BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2003, Cilt: 3 Sayı: 2, 109 - 125, 01.04.2003

Öz

Imam’s Authority According to Twelver Shi‘ism This article explores the imam’s authority according to Twelver Shi‘ism on the base of imam’s qualities and duties. Twelver Shi‘ism believes that imams chosen by God for the duties like Prophets. For that reason they are infallible and can know everything what they need. They can show miracles to prove that they are imam. The article concludes by reaching that the imams have same authority as Prophets except having a new religion, and this tenet does not fit the historical realities.

İsna ‘Aşeriyye’de İmamın Otoritesi

Yıl 2003, Cilt: 3 Sayı: 2, 109 - 125, 01.04.2003

Öz

Makalede Şi’a’nın en büyük kolu olan İsna ‘Aşeriyye’nin imama atfettiği nitelikler bağlamında yetkileri ve dolayısıyla otoritesi ele alınmaktadır. Hz. Peygamber gibi, Allah tarafından atanmış oluşları, dini koruma görevleri dolayısıyla ma’sum oluşları, dinî hükümleri belirleme noktasında eksiklik olmaması için en bilgili hatta Peygamberle aynı kaynaktan bilgi alır olmaları, toplumca kabul edilme açısından en faziletli olmaları yanında atanmış imam olduklarını ispatlayabilmek için mu’cize gösterebildikleri anlayışı tesbit edilmektedir. Dinde Peygamberden sonra onun yetkilerine denk bir otoriteye sahip oldukları fakat bu anlayışın tarihî olaylarla pek örtüşmediği sonucuna varılmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet İshak Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Demir, Ahmet İshak. “İsna ‘Aşeriyye’de İmamın Otoritesi”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 3/2 (Nisan 2003), 109-125.