The aim of this study
was to determine characters that affect seed and hay yield, using simple
correlation coefficients and path analysis. The study was conducted in Batı
Akdeniz Agricultural Research Institute (BAARI), during 2014-2015 winter growing
seasons for two years. The experiments were established in a randomized complete
block design with three replications and half of plots for fresh forage and the
other half for seeds were harvested. In the study, days to 50% flowering, plant
height, fresh yield, hay yield, straw yield, biological yield, harvest index,
number of pods per plant, number of seeds per pod, seed yield and 1000-seed
weight were observed. According to results of the correlation analysis; a
highly significant and positive correlations (P<0.01) were determined
between fresh yield, hay yield, biological yield and seed yield. According to
the results of the path analysis, the highest direct effect on the hay yield
was obtained from fresh yield and straw yield. As a result of the research, to
increase the hay yield; straw and fresh yield, and to increase the seed yield;
biological yield and harvest index can be suggested as main selection criteria
on grass pea breeding studies.
Bu çalışmanın amacı, mürdümük (Lathyrus
sativus L.) genotiplerinde kuru ot verimi ve tane verimine etki eden özellikler arasındaki ilişkilerin korelasyon
ve path analizi ile saptanmasıdır. Araştırma, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM)
deneme alanlarında
2014-2015 ekim sezonlarında iki
yıl süreyle, kışlık olarak tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Parsellerde %50 çiçeklenme gün sayısı, bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi,
kes verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, bitkide bakla sayısı, baklada tane
sayısı, tohum verimi ve 1000 tane ağırlığı gözlemleri alınmıştır. Elde edilen
değerlerle yapılan korelasyon analizi sonucuna göre, kuru ot verimi ile yeşil ot verimi, kes verimi,
biyolojik verim ve tane verimi arasında 0.01
düzeyinde olumlu
ilişki saptanmıştır. Path analizi
sonucuna göre ise, kuru ot verimi
üzerinde en yüksek doğrudan
etkisi bulunan özellikler yeşil ot verimi ve kes verimi olmuştur. Araştırma bulgularına göre; mürdümükte kuru ot verimini iyileştirmek için yapılacak ıslah çalışmalarında yeşil ot verimi ve kes verimi, tohum verimini arttırmak için yapılacak
ıslah çalışmalarında ise hasat indeksi ve biyolojik verim başlıca seleksiyon kriterleri
olarak önerilebilir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr