Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

السنة النبوية أحد مصادر الفقه

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 56 - 71, 15.06.2021

Öz

إن تأصيل الفقه وأصول الفقه بشكلٍ منظّم وكتابة المؤلفات النظريّة المفصّلة ظهرا في وقتٍ متأخر اعتمادا على التطبيقات في زمن النبي صلى الّٰل عليه وسلم المشتملة على القرآن والسنة، واستناداً إلى منطق الفقه المجرد، لكن يجب التأكيد أن للقرآن ولسنة النبي صلى الّٰل عليه وسلم القولية والفعلية والتقريرية الدرجة الأولى من حيث الأهمية في تأصيل الفقه الإسلامي وتشكّله وتدوينه. ستركّز في هذه المقالة على أهمية وحدة القرآن والسنة في الشريعة الإسلامية.

Kaynakça

  • تاج الدين عبد الوهاب بن علي السبكي، جمع الجوامع، بيروت، 2002

İSLAM HUKUKUNUN KAYNAĞI OLARAK PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİ

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 56 - 71, 15.06.2021

Öz

Fıkıh ile usûl-i fıkhın sistematize edilmesi ve bu ilimlere dair detaylı teorik eserlerin telif edilmesi, Peygamberimiz dönemindeki uygulamalara (Kur’an-Sünnet bütünlüğüne) ve mücerret hukuk mantığına dayanılarak muahhar dönemde gerçekleşmiştir. Ancak İslam hukuk doktrinlerinin teşekkül ve tedvininde Kur’an’ın ve Peygamberimizin kavlî, fiilî ve takrîrî sünnetinin birinci derecede önemi olduğunu vurgulamak gerekir. Bu makalede İslam hukuku açısından Kur’an ve Sünnet bütünlüğünün önemi üzerinde durulacaktır.

Kaynakça

  • تاج الدين عبد الوهاب بن علي السبكي، جمع الجوامع، بيروت، 2002
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Arapça
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şamil Dağcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Dağcı, Şamil. “السنة النبوية أحد مصادر الفقه”. المجلة العلمية لرئاسة الشؤون الدينية التركية 3/1 (Haziran 2021), 56-71.