Araştırma Makalesi

İHTİLÂT BİLGİSİNİN 
TESPİTİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

Cilt: 19 Sayı: 1 29 Mart 2019
PDF İndir
EN TR

İHTİLÂT BİLGİSİNİN 
TESPİTİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

Öz

Bu çalışmada, mahiyeti gereği yalnızca râvînin akıl ve hâfıza fonksiyonlarında sorunların oluşmaya başladığını müşahede eden kişilerce yapılması gereken ihtilât tespitleri, ihtilâtı tespit eden kişi ile muhtelit arasında görüşme olup olmaması açısından ele alınacaktır. Araştırma klasik dönemde bu konuda yazılan eserlerden en hacimlisi olan el-Kevâkibü’n-neyyirât’taki râvîlerle sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda öncelikle incelemeye konu olan ihtilât açıklamalarının ne kadarının, hoca-talebe ilişkisiyle izah edilebileceği araştırılmıştır. Ayrıca aralarında böyle bir irtibat olmamakla birlikte muhtelit ile bu tespiti yapan kişilerin aynı dönemde yaşayıp yaşamadıkları incelenmiştir. Muâsır oldukları belirlenen kişilerin de görüşüp görüşmedikleri, bir diğer ifadeyle ihtilât tespitinin müşahedeye dayanıp dayanmadığı ortaya konulmuştur. Bu kapsamda son olarak râvî ile ihtilâtı tespit eden kişi arasında ilişki kurulamaması sebebiyle sorunlu görünen açıklamaların güvenilirliği sınıflandırılarak ele alınmıştır.

Bu makalede, ihtilât tespitleri, râvîlerin tabaka ve ölüm tarihleri esas alınarak tetkik edilmiş ve böylece söz konusu tespitlerle cerh-ta‘dîl ilminin gelişim seyrinin uyumlu olup olmadığının ortaya konulması da amaçlanmıştır. Birbirleriyle çelişen ihtilât tespitlerinde, râvî ile ihtilâtı tespit eden kişi arasındaki irtibatın bir tercih sebebi olarak kullanılıp kullanılmayacağı da tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdülcebbâr Saîd. İḫtilâṭu’r-ruvâti’s̱-s̱iḳât dirâsetün taṭbiḳiyye ᶜalâ ruvâti’l-Kütübi’s-Sitte. Riyad: Mektebütü’r-Rüşd, 1425/2006.
  2. Ahmed, b. Saᶜd b. Ahmed. Eḥâdis̱ü Ebî İsḥâḳ es-Sebiᶜî fi’l-Kütübi’s-Sitte ve’l-Müsned cemᶜ ve dirâse. Yüksek Lisans Tezi, Câmiᶜâtü Ümmi’l-Kurâ, 1416/1995.
  3. Ahmed et-Tâhir. Sûɔü’l-ḥıfẓ ve es̱eruhu fî ḳabûli’l-ḥadîs̱. Yüksek Lisans Tezi, Câmiᶜâtü Dımaşk, 2009.
  4. Alâî, Ebû Saîd Salâhuddîn Halîl b. Keykeldî el-. Kitâbü’l-Muḫteliṭîn. Nşr. Rif‘at Fevzî Abdülmuttalib, Ali Abdülbasıt Mezid. Kahire: Mektebetü’l-Hancî, 1417/1996.
  5. Ali el-Kârî, Ebü’l-Hasen Nûrüddîn. Şerḥu şerḥi Nuḫbeti’l-fiker. Nşr. Muhammed Nizâr Temîm-Heysem Nizâr Temîm. Beyrut: Dârü’l-Erkam, 1415/1994.
  6. Bâcî, Ebü’l-Velîd Süleymân b. Halef el-. et-Taᶜdîl ve’t-tecrîḥ li men ḥarrece ᶜanhu’l-Buḥârî fi’l-Câmiᶜi’s-Ṣaḥîḥ. Nşr. Hüseyin Ebû Lübâbe. 3 Cilt. Riyad: Dârü’l-Livâ, 1406/1986.
  7. Bagdâdî, Ebû Bekr Ahmed el-Hatîb el-. Târîḫu medîneti’s-selâm ve aḫbâru muḥaddis̱îhâ ve ẕikru ḳuṭṭâniha’l-ᶜulemâ’ min ġayri ehlihâ ve vâridîhâ. Nşr. Beşşâr Avvâd Maᶜrûf. 16 Cilt. Beyrut: Dârü’l-Garbi’l-İslâmî, 1422/2001.
  8. Bagdâdî, Ebû Bekr Ahmed el-Hatîb el-. Târîḫu medîneti’s-selâm ve aḫbâru muḥaddis̱îhâ ve ẕikru ḳuṭṭâniha’l-ᶜulemâ’ min ġayri ehlihâ ve vâridîhâ. Nşr. Beşşâr Avvâd Maᶜrûf. 16 Cilt. Beyrut: Dârü’l-Garbi’l-İslâmî, 1422/2001.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Mart 2019

Gönderilme Tarihi

4 Ocak 2019

Kabul Tarihi

20 Mart 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD
Turhan, Halil İbrahim. “İHTİLÂT BİLGİSİNİN 
TESPİTİNİN GÜVENİLİRLİĞİ”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 19/1 (01 Mart 2019): 53-88. https://izlik.org/JA93WX79MD.