Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

An Evaluation of Rosehip as a Gastronomic Value in Gümüşhane

Yıl 2023, , 42 - 59, 22.06.2023
https://doi.org/10.58455/cutsad.1278472

Öz

Gümüşhane İlinde Gastronomik Bir Değer Olarak Kuşburnu Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2023, , 42 - 59, 22.06.2023
https://doi.org/10.58455/cutsad.1278472

Öz

Yabani meyveler, doğada kendiliğinden yetişen ve genellikle içeriğinde sağlığa zararlı olabilecek herhangi bir bileşen bulundurmadığı düşünülen bitkilerdir. Geniş dağlık ve ormanlık alanlara sahip olan Gümüşhane ilinde birçok türde yabani meyve yetişmektedir. Kuşburnu, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, dağ çileği, ahlat, yabani ekşi elma ve alıç gibi meyveler Gümüşhane ilinde doğada kendiliğinden yetişen meyvelerin başlıcalarıdır. Kuşburnu bu yabani meyveler arasında en yaygın ve en fazla kullanım alanına sahip meyvedir. Çalışma, ilde yaygın olarak yetişen bitkinin kullanım alanları, özellikle kuşburnu bitkisinin gastronomik değeri ile bitkinin il ekonomisindeki yeri ve öneminin ortaya konulması amacıyla hazırlanmıştır. İlgili literatür tarandığında, kuşburnu bitkisinin çeşitli kullanım alanlarının bulunduğu ve sağlık açısından değerli bir bitki olduğu görülmektedir. Bununla beraber, bitkinin zengin bir gastronomik değere sahip olduğu gerek tek başına gerekse destekleyici bir gastronomi ürünü olarak birçok ürüne entegre edilerek kullanıldığı da anlaşılmaktadır. Gümüşhane ilinde bolca yetişen kuşburnu bitkisinin etkin bir şekilde değerlendirilmesi durumunda, gelecek yıllarda il ekonomisine daha fazla katkı sunabileceği öngörülmektedir. Özellikle kuşburnunun gastronomik bir ürün olarak kullanım alanları çeşitlendirilir ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülebilirse, başta Gümüşhane mutfağı olmak üzere ülke mutfağına önemli katkılar sağlayabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Suat Akyürek Bu kişi benim

Halil İbrahim Zeybek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 6 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Akyürek, S., & Zeybek, H. İ. (2023). Gümüşhane İlinde Gastronomik Bir Değer Olarak Kuşburnu Üzerine Bir Değerlendirme. Çatalhöyük Uluslararası Turizm Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi(10), 42-59. https://doi.org/10.58455/cutsad.1278472

Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.