Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DEKİ DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMLERİNİN MÜFREDATLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2021, Sayı: 6, 75 - 93, 30.06.2021

Öz

Gastronomy is recently defined as the food processing and cuisine culture under the subtitles of tourism and started to become popular in academic and social environments starting from the beginning of 2000s. It might be stated that the gastronomy which backs to the ancient times of mankind and based on the need of eating has gained a new form and style as it has affected by inter cultural movements and technological advances. Gastronomy is considered as one of the important study areas mentioned frequently with a step uptrend for nearly two decades from the perspective of tourism. By the year 2021 number of gastronomy and culinary arts departments intending to contribute to tourism eventually by educating and training qualified individuals reached to 59. By means of this research it is aimed to probe, examine and evaluate the curriculum and education scopes of gastronomy departments which are increasingly preferred by higher education candidates and these departments’ situation within the higher education system.

Kaynakça

  • Reference 1 (2021). yokatlas.yok.gov.tr: yokatlas.yok.gov.tr adresinden alınmıştır
  • Reference 2 Afyon Kocatepe Üniversitesi. (2021). https://aku.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 3 Akdeniz Üniversitesi. (2021). https://www.akdeniz.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 4 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi. (2021). https://www.alanya.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 5 Anadolu Üniversitesi. (2021). https://www.anadolu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 6 Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi. (2021). https://hacibayram.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 7 Atatürk Üniversitesi. (2021). https://atauni.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 8 Balıkesir Üniversitesi. (2021). http://www.balikesir.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 9 Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi. (2021). http://turizm.ibu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 10 Cracknell, H. L., & Nobis, G. (1985). PRACTICAL PROFESSIONAL GASTRONOMY. London: MACMILLANEDUCATION LTD.
  • Reference 11 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. (2021). https://www.comu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 12 DeBevoire, M. (2009). Building A Meal From Molecular Gastronomy to Culinary Constructivism. New York: Columbia University Press.
  • Reference 13 Dokuz Eylül Üniversitesi. (2021). https://www.deu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 14 Duruz, J., & Khoo, G. C. (2014). Eating Together; Food, Space, and Identity in Malaysia. United Kingdom: Rowman & Littlefield.
  • Reference 15 ElBullitaller, A. F. (2009). Modern Gastronomy A to Z. Barcelona: CRC Press Taylor & Francis Group.
  • Reference 16 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi. (2021). https://www.ogu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 17 Gaziantep Üniversitesi. (2021). https://www.gantep.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 18 Gillespie, C. (2001). European Gastronomy into the 21st Century . Oxford: Butterworth-Heinemann.
  • Reference 19 Giresun Üniversitesi. (2021). https://www.giresun.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 20 Goodman, D., DuPuis, ,. M., & Goodman, M. K. (2012). Alternative Food Networks Knowledge, practice, and politics. New York: Routledge.
  • Reference 21 Guruge, M. (2020). Conceptual Review on Gastronomy Tourism. International Journal of Scientific and Research Publications, 318-325.
  • Reference 22 Gümüşhane Üniversitesi. (2021). https://www.gumushane.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 23 Iğdır Üniversitesi. (2021). https://www.igdir.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 24 İstanbul Medeniyet Üniversitesi. (2021). https://www.medeniyet.edu.tr/tr adresinden alınmıştır
  • Reference 25 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi. (2021). https://www.ikcu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 26 Kafkas Üniversites. (2021). https://www.kafkas.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 27 Karabük Üniversitesi. (2021). https://www.karabuk.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 28 Kastamanu Üniversitesi. (2021). https://www.kastamonu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 29 Kırklareli Üniversitesi. (2021). https://www.klu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 30 Kocaeli Üniversitesi. (2021). http://www.kocaeli.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 31 Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. (2021). https://www.dpu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 32 Mardin Artuklu Üniversitesi. (2021). https://www.artuklu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 33 McIver, K. A. (2014). COOKING AND EATING IN RENAISSANCE ITALY. London: Rowman & Littlefield.
  • Reference 34 Mersin Üniversitesi. (2021). http://www.mersin.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 35 Munzur Üniversitesi. (2021). https://www.munzur.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 36 Navarro, G., & Medina, F. X. (2018). Stamps, Tourism and Gastronomy:The Role of Gastronomy in Promoting Tourism in Spain Through the Postage Stamp. F. X. Medina, & J. Tresserras içinde, Food, Gastronomy and Tourism Social and Cultural Perspectives (s. 15-31). México: Universitat Oberta de Catalunya.
  • Reference 37 Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. (2021). https://www.nevsehir.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 38 Özilgen, S. (2021). Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü . https://gsf.yeditepe.edu.tr/: https://gsf.yeditepe.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 39 Özşeker, D. B. (2016). Gastronomi Kavramı: Tanımı ve Gelişimi. H. Kurgun, & D. B. Özşeker içinde, Gastronomi (Kavramlar, Uygulamalar, Uluslararası Mutfaklar, Reçeteler) ve Turizm (s. 3-18). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Reference 40 Pamukkale Üniversitesi. (2021). https://www.pau.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 41 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi. (2021). https://erdogan.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 42 Richards, G. (2002). Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption? G. Richards, & A.-M. Hjalager içinde, Tourism and Gastronomy (s. 3-20). Routledge.
  • Reference 43 Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. (2021). https://www.subu.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 44 Selçuk Üniversitesi. (2021). https://www.selcuk.edu.tr/ adresinden alınmıştır
  • Reference 45 This, H. (2008). Molecular Gastronomy Exploring the Science of Flavor. New York: Columbia University Press. Visentin, C. (2011). Food, Agri-Culture, and Tourism. K. L. Sidali, A. Spiller, & B. Schulze içinde, Food, Agri-Culture and Tourism Linking local gastronomy and rural tourism:interdisciplinary perspectives (s. 13-15). London: Springer Heidelberg.
Toplam 45 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Kadriye Alev Akmeşe

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 17 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Akmeşe, K. A. (2021). TÜRKİYE’DEKİ DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMLERİNİN MÜFREDATLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Çatalhöyük Uluslararası Turizm Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi(6), 75-93.

Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.