Derleme

SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE'DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ

Cilt: 6 Sayı: 1 30 Temmuz 2023
PDF İndir
TR EN

SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE'DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ

Öz

Bu çalışmanın amacı sporda yetenek seçimi ve yönetimi hakkında Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmaların derlemesini yaparak sporda yetenek seçimi ve yönetimi konusunda antrenörlere, beden eğitimi öğretmenlerine ve spor yöneticilerine daha belirgin bir yol gösterici kaynak oluşturmaktır. Çalışmada farklı veri tabanlarında farklı dillerde araştırma yapılmış, çoğunlukla “Sporda Yetenek Seçimi”, “Motor Gelişim ve Yetenek Seçimi”, “Sporda Yetenek Yönetimi”, “Sporda Yönlendirme” anahtar kelimeleri kullanılmıştır. Yerli kaynaklardan elde edilen bulguları bir araya getirmek için çalışmada sistematik derleme araştırma yöntemi kullanılmıştır. Konu ile ilgili toplamda 27 adet araştırma incelenmiştir. Spor dalına özgü özelliklerin bilinmesi yeteneğin belirlenmesinde önemli olabilir. Yetenekli sporcuların bulunmasında çok sayıda antrenman grubu oluşturulması etkili olup bu antrenmanlar müsabakalar ile desteklenerek uzun bir süreç içerisinde değerlendirilmelidir. Yeteneğin seçiminde; genetik, fiziksel, fizyolojik, psikososyal ve çevresel süreçler etkilidir. Bu süreçte sportif hazırbulunuşluk önemlidir. Çünkü yetenekli sporcunun gelişimi aşamasında fizyolojik, fiziksel, psikososyal ve sportif performans verileri dikkate alınmalıdır. Motorik özellikler yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir ve bu özellikler yetenek seçiminde önemlidir. Branşlara özgü yetenek seçimi test bataryalarının oluşturulması yeteneğin tespitine destek olabilmektedir. Yeteneğin belirlenmesinde sporcunun bilimsel verilerinin daha belirgin bir yol göstereceği söylenebilir. Bilimsel seçim yöntemlerinin doğal seçim yöntemlerine göre sporda başarılı olacak sporcuların belirlenmesinde daha etkili olacağı söylenebilir. Ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı olacak sporcuların tespitine erken yaşlarda başlanılmalı ve bu süreçler rasyonel yetenek yönetimi modelleri ile desteklenmelidir. Belirlenen yetenekli sporculara yönelik kişisel gelişimi destekleyecek eğitimler verilmeli ve hukuksal açıdan doğru yönetilmelidir. Yeteneğin tespitini belirleyen kişi veya kurumlar desteklenmelidir. Yetenekli sporcuların tespitinde sporun paydaşı kurum ve kuruluşların koordineli çalışması önemlidir. Yeteneğin belirlenmesinin ardından var olan yeteneğin geliştirilmesi ve yönlendirilmesini için bu sürecin doğru yönetilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda yetenek yönetimi kavramı ortaya çıkmış olup ilerleyen dönemlerde kavram konuyla ilgili araştırmacıların odak noktası olabilecek bir hale gelmiştir. Yeteneğin yönetimi ile ilgili yerli araştırmaların sayısı çok azdır. Bu sebeple Türkiye’deki örneklem grupları ile yetenek yönetimi konusunda yeni araştırmalar gerçekleştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkada, C. ve Ergen, E., (1990). Bilim ve Spor, S. 216-223, Ankara.
  2. Arabacı, R., Koparan, Ş., Öztürk, F. Ve Akın, M. (2008). Olimpiyatlar İçin Sporda Yetenek Seçimi Ve Spora Yönlendirme Projesi II. Aşama Sonuçlarının İncelenmesi (Bursa Örneği). E-Journal Of New World Sciences Academy Health Sciences, 3, (2), B0019, 86-98.
  3. Aston, C. & Morton, L. (2005). Managing Talent For Competitive Advantage: Taking A Systemic Approach To Talent Management. Strategic Hr Review. 4;(5):28 – 3.
  4. Australian Sports Commission. (1998). The National Talent Identification And Development Program: Instructional Manual. Australian Sports Commission, Belconnen, Act Australia.
  5. Ayan, V. ve Mülazımoğlu O. (2009). Sporda Yetenek Seçimi Ve Spora Yönelik 8 – 10 Yaş Grubu Erkek Çocukların Fiziksel Özelliklerinin Ve Bazı Performans Profillerinin İncelenmesi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 23(3), 113 – 118
  6. Ayan, V. ve Mülazımoğlu, O. (2010). Sporda Yetenek Seçimi Ve Spora Yönlendirmede 8–10 Yaş Grubu Kız Çocuklarının Fiziksel Özelliklerinin Ve Bazı Performans Profillerinin İncelenmesi Ankara Örneği. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4 (3), 152-159.
  7. Aydos, L.,Yaman, M., Pekel, H., A., Bayraktar, I. (2010). Atletizmde Türkiye Norm Değerleri, Ankara.
  8. Baker, J. ve Schorer, J. (2010). Identification And Development Of Talent in Sport -Introduction To The Special Issue. Talent Development And Excellence, 2(2), 119–121.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği, Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Temmuz 2023

Gönderilme Tarihi

24 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

5 Temmuz 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Dinçer, U. (2023). SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Dergisi, 6(1), 8-27. https://doi.org/10.36415/dagcilik.1302013
AMA
1.Dinçer U. SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ. UDTD. 2023;6(1):8-27. doi:10.36415/dagcilik.1302013
Chicago
Dinçer, Umut. 2023. “SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ”. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Dergisi 6 (1): 8-27. https://doi.org/10.36415/dagcilik.1302013.
EndNote
Dinçer U (01 Temmuz 2023) SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Dergisi 6 1 8–27.
IEEE
[1]U. Dinçer, “SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ”, UDTD, c. 6, sy 1, ss. 8–27, Tem. 2023, doi: 10.36415/dagcilik.1302013.
ISNAD
Dinçer, Umut. “SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ”. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Dergisi 6/1 (01 Temmuz 2023): 8-27. https://doi.org/10.36415/dagcilik.1302013.
JAMA
1.Dinçer U. SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ. UDTD. 2023;6:8–27.
MLA
Dinçer, Umut. “SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ”. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Dergisi, c. 6, sy 1, Temmuz 2023, ss. 8-27, doi:10.36415/dagcilik.1302013.
Vancouver
1.Umut Dinçer. SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARIN DERLEMESİ. UDTD. 01 Temmuz 2023;6(1):8-27. doi:10.36415/dagcilik.1302013