Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.)

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 13 - 24, 28.06.2024

Öz

In this study, phenological observations were made in Domat, Gemlik and Sarı Ulak olive cultivars in Tarsus region. For this purpose, inflorescences, beginning of blooming, stages of flowering by 25%, 50% and 75%, end of flowering, green and black maturity periods were determined. As a result of the study, it has been determined that there was a period of 10-15 days between the flowering (BBCH=55) and fruit setting (BBCH=69) periods of the cultivars. On average, the time from full blooming to maturity; It was determined as 179 days in Gemlik cultivar, 175 days in Sarı Ulak cultivar and 138 days in Domat cultivar. Flowering and fruit set periods in olive cultivars have a big importance for choosing indigenous cultivar selection. In this study, the effect of climate data of different years on flowering and maturity periods were evaluated. When the climate conditions with flowering and maturity parameters were evaluated together, the best suggestable cultivar for relevant region is became Sarı Ulak.

Proje Numarası

18L0447008

Kaynakça

  • Baktır İ, Salman A ve Ülger S (1995). Yerli ve yabancı orijinli bazı zeytin çeşitlerinin Antalya koşullarında büyüme ve gelişme özelliklerinin saptanması üzerine araştırma. Türkiye Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim 1995, 1; 701-705, Adana.
  • Barut E ve Ertürk Ü (2002). Gemlik Zeytin Çeşidinde Çiçek Tomurcuğu Farklılaşması ve Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16: 29-35.
  • Bolat İ ve Güleryüz M (1995). Çoruh vadisinde yetiştirilen zeytin çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin incelenmesi üzerine bir araştırma, Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Cit l, 2736 s., Adana.
  • Bozkaya F (2009). Dolu Yılında Zeytin (Olea Europaea L.) Bitkisinde Mineral Bitki Besin Maddelerinin Mevsimsel Değişiminin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.

PHENOLOGICAL GROWTH STAGES OF SOME OLIVE CULTIVARS (Olea europaea L.)

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 13 - 24, 28.06.2024

Öz

In this study, phenological observations were made in Domat, Gemlik and Sarı Ulak olive cultivars in Tarsus region. For this purpose, inflorescences, beginning of blooming, stages of flowering by 25%, 50% and 75%, end of flowering, green and black maturity periods were determined. As a result of the study, it has been determined that there was a period of 10-15 days between the flowering (BBCH=55) and fruit setting (BBCH=69) periods of the cultivars. On average, the time from full blooming to maturity; It was determined as 179 days in Gemlik cultivar, 175 days in Sarı Ulak cultivar and 138 days in Domat cultivar. Flowering and fruit set periods in olive cultivars have a big importance for choosing indigenous cultivar selection. In this study, the effect of climate data of different years on flowering and maturity periods were evaluated. When the climate conditions with flowering and maturity parameters were evaluated together, the best suggestable cultivar for relevant region is became Sarı Ulak.

Destekleyen Kurum

Ankara Üniversitesi

Proje Numarası

18L0447008

Kaynakça

  • Baktır İ, Salman A ve Ülger S (1995). Yerli ve yabancı orijinli bazı zeytin çeşitlerinin Antalya koşullarında büyüme ve gelişme özelliklerinin saptanması üzerine araştırma. Türkiye Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim 1995, 1; 701-705, Adana.
  • Barut E ve Ertürk Ü (2002). Gemlik Zeytin Çeşidinde Çiçek Tomurcuğu Farklılaşması ve Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16: 29-35.
  • Bolat İ ve Güleryüz M (1995). Çoruh vadisinde yetiştirilen zeytin çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin incelenmesi üzerine bir araştırma, Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Cit l, 2736 s., Adana.
  • Bozkaya F (2009). Dolu Yılında Zeytin (Olea Europaea L.) Bitkisinde Mineral Bitki Besin Maddelerinin Mevsimsel Değişiminin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Meyve Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cansu Dölek 0000-0001-7628-0676

Mücahit Taha Özkaya 0000-0002-6571-5985

Proje Numarası 18L0447008
Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 10 Kasım 2023
Kabul Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dölek, C., & Özkaya, M. T. (2024). Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.). Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 13-24.
AMA Dölek C, Özkaya MT. Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.). Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2024;39(1):13-24.
Chicago Dölek, Cansu, ve Mücahit Taha Özkaya. “Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea Europaea L.)”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, sy. 1 (Haziran 2024): 13-24.
EndNote Dölek C, Özkaya MT (01 Haziran 2024) Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.). Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 13–24.
IEEE C. Dölek ve M. T. Özkaya, “Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.)”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 39, sy. 1, ss. 13–24, 2024.
ISNAD Dölek, Cansu - Özkaya, Mücahit Taha. “Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea Europaea L.)”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (Haziran 2024), 13-24.
JAMA Dölek C, Özkaya MT. Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.). Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39:13–24.
MLA Dölek, Cansu ve Mücahit Taha Özkaya. “Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea Europaea L.)”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 39, sy. 1, 2024, ss. 13-24.
Vancouver Dölek C, Özkaya MT. Phenological Growth Stages of Some Olive Cultivars (Olea europaea L.). Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39(1):13-24.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu