Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri

Yıl 2017, Cilt: 34 Sayı: 2, 99 - 112, 01.12.2017
https://doi.org/10.16882/derim.2017.287277

Öz



Bu çalışmada, ceviz yetiştiriciliğinde doğal
bir kil minerali olan kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkilerinin
araştırılması amaçlanmıştır. 2010 ve 2011 yıllarında yürütülen denemede Payne,
Serr ve Pedro ceviz çeşitleri kullanılmıştır. Kaolin uygulamasına Haziran
ayında %6’lık doz ile başlanıp üç hafta ara ile %4 ve %2 olarak tekrar
edilmiştir. Bu çalışmada kaolin uygulamasının meyve kalitesine etkisini
belirlemek amacıyla pomolojik analizler yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada,  kaolin uygulanan meyvelerin kontrol
meyvelerine göre verimi, kabuklu ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı ve
pazarlanabilir meyve iç oranı daha yüksek çıkmıştır. Kaolin ile kontrol meyvelerinin
kabuğunun kırılması karşılaştırıldığında, kabuğu en kolay kırılanın kaolin
uygulanan meyveler olduğu görülmüştür. Yapılan bu çalışma sonucunda kaolin
uygulamasının Payne, Pedro ve Serr çeşitlerinin meyve kalitesini olumlu yönde
etkilediği tespit edilmiştir.



Kaynakça

  • Anonim (1992). T.S.E kabuklu ceviz standardı (unshelled walnuts). TSE 1275. Ankara.
  • AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15"ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
  • Aly, M., El-Megeed, N.A., & Award, R.M. (2010). Reflective particle films affected on sunburn, yield, mineral composition and fruit maturity of ‘Anna’ (Malus domestica) trees. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 6(1): 84-92.
  • Bakkalbaşı, E., Yılmaz, M.Ö., & Artık, N. (2010). Türkiye’de yetiştirilen yerli bazı ceviz çeşitlerinin fiziksel özellikleri ve kimyasal bileşenleri. Akademik Gıda, 8(1): 6-12.
  • Beyhan, Ö. (1993). Darende cevizlerinin (J. regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Braham, M., Pasqualini, E., & Ncira, N. (2007). Efficacy of kaolin, spinosad and malathion against ceratitis capitata in citrus orchards. Bulletin of Insectology, 60(1):39-47.
  • Budak, Y. (2010). Ceviz Yetiştiriciliği. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Müdürlüğü. 24 s., Samsun.
  • Erez, A., & Glenn, D.M. (2002). The effect of particle film technology on yield and fruit quality. Acta Horticulturae, 636:505-508.
  • Glenn, D.M., Puterka, G.J., Vanderzwet, T., Byers, R.E., & Feldhage, C. (1999). Hydrophobic particle films: a new paradigm for suppression of arthropod pests and plant diseases. Journal of Economic Entomology, .92(4):759-771.
  • Glenn, D.M., Erez, A., Puterka, G.J., & Gundrum, P. (2003). Particle film affect carbon assimilation and yield in ‘empire’ apple. Journal of the American Society for Horticultural Science, 128(3):356-362.
  • Gleen, D.M., & Puterka, G.J. (2005). Particle films: A new technology for agriculture. Horticultural Reviews, 31:1-44.
  • Mazor, M., & Erez, A. (2004). Processed kaolin protects from Mediterranean fruit fly infestations. Crop Protection, 23(1):47-51.
  • Muradoglu, F., Oguz, H.I., Yildiz, K., & Yilmaz. H. (2010). Some chemical composition of walnut (Juglans regia L.) selections from Eastern Turkey. African Journal of Agricultural Research, 5(17):2379-2385.
  • Özkan, G., & Koyuncu, M.A. (2005). Physical and chemical composition of some walnut (Juglans regia L) genotypes grown in Turkey. Grasas y Aceites, 56(2):141-146.
  • Şen, S. M. (1980). Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi cevizlerinin seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Vural, T. (2009). Ceviz Yetiştiriciliği. Bursa Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Müdürlüğü. 90 s.
  • Yiğitarslan, U. (2010). Fasülye (Phaseolus vulgaris L.)’de kaolin uygulamasının verim, verim ögeleri ve tane kalitesine etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Zwarts, L., Savage, G.P., & McNeil D.L. (1999). Fatty acid content of New Zealand-grow walnuts (Juglans regia L). International Journal of Food Science and Nutrition, 50(3):189-194.

The effect of kaolin application on fruit quality in walnut cultivation

Yıl 2017, Cilt: 34 Sayı: 2, 99 - 112, 01.12.2017
https://doi.org/10.16882/derim.2017.287277

Öz



In
this study, it is aimed to investigate the effects of kaolin application, which
is a natural clay mineral, on fruit quality in walnut growing. The study was
carried out in 2010 and 2011 growing years and Payne, Serr and Pedro walnut
cultivars were used. Starting in June, kaolin treatment was repeated at 6% dose
and 4% and 2% at three week intervals. Additionally, pomological analyses were
carried out to determine the effect of kaolin application on fruit quality.
Experiment results state that yield amount, shelled fruit weight of walnut,
kernel weight of walnut, kernel rate  and
marketable fruit rate of fruits with kaolin were higher than control fruits.
Comparing the process of cracking the fruits with kaolin to control group, it
was found that the shell is the easiest to crack when kaolin was applied. As a
result, it is to be expressed that kaolin application affects fruit’s overall quality
positively in aforementioned cultivars of walnut, namely Payne, Pedro and Serr.

Kaynakça

  • Anonim (1992). T.S.E kabuklu ceviz standardı (unshelled walnuts). TSE 1275. Ankara.
  • AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15"ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
  • Aly, M., El-Megeed, N.A., & Award, R.M. (2010). Reflective particle films affected on sunburn, yield, mineral composition and fruit maturity of ‘Anna’ (Malus domestica) trees. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 6(1): 84-92.
  • Bakkalbaşı, E., Yılmaz, M.Ö., & Artık, N. (2010). Türkiye’de yetiştirilen yerli bazı ceviz çeşitlerinin fiziksel özellikleri ve kimyasal bileşenleri. Akademik Gıda, 8(1): 6-12.
  • Beyhan, Ö. (1993). Darende cevizlerinin (J. regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Braham, M., Pasqualini, E., & Ncira, N. (2007). Efficacy of kaolin, spinosad and malathion against ceratitis capitata in citrus orchards. Bulletin of Insectology, 60(1):39-47.
  • Budak, Y. (2010). Ceviz Yetiştiriciliği. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Müdürlüğü. 24 s., Samsun.
  • Erez, A., & Glenn, D.M. (2002). The effect of particle film technology on yield and fruit quality. Acta Horticulturae, 636:505-508.
  • Glenn, D.M., Puterka, G.J., Vanderzwet, T., Byers, R.E., & Feldhage, C. (1999). Hydrophobic particle films: a new paradigm for suppression of arthropod pests and plant diseases. Journal of Economic Entomology, .92(4):759-771.
  • Glenn, D.M., Erez, A., Puterka, G.J., & Gundrum, P. (2003). Particle film affect carbon assimilation and yield in ‘empire’ apple. Journal of the American Society for Horticultural Science, 128(3):356-362.
  • Gleen, D.M., & Puterka, G.J. (2005). Particle films: A new technology for agriculture. Horticultural Reviews, 31:1-44.
  • Mazor, M., & Erez, A. (2004). Processed kaolin protects from Mediterranean fruit fly infestations. Crop Protection, 23(1):47-51.
  • Muradoglu, F., Oguz, H.I., Yildiz, K., & Yilmaz. H. (2010). Some chemical composition of walnut (Juglans regia L.) selections from Eastern Turkey. African Journal of Agricultural Research, 5(17):2379-2385.
  • Özkan, G., & Koyuncu, M.A. (2005). Physical and chemical composition of some walnut (Juglans regia L) genotypes grown in Turkey. Grasas y Aceites, 56(2):141-146.
  • Şen, S. M. (1980). Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi cevizlerinin seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Vural, T. (2009). Ceviz Yetiştiriciliği. Bursa Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Müdürlüğü. 90 s.
  • Yiğitarslan, U. (2010). Fasülye (Phaseolus vulgaris L.)’de kaolin uygulamasının verim, verim ögeleri ve tane kalitesine etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Zwarts, L., Savage, G.P., & McNeil D.L. (1999). Fatty acid content of New Zealand-grow walnuts (Juglans regia L). International Journal of Food Science and Nutrition, 50(3):189-194.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Neslihan Kılıç

Nurgül Fetiye Türemiş

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kılıç, N., & Türemiş, N. F. (2017). Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri. Derim, 34(2), 99-112. https://doi.org/10.16882/derim.2017.287277
AMA Kılıç N, Türemiş NF. Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri. DERİM. Aralık 2017;34(2):99-112. doi:10.16882/derim.2017.287277
Chicago Kılıç, Neslihan, ve Nurgül Fetiye Türemiş. “Ceviz yetiştiriciliğinde Kaolin uygulamasının Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Derim 34, sy. 2 (Aralık 2017): 99-112. https://doi.org/10.16882/derim.2017.287277.
EndNote Kılıç N, Türemiş NF (01 Aralık 2017) Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri. Derim 34 2 99–112.
IEEE N. Kılıç ve N. F. Türemiş, “Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri”, DERİM, c. 34, sy. 2, ss. 99–112, 2017, doi: 10.16882/derim.2017.287277.
ISNAD Kılıç, Neslihan - Türemiş, Nurgül Fetiye. “Ceviz yetiştiriciliğinde Kaolin uygulamasının Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Derim 34/2 (Aralık 2017), 99-112. https://doi.org/10.16882/derim.2017.287277.
JAMA Kılıç N, Türemiş NF. Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri. DERİM. 2017;34:99–112.
MLA Kılıç, Neslihan ve Nurgül Fetiye Türemiş. “Ceviz yetiştiriciliğinde Kaolin uygulamasının Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Derim, c. 34, sy. 2, 2017, ss. 99-112, doi:10.16882/derim.2017.287277.
Vancouver Kılıç N, Türemiş NF. Ceviz yetiştiriciliğinde kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkileri. DERİM. 2017;34(2):99-112.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr