Yayalaştırma, özellikle kent merkezlerinde yaşanabilirliği artıran, yayanın rahat dolaşımı ile güvenliğini sağlayan, uygulandığı sokak ve caddelerin kullanımlarındaki artışa bağlı olarak ekonomik canlılık getiren ve kamu yararını gözeten insani bir yaklaşımdır. Özellikle tarihi birikime sahip, tarihi eserlerle dolu olan şehirlerde, tarihi kent merkezleri yayalaştırılarak insanların kullanımına sunulmaktadır. Binlerce yıllık tarihi boyunca Konya şehri de farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Ancak bu süreç içerisinde en parlak dönemini Türkiye Selçuklu Devleti’ne başkentlik yaptığı dönemde yaşamıştır. Şehir hayırsever Selçuklu Sultanları ve devlet adamları ile camiler, mescitler, medreseler, hankahlar, hamamlar, kervansaraylar ve türbelerle donatılmıştır. Bu eserlerden günümüze ulaşanları Alaeddin Tepesi çevresinde, tarihi kent merkezinde yoğunluk göstermekte ve Konya’nın Selçuklu şehri olduğu imajını ortaya koymaktadır. Konya tarihi kent merkezi için uzun yıllardır konuşulmakta olan yayalaştırma projesi, şehrin turistik dinamiklerine önemli katkılar sağlayacaktır. Özellikle Mevlana Türbesi ile Alaeddin Tepesi’ni birbirine bağlayan Mevlana Caddesi’nin, ardından da aşama aşama bütün Konya suriçinin yayalaştırılması ve yeniden düzenlenmesi Konya şehrinin tarihi, kültürel ve turistik değerinin artmasına sebep olacaktır. Araştırmamızda suriçinin yayalaştırılması ile birlikte kent merkezine tarihi bir kimlik kazandıracak; dış surların ve kapılarının ihya edilmesi, tarihi eserlerin çevre düzenlemelerinin yapılması, tarihi ve mimari hiçbir özelliği olmayan yapılardan bu bölgenin temizlenmesi gibi yapılabilecek çalışmalar anlatılacaktır.
Konya Tarihi Kent Merkezi Yayalaştırma Selçuklu Tarihi Eserler Tu‐ rizm
Pedestrian, especially in urban centers increase livability, pedestrian safety and comfort that allows the circulation, which is a humanitarian approach that promotes the eco‐nomic vitality and the public interest due to the increase in the use of the streets and av‐enues are applied. Especially with the historical background, the city is full of historical monuments, are available to people uses by pedestrisationing of the historical city cen‐ters. Throughout the history of the city of Konya it has hosted thousands of years also home to different civilizations. However, has experienced its heyday in the process at the time when the capital of the Seljuk Empire. City philanthropists Seljuk Sultans and digni‐taries is equipped with the mosques, masjids, madrassas, baths, caravanserais and shrines. These works from the extant ones around Alaeddin Hill, Konya and show the in‐tensity in the historic center reveals the image that the city of Seljuk. Pedestrianization project is being talked about for many years to Konya historic city center, it will make an important contribution to the city's tourist dynamics. In particular, the street that con‐nects the tomb of Mevlana and Alaaddin Hill, then gradual realignment of all of Konya and pedestrianized historic walled city of Konya, which will cause an increase in the cul‐tural and touristic value. Notification will provide us with a historic town center pedestri‐anization of the identity of the walled city; the revival of the outer walls and doors, per‐forming landscaping historical monuments historical and architectural features of the building without any cleaning this area work will be done as described.
Konya Historical City Center Pedestrisation Seljuk Historical Monuments Tourism
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Sayı: 1 |
Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.