başka alternatifler aramaktadır. Bu nedenle, bu çalışma karnabahar yetiştiriciliğinde kalsiyum ve bor içeriği yüksek bir besin kompleksi ile ilişkili amino asitlere dayalı biyostimülan etkiyi değerlendirmeyi amaçlamıştır. Deney, Brezilya'nın Campo Largo-PR belediyesinde, dört tedavi ve üç replikasyonla tamamen randomize bir tasarımda gerçekleştirilmiştir. Tedaviler 0.50; 0.75 ve 1.0ml L-1 dozları ve ayrıca bu makalede incelenen ürün eklenmeden kültür için tüm önerileri takip eden kontrol tedavisi (üretici standardı). Uygulamalar iki haftalık aralıklarla yapraktan ilaçlama ile gerçekleştirilmiştir. Döngünün sonunda, transplantasyondan 96 gün sonra, aşağıdaki parametreler değerlendirildi: bitki boyu, baş yüksekliği, baş genişliği ve uzunluğu, yaprak sayısı, gövde çapı, başın taze kütlesi ve ortalama verim. Amino asitler, kalsiyum ve bor bazlı biyostimülanın kullanımı karnabahar mahsulü üzerinde olumlu bir etkiye sahipti ve en iyi sonuçlar 1 ml L-1 dozunda elde edilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Bettoni, M. M., dos Santos Fabbrin, E. G., Olinik, J. R., & Mógor, Á. F. (2013). Efeito da aplicação foliar de hidrolisado protéico sob a produtividade de cultivares de brócolis. Revista Agro@ mbiente On-line, 7(2):179-183.
  • 2. Brett, C. T., & Waldron, K. W. (1996). Physiology and biochemistry of plant cell walls (Vol. 2). Springer Science & Business Media.
  • 3. Campos, R. S. Hortaliças são beneficiadas pelos aminoácidos. Disponível em: http://www.revistacampoenegocios.com.br/. Acesso em 15/08/2022.
  • 4. Coutinho, E. L. M., Natale, W., & SOUZA, E. D. (1993). Adubos e corretivos: aspectos particulares na olericultura. In Nutrição e adubação de hortaliças (85-140). Piracicaba: Potafos.
  • 5. DERAL/SEAB. Previsão de safras. 2021. Disponível em: <https://www.agricultura.pr.gov.br/deral/safras> Acesso em: 17/08/2022.
  • 6. Du Jardin, P. (2015). Bioestimulantes vegetais: definição, conceito, principais categorias e regulação. Sci. Hortic 196: 3-14.
  • 7. European Parlament. (2019). Relatório sobre a proposta de regulamento do Parlamento Europeu e do Conselho que estabelece regras relativas à disponibilização no mercado de produtos fertilizantes com a marcação CE, 2019.
  • 8. Filgueira, F. A. R. (2008). Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produo e comercializao de hortalias. Viosa, MG: UFV.
  • 9. Kerbauy, G. (2008). Fisiologia vegetal. 2 ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 431 p.
  • 10. Klahold, C. A. (2005). Resposta da soja (Glycine max (L.) Merrill) à ação de bioestimulante.
  • 11. Limberger, P. A., & Gheller, J. A. (2012). Efeito da aplicação foliar de extrato de algas, aminoácidos e nutrientes via foliar na produtividade e qualidade de alface crespa. Revista Brasileira de Energias Renováveis, 1(1), 148-161.
  • 12. Monteiro, B. C. B., Charlo, H. C. D. O., & Braz, L. T. (2010). Desempenho de híbridos de couve-flor de verão em Jaboticabal. Hortic. Bras 28:115-119.
  • 13. Morais Júnior, O. P.; Cardoso, A.F.; Leão, E.F.; Peixoto, N. (2012). Desempenho de cultivares de couve-flor de verão em Ipameri. Ciência Rural, Santa Maria, v42, 11:1923-1928.
  • 14. Oliveira, F. A.; Oliveira, J. M.; Neta, M. L. S.; Oliveira, M. K.; Alves, R. C. (2017). Substrato e bioestimulante na produção de mudas de maxixeiro. Hortic. Bras 35:1:141-146.
  • 15. Pecha, J., Fürst, T., Kolomazník, K., Friebrová, V., & Svoboda, P. (2012). Protein biostimulant foliar uptake modeling: the impact of climatic conditions. AIChE J.58(7): 2010-2019.
  • 16. Plieth, C. (2005). Calcium: just another regulator in the machinery of life. Ann. Bot 96(1): 1-8.
  • 17. Ryan, C. A., Pearce, G., Scheer, J., & Moura, D. S. (2002). Polypeptide hormones. The Plant Cell 14(1):251-S264.
  • 18. Teixeira, W. F., Fagan, E. B., Soares, L. H., Umburanas, R. C., Reichardt, K., & Neto, D. D. (2017). Foliar and seed application of amino acids affects the antioxidant metabolism of the soybean crop. Front. Plant Sci 8:327.
  • 19. Tremblay, N., Bélec, C., Coulombe, J., & Godin, C. (2005). Evaluation of calcium cyanamide and liming for control of clubroot disease in cauliflower. J. Crop Prot. 24(9):798-803.
  • 20. Thakur, D., Kumar, P., & Shukla, A. K. (2019). Impact of foliar feeding of boron supplements on growth, yield contributing characters and quality of cauliflower. BFIJ 11(2): 77-82.

Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.)

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 1, 76 - 86, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.100

Öz

In Brazil, cauliflower crop (Brassica oleracea var. botrytis) is mainly a backyard gardening production, conducted in small areas of the country. However, its farming practice requires manpower as the production is mostly driven by family farming. Indeed, demand in labor and in sums, further coupled with environmental concerns and high production costs, seeks otherwise alternatives in providing greater efficiency, generating greater yield and quality, compared to other vegetables. Thus, the present study aimed to evaluate the biostimulant effect based on amino acids associated with a nutrient complex with high calcium and boron content in cauliflower cultivation. The experiment was carried out in the municipality of Campo Largo-PR, Brazil in a completely randomized design, with four treatments and three replications. The treatments consisted of 0.50; 0.75 and 1.0ml L-1 doses, plus the control treatment (producer standard), which follows all recommendations for culture, without the addition of the product under study in this article. The applications were performed by foliar spraying, at fortnightly intervals. At the end of the cycle, at 96 days after transplantation, the following parameters were evaluated: plant height, head height, head width and length, number of leaves, stem diameter, the fresh mass of the head, and average yield. The use of the biostimulant based on amino acids, calcium, and boron had a positive effect on the cauliflower crop, with the best results obtained at the dose of 1 ml L-1.

Kaynakça

  • 1. Bettoni, M. M., dos Santos Fabbrin, E. G., Olinik, J. R., & Mógor, Á. F. (2013). Efeito da aplicação foliar de hidrolisado protéico sob a produtividade de cultivares de brócolis. Revista Agro@ mbiente On-line, 7(2):179-183.
  • 2. Brett, C. T., & Waldron, K. W. (1996). Physiology and biochemistry of plant cell walls (Vol. 2). Springer Science & Business Media.
  • 3. Campos, R. S. Hortaliças são beneficiadas pelos aminoácidos. Disponível em: http://www.revistacampoenegocios.com.br/. Acesso em 15/08/2022.
  • 4. Coutinho, E. L. M., Natale, W., & SOUZA, E. D. (1993). Adubos e corretivos: aspectos particulares na olericultura. In Nutrição e adubação de hortaliças (85-140). Piracicaba: Potafos.
  • 5. DERAL/SEAB. Previsão de safras. 2021. Disponível em: <https://www.agricultura.pr.gov.br/deral/safras> Acesso em: 17/08/2022.
  • 6. Du Jardin, P. (2015). Bioestimulantes vegetais: definição, conceito, principais categorias e regulação. Sci. Hortic 196: 3-14.
  • 7. European Parlament. (2019). Relatório sobre a proposta de regulamento do Parlamento Europeu e do Conselho que estabelece regras relativas à disponibilização no mercado de produtos fertilizantes com a marcação CE, 2019.
  • 8. Filgueira, F. A. R. (2008). Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produo e comercializao de hortalias. Viosa, MG: UFV.
  • 9. Kerbauy, G. (2008). Fisiologia vegetal. 2 ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 431 p.
  • 10. Klahold, C. A. (2005). Resposta da soja (Glycine max (L.) Merrill) à ação de bioestimulante.
  • 11. Limberger, P. A., & Gheller, J. A. (2012). Efeito da aplicação foliar de extrato de algas, aminoácidos e nutrientes via foliar na produtividade e qualidade de alface crespa. Revista Brasileira de Energias Renováveis, 1(1), 148-161.
  • 12. Monteiro, B. C. B., Charlo, H. C. D. O., & Braz, L. T. (2010). Desempenho de híbridos de couve-flor de verão em Jaboticabal. Hortic. Bras 28:115-119.
  • 13. Morais Júnior, O. P.; Cardoso, A.F.; Leão, E.F.; Peixoto, N. (2012). Desempenho de cultivares de couve-flor de verão em Ipameri. Ciência Rural, Santa Maria, v42, 11:1923-1928.
