BibTex RIS Kaynak Göster

Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler

Yıl 2015, Cilt: 30 Sayı: 2, 25 - 32, 01.12.2015

Öz

Etçi ve yumurtacı damızlıkların performansı, genetik seleksiyonla birlikte kuluçka teknolojileri ve bakım ve beslemede uygulanan yeni yöntemlerle yükselmiştir. Hemen hemen tamamı ithal edilen bu ebeveynlerden maksimum düzeyde yararlanmak için kuluçka faaliyetleri daha da önemli hale gelmiştir. Bunun sağlamasında katkısı olan faktörlerden biri de etkili dezenfektan maddelerle uygun dezenfeksiyon programlarının uygulanmasıdır.Yumurtlama öncesinde ve sonrasında yumurta üzerinde çeşitli enfeksiyoz organizmalar kolonize olmaktadır. Bakteriyel bulaşmanın kuluçka performansı üzerine olumsuz etkilerini azaltmak için yumurtalar, kuluçka makinesine yerleştirilmeden önce mutlaka dezenfekte edilmelidir.Dezenfeksiyon işlemi sırasında formaldehit, oksitlendirilmiş su, dörtlü amonyum bileşikleri, sodyum hidroksit, fenoller, antibiotik flumisol, hidrojen peroksit, timsen ve polyhexamethylenebiguanide hidroklorür içeren kimyasallar kullanılmaktadır. Fakat birçok kimyasalın zararlı etkilerinden dolayı mevcut uygulamalarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.Mikrobiyal bulaşmayı kontrol etmek ve sentetik pestisitlere olan bağımlılığı azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için son yıllarda alternatif doğal ürünlerin belirlenmesine yönelik araştırmalar artmıştır. Bu çalışmada kuluçkalık yumurtaların dezenfeksiyonunda kimyasallara alternatif, doğal ürünlerin kullanımı ile ilgili çalışmaların sonuçları özetlenmeye çalışılmıştır

Natural Products used for Disenfection of Hatching Eggs

Yıl 2015, Cilt: 30 Sayı: 2, 25 - 32, 01.12.2015

Öz

Performance of broiler and layer breeders has increased by new applied methods on incubation, feeding and breeding technologies and genetic selection. Hatching activities become more important for getting maksimum benefit from these parent stocks, which are almost all of them imported. One of the factors which contributed to achieving this goal is to apply the proper disenfection program with effective disinfectant. Various infectious organisms are colonized on eggs before and after laying. Eggs must be disinfected before being placed in incubator to reduce negative effects of bacterial contamination on hatching performance. Formaldehyde, oxidized water, quaternary ammonium compounds, sodium hydroxide, phenols, flumisol antibiotics, hydrogen peroxide, timsan and polyhexamethylenebiguani hydrochloride containing chemicals are used at disenfection of hatching eggs. However, many chemicals are not recommended for use in existing applications because of their harmful effects. In recent years researchs aimed at identifying alternative natural products are increased; to control microbial contamination and to reduce dependence on synthetic pesticides or to eliminate them completely. In this study, the results of studies on natural products as an alternative for chemicals at disinfection of hatching eggs has been summarized

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22BB83TV
Bölüm Makale
Yazarlar

Mikail Baylan Bu kişi benim

Ayşen Bulancak Bu kişi benim

Gülşen Çopur Akpınar Bu kişi benim

Sibel Canoğulları Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Baylan, M., Bulancak, A., Çopur Akpınar, G., Canoğulları, S. (2015). Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2), 25-32.
AMA Baylan M, Bulancak A, Çopur Akpınar G, Canoğulları S. Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Ç.Ü.Z.F. Dergisi. Aralık 2015;30(2):25-32.
Chicago Baylan, Mikail, Ayşen Bulancak, Gülşen Çopur Akpınar, ve Sibel Canoğulları. “Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, sy. 2 (Aralık 2015): 25-32.
EndNote Baylan M, Bulancak A, Çopur Akpınar G, Canoğulları S (01 Aralık 2015) Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 2 25–32.
IEEE M. Baylan, A. Bulancak, G. Çopur Akpınar, ve S. Canoğulları, “Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler”, Ç.Ü.Z.F. Dergisi, c. 30, sy. 2, ss. 25–32, 2015.
ISNAD Baylan, Mikail vd. “Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/2 (Aralık 2015), 25-32.
JAMA Baylan M, Bulancak A, Çopur Akpınar G, Canoğulları S. Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Ç.Ü.Z.F. Dergisi. 2015;30:25–32.
MLA Baylan, Mikail vd. “Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 30, sy. 2, 2015, ss. 25-32.
Vancouver Baylan M, Bulancak A, Çopur Akpınar G, Canoğulları S. Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Ç.Ü.Z.F. Dergisi. 2015;30(2):25-32.