Yazım Kuralları

Makale şablonuna ulaşmak için tıklayınız.

YAZIM KURALLARI
Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi’ne gönderilmesi düşünülen makaleler, aşağıda sunulmakta olan “Yayın İlkeleri” kapsamında hazırlanmalıdır.
SAYFA DÜZENİ
Makale dosyaları sadece Microsoft Word formatında gönderilmelidir. Kağıt türü olarak A4 seçilmelidir. Bölümlere ait sayfa düzeni (boşlukları); "üst: 2,5 cm", "alt: 2,5 cm", "sağ: 2,5 cm", "sol: 2,5 cm", "girinti sol: 0 cm", "girinti sağ: 0 cm", "özel: yok" olarak ayarlanmalıdır.
MAKALE UZUNLUĞU
Makaleler, 10000 kelimeyi geçmemeli ve maksimum 25 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Bu makale uzunluğu kaynakça ve varsa ekleri de içeren tüm metni içerir.
YAZI TİPİ
Yazılar Times New Roman, 11 punto, kat (1,15) aralıkla yazılmalı, iki yana hizalanmalı, sayfa numarası verilmemelidir. Paragraf aralığı önce=0 nk, sonra=6 nk olmalıdır.
KAYNAK GÖSTERME
Yapılan atıflar “APA 7 Kaynak Gösterme Esasları” doğrultusunda hazırlanmalıdır. Detaylı bilgi için “Makale Şablonu”nu inceleyiniz.
GİRİŞ
“Giriş” bölümünde seçmiş olduğunuz konuda bir bilgi boşluğu olduğunu saptamalı ve ardından bu boşluğu doldurma niyetinde olduğunuzu ve bunun nedenini açıklamanız gerekir. Giriş kısmında yazılması gerekenler, problemin tanıtımı, problemin önemi, literatürdeki ilgili araştırmalar, hipotezler ve hipotezlerle uyumlu olan araştırma desenidir.
KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Makalelerde kullanılan anahtar kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkilerin genelden özele doğru bir örüntü şeklinde sunulduğu, o çalışma için ilgili kavramların tanımlanıp sınırlarının çizildiği bölümdür. Gerekirse bu bölüm giriş kısmı ile birleştirilebilir. Bu kısımda araştırmayı yapmaya yönlendiren problemin ortaya konulması esastır.
YÖNTEM
Makalelerde, araştırma problemine en uygun çözümü sağlayacak analizler kullanılması önemlidir. Bu bölümde evren, örneklem, ölçek oluşturma, araştırma süresi gibi her ayrıntıya yer verilmesi gerekmektedir.
BULGULAR
Araştırmada soruları veya hipotezleri değerlendirilerek elde edilen veriler belli bir mantıksal-analitik bütünlük ve akış içinde açıklanmalıdır. Bu açıklamalar yapılırken şekil ve tablolardan da faydalanılabilinir. Verilerin uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmesi gereklidir.
SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER
Genel sonuçlar açık ve net bir şekilde ifade edilir. Bulgular kısmında verilen ifadelerin tekrarından kaçınılarak daha çok özgün ifadelere yer verilmelidir.
Tartışma bölümünde daha önce yapılmış olan çalışmalarla kıyaslama yapılır, çıkarımlarda bulunulur ve farklılıklar yorumlanabilir.
Makalenin sonuç ve tartışma bölümüne bağlı olarak teorik ve pratik önerilere yer verilir.
KAYNAKÇA
Çalışmada faydalanılan kaynaklar eksiksiz bir şekilde, alfabetik sıralamaya dikkat edilerek gösterilir.
Önemli Not: İntihal Raporu dergi ekibimiz tarafından alınıp süreç dosyaları içerisine eklenmektedir. Bu nedenle yazarların sisteme İntihal Raporu yüklemesine gerek yoktur.


Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.