Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kur’an-Kâinat-İnsan Üç Kitabı Anlama ve Yorumlama Usûlü

Yıl 2024, Sayı: 6, 166 - 174, 30.06.2024
https://doi.org/10.61216/darulhadisdergisi.1476473

Öz

In this article, with the aim of examining and explaining the Qur'an, universe and human together and revealing the method of interpreting these three truths, Çankırı Karatekin University Faculty of Islamic Sciences, Department of Tafsir, Dr. Lecturer. The book of the PhD study that was completed and defended by Dr. Yahya Arslan in 2022 and then was published in 2023 under the title “Qur'an-Unıverse-Human The Methodology of Understanding and Interpreting the Three Books” will be evaluated. The main reason why this study was chosen for criticism is that the book has a face that is very much oriented towards current issues in terms of its topics. In fact, as far as I have researched before we start to evaluate this book, there is no study on this issue evaluates the Qur'an, the universe and the human being together and deals with the relationship between these three truths in detail. The book consists of four chapters in total, including an introduction. In the introduction part, the subject and the importance of the research, its scope and sources are stated, and then the concepts of the Qur'an, the universe and the human being and the relationship between these concepts are explained in general terms. The first part of the book is titled “The Book of the Cosmos” and the second part is called “The Book of Man”. In these two chapters, the universe and human beings are analyzed in the light of the Qur'anic narrative and the interpretations of the commentators through their characteristics and some events that took place in them. In the conclusion, after a general evaluation, the necessity of reading, understanding and interpreting the three books together is pointed out with the data and suggestions obtained. It is concluded that it is possible to understand and interpret the Qur'an, the universe and the human books together.

Kaynakça

  • Arslan, Yahya. Kur’an-Kâinat-İnsan Üç Kitabı Anlama ve Yorumlama Usûlü. Ankara: Sonçağ Akademi Yayınları, 1. Baskı., 2023.

Kur’an-Kâinat-İnsan Üç Kitabı Anlama ve Yorumlama Usûlü

Yıl 2024, Sayı: 6, 166 - 174, 30.06.2024
https://doi.org/10.61216/darulhadisdergisi.1476473

Öz

Bu yazıda Kur’an, kâinat ve insanı birlikte inceleme, açıklama ve bu üç hakikati yorumlamanın usûlünü ortaya koyma hedefiyle Çankırı Karatekin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Üyesi Yahya Arslan tarafından 2022 de tamamlanan ve savunulan doktora çalışmasının, 2023 yılında “Kur’an-Kâinat-İnsan Üç Kitabı Anlama ve Yorumlama Usûlü” adıyla basılan kitabı değerlendirilecektir. Bu çalışmayı kritik için seçmemizin temel nedeni, kitabın konuları itibarıyla oldukça güncel meselelere dönük bir yüzünün bulunmasıdır. Nitekim araştırmalarımız neticesinde Kur’an, kâinat ve insanı birlikte değerlendiren, bu üç hakikat arasında bulunan ilişkiyi etraflıca ele alan bir çalışma da bulunmamaktadır. Kitap, girişle beraber toplam dört bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında araştırmanın konusu ve önemi, kapsam ve kaynakları ifade edildikten sonra Kur’an, kâinat ve insan kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişki genel hatlarıyla açıklanır. Kitabın birinci bölümü “Kâinat Kitabı”, ikinci bölümü ise “İnsan Kitabı” olarak isimlendirilir. Söz konusu iki bölümde kâinat ve insan, özellikleri ve kendilerinde vuku bulan birtakım olaylar üzerinden Kur’an’ın anlatımı ve müfessirlerin yorumları ışığında incelenir. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirmenin ardından üç kitabın birlikte okunması, anlaşılması ve yorumlanmasının gerekliliğine, elde edilen veriler ve önerilerle işaret edilirken, Kur’an, kâinat ve insan kitaplarının birlikte anlaşılması ve yorumlanmasının mümkün olduğu sonucuna ulaşılır.

Kaynakça

  • Arslan, Yahya. Kur’an-Kâinat-İnsan Üç Kitabı Anlama ve Yorumlama Usûlü. Ankara: Sonçağ Akademi Yayınları, 1. Baskı., 2023.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tefsir
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Hüseyin Çelikkol 0009-0000-1354-9578

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 1 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 13 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 6

Kaynak Göster

ISNAD Çelikkol, Hüseyin. “Kur’an-Kâinat-İnsan Üç Kitabı Anlama Ve Yorumlama Usûlü”. Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi 6 (Haziran 2024), 166-174. https://doi.org/10.61216/darulhadisdergisi.1476473.

Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.