Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 1, 14 - 25, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.95

Öz

Bal arıları günlük yaşamlarında; protein, karbonhidrat, lipit, vitamin, mineral ve suya gereksinim duymaktadır. Bal arıları polen ve nektarı ile beslenmektedir. Polen önemli bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olup, nektar ise arıların karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak yılın bazı dönemlerinde kötü hava koşulları arı beslenmesini olumsuz yönde etkilemekte ve arılar için besin kaynakları (nektar ve polen gibi) yetersiz kalmaktadır. Bu dönemlerde arıların hayatta kalması ve popülasyonlarının artması için polen takviyesi veya farklı yem formülasyonları kullanılmalıdır. Son yıllarda araştırmacılar, biyolojik olarak aktif maddelerin önemli kaynakları olarak mikroalgleri önermektedir. Bu algler arasında Spirulina yüksek protein ve vitamin içeriğine sahip olmasının yanında, esansiyel amino asit, yağ asitleri, mineral ve antioksidanlarca oldukça zengindir. Bu projede, arı kekine %5, %10 ve %20 oranında kullanılan Spirulina platensis’in, bal arısı (Apis mellifera) gelişimi, bal üretimi ve varroa üzerine etkisi incelenmiştir.

Destekleyen Kurum

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Proje Numarası

FBA-2020-12928

Teşekkür

Bu proje Çukurova Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje kapsamında üretilen makale; SCI veya ULAKBİM dergi listesinde yayınlanacaktır. Projeyi destekleyen ve makalesinin çıkmasında emeği olan BAP Koordinasyon Birimi Koordinatörüne ve personeline, ayrıca projede araştırmacı olarak yer alan Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU ve Öğr.Gör. Dr. Meltem TUFAN hocalarıma teşekkürü bir borç bilirim.

Kaynakça

  • Akyol, E., Karatepe, B., Karatepe, M., Karaer, Z. (2006) Development and control of the varroa (varroa destructor) in honey bee (apis mellifera) colonies and effects on the colony productivity. Uludağ Arıcılık Dergisi, 6(4), 149-154.
  • Anderson, K. E., Ricigliano, V. A. (2017) Honey bee gut dysbiosis: a novel context of disease ecology. Current Opinion in Insect Science, 22, 125-132.
  • Aydın, L., Güleğen, E., Çakmak, İ., Girgişin, A. O. (2007) The occurrence of Varroa destructor Anderson and Trueman, 2000 on honey bees in Turkey. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 31(3):189-191.
  • Baroni, MV., Nores, M. L., Día, M. D. P., Chiabrand, G. A., Fassano, J. P., Costa, C., Wunderlin, D. A. (2006) Determination of volatile organic compound patterns characteristic of five unifloral honey by solid-phase microextraction gas chromatography mass spectrometry coupled to chemometrics. Journal Agriculture Food Chemistry, 54: 7235-7241.
  • Barra, M. P. G., Ponce-Díaz, C., Venegas-Gallegos, C. (2010) Volatile compounds in honey produced in the central valley of Ñuble province. Chile. Chilean Journal Agriculture Research, 70: 75-84.
  • Bengü, A. Ş. (2022) Balın kimyası, özellikleri ve sağlığımız. Bingöl Üniversitesi Sağlık Dergisi, 2(2), 93-98.
  • Bentivenga, G., Dauria, M., Fedeli, P., Mauriello, G., Acioppi, R. (2004) SPME‐GC‐MS analysis of volatile organic compounds in honey from Basilicata. evidence for the presence of pollutants from anthropogenic activities. International Journal Food Sciences Technology, 39: 1079-1086.

Spirulina platensis Algae in Honey Bees (Apis mellifera L.) Use Against Varroa destructor Parasite and Investigation of Effects on the Performance of Honey Bee Colonies

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 1, 14 - 25, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.95

Öz

Honey bess needs protein, carcohydrates, lipids, vitamins, minerals and water in their daiy lives. Honey bees feed with pollen and nectar. Pollen is an important source of protein, vitamins and minerals while nectar meets the carbohydrate needs of bees. However bad weather conditions negatively affect bee nutrition in some periods of the year, and food sources insufficient for bees. During these periods, pollen supplements or different feed formulations should be used for bees to survive and increase their populations. In recent years, researchers have suggested microalges as important sources of biologically active substances. In this project, the effects of %5, %10 and %20 Spirulina platensis used in bee cake on honey bee development, honey production and varroa were investigated.

Proje Numarası

FBA-2020-12928

Kaynakça

  • Akyol, E., Karatepe, B., Karatepe, M., Karaer, Z. (2006) Development and control of the varroa (varroa destructor) in honey bee (apis mellifera) colonies and effects on the colony productivity. Uludağ Arıcılık Dergisi, 6(4), 149-154.
  • Anderson, K. E., Ricigliano, V. A. (2017) Honey bee gut dysbiosis: a novel context of disease ecology. Current Opinion in Insect Science, 22, 125-132.
  • Aydın, L., Güleğen, E., Çakmak, İ., Girgişin, A. O. (2007) The occurrence of Varroa destructor Anderson and Trueman, 2000 on honey bees in Turkey. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 31(3):189-191.
  • Baroni, MV., Nores, M. L., Día, M. D. P., Chiabrand, G. A., Fassano, J. P., Costa, C., Wunderlin, D. A. (2006) Determination of volatile organic compound patterns characteristic of five unifloral honey by solid-phase microextraction gas chromatography mass spectrometry coupled to chemometrics. Journal Agriculture Food Chemistry, 54: 7235-7241.
  • Barra, M. P. G., Ponce-Díaz, C., Venegas-Gallegos, C. (2010) Volatile compounds in honey produced in the central valley of Ñuble province. Chile. Chilean Journal Agriculture Research, 70: 75-84.
  • Bengü, A. Ş. (2022) Balın kimyası, özellikleri ve sağlığımız. Bingöl Üniversitesi Sağlık Dergisi, 2(2), 93-98.
  • Bentivenga, G., Dauria, M., Fedeli, P., Mauriello, G., Acioppi, R. (2004) SPME‐GC‐MS analysis of volatile organic compounds in honey from Basilicata. evidence for the presence of pollutants from anthropogenic activities. International Journal Food Sciences Technology, 39: 1079-1086.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aykut Burğut 0000-0002-5335-5070

Hasan Kutlu 0000-0002-3891-1534

Meltem Tufan 0000-0002-3804-7571

Proje Numarası FBA-2020-12928
Yayımlanma Tarihi 24 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Burğut, A., Kutlu, H., & Tufan, M. (2023). Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(1), 14-25. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.95
AMA Burğut A, Kutlu H, Tufan M. Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2023;38(1):14-25. doi:10.36846/CJAFS.2023.95
Chicago Burğut, Aykut, Hasan Kutlu, ve Meltem Tufan. “Bal Arılarında (Apis Mellifera L) Spirulina Platensis Alginin, Varroa Destructor Parazitine Karşı Kullanımı Ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, sy. 1 (Haziran 2023): 14-25. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.95.
EndNote Burğut A, Kutlu H, Tufan M (01 Haziran 2023) Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 1 14–25.
IEEE A. Burğut, H. Kutlu, ve M. Tufan, “Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 38, sy. 1, ss. 14–25, 2023, doi: 10.36846/CJAFS.2023.95.
ISNAD Burğut, Aykut vd. “Bal Arılarında (Apis Mellifera L) Spirulina Platensis Alginin, Varroa Destructor Parazitine Karşı Kullanımı Ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/1 (Haziran 2023), 14-25. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.95.
JAMA Burğut A, Kutlu H, Tufan M. Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:14–25.
MLA Burğut, Aykut vd. “Bal Arılarında (Apis Mellifera L) Spirulina Platensis Alginin, Varroa Destructor Parazitine Karşı Kullanımı Ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, 2023, ss. 14-25, doi:10.36846/CJAFS.2023.95.
Vancouver Burğut A, Kutlu H, Tufan M. Bal Arılarında (Apis mellifera L) Spirulina platensis Alginin, Varroa destructor Parazitine Karşı Kullanımı ve Bal Arısı Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(1):14-25.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu