Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination and Propagation of Drought Resistant Almond and Apricot Genotypes

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 2, 266 - 274, 29.12.2023

Öz

It is of great importance that the plants used in agricultural production can be grown in drought conditions expected due to global climate change. Plants grown in arid environments make some physiological and morphological changes to adapt to these conditions. Genotypes that can make these changes and minimize their losses during the dry period are least affected by drought damage and these genotypes are considered drought resistant. This study was carried out to determine and propagate drought-resistant almond and apricot genotypes from Adana, Hatay, Niğde, Mersin and Nevşehir provinces. Plants were selected from the trees grown in the slopes, stony and arid areas without irrigation. The most important selection criteria of the genotypes were to be grown under drought and natural conditions. As a result of the selection studies, a total of 85 almond genotypes and 29 apricot genotypes were determined, 42 of which were wild. 43 of the almond genotypes were propagated to GF-677 rootstock and all of the apricots were propagated to Myrobolan 29 C rootstock. Forty-two almond genotypes that could not be propagated by grafting were propagated by tissue culture method, but no success was achieved in the rooting stage.

Proje Numarası

118O855

Kaynakça

  • Dokuzoğuz, M., R. Gülcan, 1973. Ege Bölgesi Bademlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı ve Seçilmiş Tiplerin Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. TOAG Yayınları. No:22, Ankara.
  • FAOSTAT, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2021. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2022. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.

Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 2, 266 - 274, 29.12.2023

Öz

Tarımsal üretimde kullanılan bitkilerin, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak beklenen kuraklık koşullarında da yetiştirilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Adana, Hatay, Niğde, Mersin ve Nevşehir illerinden kuraklığa dayanıklı badem ve kayısı genotiplerinin seçilmesi ve bu özellik bakımından değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Seleksiyon çalışmaları sonucunda 42’si yabani karakterli olmak üzere toplam 85 badem genotipi ve 29 kayısı genotipi seçilmiştir. Badem genotiplerinden 43 tanesi GF-677 anacı ve kayısıların tamamı Myrobolan 29 C anacı üzerine aşılanarak biyotik ve abiyotik stres çalışmalarında kullanılmak üzere çoğaltılmışlardır.

Destekleyen Kurum

AB PRİMA ve TÜBİTAK

Proje Numarası

118O855

Teşekkür

TÜBİTAK'A PROJEMİZE VERDİĞİ DESTEKLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ.

Kaynakça

  • Dokuzoğuz, M., R. Gülcan, 1973. Ege Bölgesi Bademlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı ve Seçilmiş Tiplerin Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. TOAG Yayınları. No:22, Ankara.
  • FAOSTAT, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2021. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2022. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ayzin B. Küden 0000-0002-0811-6695

Songül Çömlekçioğlu 0000-0003-1275-4574

Burhanettin İmrak 0000-0002-8685-1265

Aydın Mızrak 0000-0002-0049-582X

Sevim Gök 0000-0003-4947-3979

Ali Küden 0000-0002-7457-2429

Proje Numarası 118O855
Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA B. Küden, A., Çömlekçioğlu, S., İmrak, B., Mızrak, A., vd. (2023). Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(2), 266-274.
AMA B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A. Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2023;38(2):266-274.
Chicago B. Küden, Ayzin, Songül Çömlekçioğlu, Burhanettin İmrak, Aydın Mızrak, Sevim Gök, ve Ali Küden. “Kurağa Dayanıklı Badem Ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi Ve Çoğaltması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, sy. 2 (Aralık 2023): 266-74.
EndNote B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A (01 Aralık 2023) Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 2 266–274.
IEEE A. B. Küden, S. Çömlekçioğlu, B. İmrak, A. Mızrak, S. Gök, ve A. Küden, “Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 38, sy. 2, ss. 266–274, 2023.
ISNAD B. Küden, Ayzin vd. “Kurağa Dayanıklı Badem Ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi Ve Çoğaltması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/2 (Aralık 2023), 266-274.
JAMA B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A. Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:266–274.
MLA B. Küden, Ayzin vd. “Kurağa Dayanıklı Badem Ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi Ve Çoğaltması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 2, 2023, ss. 266-74.
Vancouver B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A. Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(2):266-74.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu