Araştırma Makalesi

Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği

Cilt: 9 Sayı: 1 27 Ocak 2023
PDF İndir
EN TR

Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği

Öz

Türkiye, Dünya’nın en aktif sismik kuşaklarından biri olan Alpin Deprem Kuşağı’nda bulunmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle toplum yapısı depremlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Özellikle 1999 Marmara depreminden sonra afet yönetimi kavramının önemi artarak konuyla ilgili mobil tabanlı teknolojilerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada Android Studio yazılımı üzerinde Flutter programlama dili kullanılarak bir Deprem Bilgi Sistemi Mobil Uygulaması tasarlanmış ve CBS kullanılarak Konya iline ait acil durum toplanma alanlarının kent üzerindeki dağılımları incelenmiştir. Mevcut alanların uygunluğu yüzölçümü, nüfus, ulaşılabilirlik ve yerleşim yerlerine yakınlık kriterleri ele alınarak haritalar üzerinde değerlendirilmiştir. Bu uygulama ile toplumda afet yönetimi konusunda bir farkındalık yaratılması hedeflenmiştir. Tasarlanan uygulamada deprem öncesi, sonrası ve deprem anı bütün halinde ele alınarak deprem yönetimi konusunda çeşitli içerikler kullanılmıştır. Geliştirilen mobil uygulamanın ayrıcalıklı özelliği ise kullanıcıların ve acil durum toplanma alanlarının konum verisini anlık olarak sunmasıdır. Böylece uygulama ile panik anında bulunulan noktaya en yakın toplanma alanı bilgisine anlık ulaşılabilmektedir. Ayrıca uygulama, deprem sonrasındaki geçici barınma merkezleri hazır hale gelene kadar ki süreçte yaşanılabilecek paniğin önlenmesi, etkin haberleşmenin sağlanması, yardımlaşma ve hızlı ilk acil müdahale sağlanmasını da olanaklı hale getirebilecektir. Bu çalışma ile Konya ilinde bulunan (ilçeler dahil) 125 tane toplanma alanının, olası bir afet durumunda çalışmada değerlendirilen kriterlere göre ihtiyaçlara cevap verebileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkalın O., (2017), Deprem ve toplum: bilgiyle ilişkilerimizi yeniden düşünmek ve kurmak, http://www.tdmd.org.tr/TR/Genel/ 4UDMSK/pdf2017/4023.pdf, [Erişim 21 Temmuz 2022].
  2. AFAD, (2018), Deprem öncesi, anı ve sonrası alabileceğiniz önlemleri biliyor musunuz, https://www.afad.gov.tr/deprem-oncesi-ani- ve-sonrasi-alabileceginiz-onlemleri-biliyor-musunuz, [Erişim 22 Kasım 2019].
  3. AFAD, (2019), Depremler Önlenemez Ancak Depremlerin Afetlere Dönüşmesi Önlenebilir, https://www.afad.gov.tr/depremler- onlenemez-ancak-depremlerin-afetleredonusmesi-onlenebilir [Erişim 16 Ocak 2021].
  4. AFAD, (2020a), Afet Yönetimi Kapsamında 2019 Yılına Bakış ve Doğa Kaynaklı Olay İstatistikleri, https://www.afad.gov.tr/kurumlar/ afad.gov.tr/e_Kutuphane/Kurumsal-Raporlar/Afet_Istatistikleri_2020_web.pdf, [Erişim 11 Mart 2021].
  5. AFAD, (2020b), İzmir Seferihisar depremi-duyuru, https://www.afad.gov.tr/izmir-seferihisar-depremi-duyuru-81-26112020---2100, [Erişim 26 Şubat 2021].
  6. AFAD, (2021), Yıllara göre deprem sayısı, https://deprem.afad.gov.tr/genelistatistikler, [Erişim 19 Mart 2021].
  7. Akkuş Z., Efe T., (2016), Doğal çevre felaketlerinin suça etkisi, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 7(1), 1-24.
  8. BDTİM, (2022), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/2/tr/, [Erişim 22 Şubat 2021].

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

10 Haziran 2021

Kabul Tarihi

9 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kart, B., Yağcı, C., Gözgörer, B., Avcı, E., & İşcan, F. (2023). Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 9(1), 1-15. https://doi.org/10.21324/dacd.950721
AMA
1.Kart B, Yağcı C, Gözgörer B, Avcı E, İşcan F. Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği. Doğ Afet Çev Derg. 2023;9(1):1-15. doi:10.21324/dacd.950721
Chicago
Kart, Büşra, Ceren Yağcı, Büşra Gözgörer, Efsun Avcı, ve Fatih İşcan. 2023. “Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği”. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 9 (1): 1-15. https://doi.org/10.21324/dacd.950721.
EndNote
Kart B, Yağcı C, Gözgörer B, Avcı E, İşcan F (01 Ocak 2023) Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 9 1 1–15.
IEEE
[1]B. Kart, C. Yağcı, B. Gözgörer, E. Avcı, ve F. İşcan, “Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği”, Doğ Afet Çev Derg, c. 9, sy 1, ss. 1–15, Oca. 2023, doi: 10.21324/dacd.950721.
ISNAD
Kart, Büşra - Yağcı, Ceren - Gözgörer, Büşra - Avcı, Efsun - İşcan, Fatih. “Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği”. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 9/1 (01 Ocak 2023): 1-15. https://doi.org/10.21324/dacd.950721.
JAMA
1.Kart B, Yağcı C, Gözgörer B, Avcı E, İşcan F. Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği. Doğ Afet Çev Derg. 2023;9:1–15.
MLA
Kart, Büşra, vd. “Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği”. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, c. 9, sy 1, Ocak 2023, ss. 1-15, doi:10.21324/dacd.950721.
Vancouver
1.Büşra Kart, Ceren Yağcı, Büşra Gözgörer, Efsun Avcı, Fatih İşcan. Afet Yönetimi İçin Mobil Uygulama Tasarımı ve CBS ile Acil Durum Toplanma Alanlarının Uygunluğunun İrdelenmesi: Konya İli Örneği. Doğ Afet Çev Derg. 01 Ocak 2023;9(1):1-15. doi:10.21324/dacd.950721

Cited By

Creative Commons License
Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanlanmıştır.