Bu çalışmada, ceviz yetiştiriciliğinde doğal
bir kil minerali olan kaolin uygulamasının meyve kalitesi üzerine etkilerinin
araştırılması amaçlanmıştır. 2010 ve 2011 yıllarında yürütülen denemede Payne,
Serr ve Pedro ceviz çeşitleri kullanılmıştır. Kaolin uygulamasına Haziran
ayında %6’lık doz ile başlanıp üç hafta ara ile %4 ve %2 olarak tekrar
edilmiştir. Bu çalışmada kaolin uygulamasının meyve kalitesine etkisini
belirlemek amacıyla pomolojik analizler yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada, kaolin uygulanan meyvelerin kontrol
meyvelerine göre verimi, kabuklu ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı ve
pazarlanabilir meyve iç oranı daha yüksek çıkmıştır. Kaolin ile kontrol meyvelerinin
kabuğunun kırılması karşılaştırıldığında, kabuğu en kolay kırılanın kaolin
uygulanan meyveler olduğu görülmüştür. Yapılan bu çalışma sonucunda kaolin
uygulamasının Payne, Pedro ve Serr çeşitlerinin meyve kalitesini olumlu yönde
etkilediği tespit edilmiştir.
In
this study, it is aimed to investigate the effects of kaolin application, which
is a natural clay mineral, on fruit quality in walnut growing. The study was
carried out in 2010 and 2011 growing years and Payne, Serr and Pedro walnut
cultivars were used. Starting in June, kaolin treatment was repeated at 6% dose
and 4% and 2% at three week intervals. Additionally, pomological analyses were
carried out to determine the effect of kaolin application on fruit quality.
Experiment results state that yield amount, shelled fruit weight of walnut,
kernel weight of walnut, kernel rate and
marketable fruit rate of fruits with kaolin were higher than control fruits.
Comparing the process of cracking the fruits with kaolin to control group, it
was found that the shell is the easiest to crack when kaolin was applied. As a
result, it is to be expressed that kaolin application affects fruit’s overall quality
positively in aforementioned cultivars of walnut, namely Payne, Pedro and Serr.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr