Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri
Öz
Çalışmada, Serik (Antalya) yöresinde yenidünya, akdiken ve ayva çöğür anaçları üzerine aşılı ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde, anaçların meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kullanılan anaçların etkilerini belirlemek için meyve kabuk rengi, meyve sertliği, meyve ağırlığı, meyve/çekirdek oranı, olgunluk indeksi, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, etilen üretimi ve solunum hızı ölçümleri ile duyusal analiz yapılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen araştırmadan elde edilen verilere göre; akdiken anacının meyve ağırlığı ve sertliğini azaltıcı, meyve çekirdek oranını artırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayva ve yenidünya anaçlarının bu özellikler üzerinde etkileri akdiken anacına göre daha iyi ve birbirlerine benzer bulunmuştur. Suda çözünebilir kuru madde miktarı yenidünya çöğür anacı üzerinde yetişen meyvelerde daha yüksek olurken, titre edilebilir asit ve olgunluk indeksi akdiken anacı üzerinde yetişen meyvelerde diğerlerine göre daha düşük olmuştur. Yenidünya anacı üzerinde yetiştirilen meyvelerde kabuk renginin, akdiken ve ayva anaçları üzerindekilere kıyasla daha canlı olduğu (yüksek C* değeri) ve sarı ile kırmızı renk tonlarını daha yüksek oranda (yüksek a* ve b* değeri) içerdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, ayva ve yenidünya anaçları üzerinde yetişen meyvelerin akdiken üzerinde yetişen meyvelere göre daha kaliteli ve aromalı olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Proje Numarası
Teşekkür
Kaynakça
- Caballero, P., & Fernández, M.A. (2003). Loquat, production and market. 1st International Symposium on Loquat. Zaragoza, p:11-20.
- Chang, C., Chen, K., Xu, WenPing., Zhang, W., Li, X., & Ferguson, I. (2006). Effect of 1- MCP on postharvest quality of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology, 40:155-162.
- Çelikyurt, M.A., Sayın, B., & Tepe, S. (2010). Loquat production in the West Mediterranean Region of Turkey. III. International Symposium on Loquat. Antakya, Hatay, Turkey.
- Demir, Ş. (1987). Yenidünya Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Genel Yayın No(12), 31 s.
- Demir, Ş., & Durceylan, M.E. (1998). Yenidünya Anaç Projesi. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Sonuç Raporu, 16 s.
- Ding, C., Chachin, K., Hamauzu, U., & Imahori, Y. (1998). Effects of storage temperatures on physiology and qualty of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology,14:309-315.
- Ding, Z., Tian, S., Wang, Y., Li, B., Chan, Z., Han, J., & Xu, Y. (2006). Physiological response of loquat fruit to different storage conditions and its storability. Postharvest Biology and Technology, 41(2):143-150.
- Erbaş, D., & Koyuncu, M.A. (2016). 1-Metilsiklopropen uygulamasının Angeleno erik çeşidinin depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1):43-50.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
10 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
20 Mayıs 2019
Kabul Tarihi
8 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 2
Cited By
Quince A Anacının Çöğür Anacı Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.30910/turkjans.878310Farklı Anaçların Hafif Çukurgöbek Yenidünya Çeşidinde Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.24180/ijaws.1107932Morpho-chemical characterization of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) genotypes
Genetic Resources and Crop Evolution
https://doi.org/10.1007/s10722-023-01609-5


/Sharif1/indexingimg/IC.png)