  • 14. Oliveira, F. A.; Oliveira, J. M.; Neta, M. L. S.; Oliveira, M. K.; Alves, R. C. (2017). Substrato e bioestimulante na produção de mudas de maxixeiro. Hortic. Bras 35:1:141-146.
  • 15. Pecha, J., Fürst, T., Kolomazník, K., Friebrová, V., & Svoboda, P. (2012). Protein biostimulant foliar uptake modeling: the impact of climatic conditions. AIChE J.58(7): 2010-2019.
  • 16. Plieth, C. (2005). Calcium: just another regulator in the machinery of life. Ann. Bot 96(1): 1-8.
  • 17. Ryan, C. A., Pearce, G., Scheer, J., & Moura, D. S. (2002). Polypeptide hormones. The Plant Cell 14(1):251-S264.
  • 18. Teixeira, W. F., Fagan, E. B., Soares, L. H., Umburanas, R. C., Reichardt, K., & Neto, D. D. (2017). Foliar and seed application of amino acids affects the antioxidant metabolism of the soybean crop. Front. Plant Sci 8:327.
  • 19. Tremblay, N., Bélec, C., Coulombe, J., & Godin, C. (2005). Evaluation of calcium cyanamide and liming for control of clubroot disease in cauliflower. J. Crop Prot. 24(9):798-803.
  • 20. Thakur, D., Kumar, P., & Shukla, A. K. (2019). Impact of foliar feeding of boron supplements on growth, yield contributing characters and quality of cauliflower. BFIJ 11(2): 77-82.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Marcelle Michelotti Bettoni Bu kişi benim 0000-0003-2493-5890

Vivyan Justi Conceição Bu kişi benim 0000-0002-6582-732X

Rafael Kudlawiec Bu kişi benim 0000-0003-0715-6860

Lucas Bernaski Bu kişi benim 0000-0003-4807-0756

Tefide Kizildeniz 0000-0002-5627-1307

Yayımlanma Tarihi 24 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bettoni, M. M., Conceição, V. J., Kudlawiec, R., Bernaski, L., vd. (2023). Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.). Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(1), 76-86. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.100
AMA Bettoni MM, Conceição VJ, Kudlawiec R, Bernaski L, Kizildeniz T. Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.). Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2023;38(1):76-86. doi:10.36846/CJAFS.2023.100
Chicago Bettoni, Marcelle Michelotti, Vivyan Justi Conceição, Rafael Kudlawiec, Lucas Bernaski, ve Tefide Kizildeniz. “Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica Oleracea Var. Botrytis L.)”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, sy. 1 (Haziran 2023): 76-86. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.100.
EndNote Bettoni MM, Conceição VJ, Kudlawiec R, Bernaski L, Kizildeniz T (01 Haziran 2023) Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.). Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 1 76–86.
IEEE M. M. Bettoni, V. J. Conceição, R. Kudlawiec, L. Bernaski, ve T. Kizildeniz, “Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.)”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 38, sy. 1, ss. 76–86, 2023, doi: 10.36846/CJAFS.2023.100.
ISNAD Bettoni, Marcelle Michelotti vd. “Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica Oleracea Var. Botrytis L.)”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/1 (Haziran 2023), 76-86. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.100.
JAMA Bettoni MM, Conceição VJ, Kudlawiec R, Bernaski L, Kizildeniz T. Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.). Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:76–86.
MLA Bettoni, Marcelle Michelotti vd. “Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica Oleracea Var. Botrytis L.)”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, 2023, ss. 76-86, doi:10.36846/CJAFS.2023.100.
Vancouver Bettoni MM, Conceição VJ, Kudlawiec R, Bernaski L, Kizildeniz T. Amino Acids Substance Biostimulants Application for Vegetable Development of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.). Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(1):76-8.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu