In this study, the effect of different irrigation strategies and irrigation methods on yields and the incidence of wilt (Fusarium oxysporum) and root rot (Fusarium solani and Macrophomina phaseolina) diseases causing significant yield losses on field grown processing red pepper is determined. Experiments were carried out at Topçu Station of the Soil and Water Resources Research Institute of Tarsus in 2010 and 2011. Karaisalı processing pepper (Capsicum annuum L.) was used in the experiments. Three furrows and five drip irrigation treatments were used in the study. The disease incidence rates were found 8.0-18.2% in furrow irrigation plots and 4.5-10.0% in drip irrigation plots in 2010, while it was 3.4-9.7% in furrow irrigation plots and 2.2-4.5% in drip irrigation plots in 2011. Pepper yields ranged from 3 416 to 4 417 kg da-1 and 3 376 to 4 779 kg da-1 in drip irrigated plots in 2010 and 2011, respectively. However, yields varied between 3 172-3 559 kg da-1 and 2 932-4 150 kg da-1 in furrow irrigated plots in 2010 and 2011 growing seasons.
Pepper root rot; Drip and furrow irrigation; Disease incidence; Yield
Bu çalışmada açık alanda yetiştirilen salçalık biber bitkilerinde önemli verim kayıplarına yol açan solgunluk ve kök çürüklüğü hastalığına (Fusarium oxysporum ve Fusarium solani, Macrophomina phaseolina) karşı farklı sulama stratejilerinin ve sulama yöntemlerinin hastalık çıkışı ve verime etkileri belirlenmiştir. Proje 2010 ve 2011 yıllarında Tarsus Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Topçu İstasyonunda yürütülmüştür. Denemelerde Karaisalı salçalık biber (Capsicum annuum L.) çeşidi kullanılmıştır. Karık sulamada 3, damla sulamada 5 farklı sulama konusu çalışılmıştır. Hastalık çıkış oranı karık sulama yapılan parsellerde 2010 yılında % 8.0-18.2 olurken, damla sulama uygulanan parsellerde % 4.5-10.0 ile daha düşük bulunmuştur. 2011 yılında hastalık oranı karık sulamada %3.4-9.7, damla sulamada ise % 2.2-4.5 arasında yer almıştır. Verim değerleri, damla sulama uygulanan parsellerde 2010 yılında 3 416-4 417 kg da-1, izleyen deneme yılında 3 376-4 779 kg da-1 arasında değişmiştir. Karık sulama parsellerinde ise verim ilk deneme yılında 3 172-3 559 kg da-1, ikinci deneme yılında 2 932-4 150 kg da-1 olarak bulunmuştur.
Biber kök çürüklüğü; Damla ve karık sulama; Hastalık çıkışı; Verim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 30 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr