In
this study, it was aimed to investigate the cultivation of Abbas fig, which is a
local variety in Kahramanmaraş province, with some socio-economic indicators.
In the study, the primary data were obtained from a face-to-face survey
conducted with 54 fig producers determined by simple random sampling method.
Descriptive statistics were used in the evaluation of the data obtained from
the surveys. As a result of analysis, 16.67% of the producers are illiterate,
16.67% are literate, 64.81% are primary school graduates and 1.85% are high
school graduates. Since the level of education of the producers is low, it's determined
that they don't have knowledge about modern farming and use traditional
methods. While 9.3% of the producers are member of producer cooperatives, 3.7%
of the producers are member of associations, thus revealing the fact that
organizing in the region is not the case. The share of Abbas fig production in
agricultural gross production value was determined as 79.71%. All of the
producers were working with the merchants on the marketing channel and %15.1
were found to offer their products to local markets on their own. The average
price of fresh figs for producers is 3.04 TL kg-1. The result is
that the price maker is merchants and the reason is the producers are not
organized. It will be useful to conduct publication studies on fig cultivation
with the knowledge that producers are warmly interested in publishing studies.
Anonim (2013). Bahçecilik: İncir Yetiştiriciliği. TC Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara.
Anonim (2015). http://www.mailce.com/incirin-faydalari-incir-nasil-bir-besin-kaynagi-incirin-insan-vucudundaki-etkileri-incir-nedir-incir-mucizesi.html. Erişim tarihi: 06 Eylül 2015.
FAO (2013). Production Statistics. http://faostat3.fao.org/browse/rankings/countries_by_commodity/E. Erişim Tarihi: 06 Eylül 2015.
Günal, N. (2008). Türk Dünyasında İncir Kültürü.http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/nurten_gunal_turk_dunyasinda_incir_kulturu.pdf. Erişim tarihi: 06 Eylül 2015.
Küden, A.B. (1998). Characteristics of fig culture genetic resources in Turkey. Rivista de Frutticoltura, 1: 45-47.
Lodos, N. (1985). Türkiye Entomolojisi: Genel, Uygulamalı ve Faunistik. Cilt II, Ders Kitabı, (II. Baskı). E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 429, İzmir.
Özbek, S. (1977). Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 111, Adana.
TÜİK (2014). Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi: 06 Eylül 2015.
Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği
Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde yerel bir
çeşit olan Abbas inciri yetiştiriciliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle
incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada birincil veriler basit tesadüfî örnekleme
yöntemiyle belirlenen 54 incir üreticisiyle yapılan yüz yüze anket çalışmasından
elde edilmiştir. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde
tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde
üreticilerin %16.67'si okuryazar olmayan, %16.67'si okuryazar, %64.81'i
ilköğretim mezunu ve %1.85'i ise lise mezunudur. Üreticilerin eğitim
düzeylerinin düşük olması sebebiyle modern yetiştiricilik hakkında bilgi sahibi
olmadıkları ve geleneksel yöntemler kullandıkları tespit edilmiştir.
Üreticilerin %9.3'ü üretici kooperatiflerine ortak iken %3.7'si birliklere
üyedir, buda bölgede örgütlenmenin söz konusu olmadığı gerçeğini ortaya
koymaktadır. Abbas inciri üretiminin tarımsal GSÜD içerisindeki payı %79.1
olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilerin tamamı pazarlama kanalı olarak
tüccarlarla çalışmakta, %15.1'nin ise ürünlerini kendi imkânlarıyla yerel
pazarlara da sunduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin taze incir satış
fiyatı ortalama 3.04 TL kg-1'dır. Fiyat belirleyicinin tüccar olduğu
ve sebebinin ise örgütlenme olmamasından kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Üreticilerin yayım çalışmalarına sıcak bakmakta olduğu bilgisinden hareketle
incir yetiştiriciliğine yönelik yayım çalışmaları yapılması yararlı olacaktır.
Anonim (2013). Bahçecilik: İncir Yetiştiriciliği. TC Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara.
Anonim (2015). http://www.mailce.com/incirin-faydalari-incir-nasil-bir-besin-kaynagi-incirin-insan-vucudundaki-etkileri-incir-nedir-incir-mucizesi.html. Erişim tarihi: 06 Eylül 2015.
FAO (2013). Production Statistics. http://faostat3.fao.org/browse/rankings/countries_by_commodity/E. Erişim Tarihi: 06 Eylül 2015.
Günal, N. (2008). Türk Dünyasında İncir Kültürü.http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/nurten_gunal_turk_dunyasinda_incir_kulturu.pdf. Erişim tarihi: 06 Eylül 2015.
Küden, A.B. (1998). Characteristics of fig culture genetic resources in Turkey. Rivista de Frutticoltura, 1: 45-47.
Lodos, N. (1985). Türkiye Entomolojisi: Genel, Uygulamalı ve Faunistik. Cilt II, Ders Kitabı, (II. Baskı). E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 429, İzmir.
Özbek, S. (1977). Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 111, Adana.
TÜİK (2014). Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi: 06 Eylül 2015.
Paksoy, M., & Palabıçak, M. A. (2017). Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği. Derim, 34(2), 142-146. https://doi.org/10.16882/derim.2017.288005
AMA
Paksoy M, Palabıçak MA. Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği. DERİM. Aralık 2017;34(2):142-146. doi:10.16882/derim.2017.288005
Chicago
Paksoy, Mücahit, ve Muhammed Ali Palabıçak. “Yerel Incir çeşidi üreticiliğinin Bazı Sosyo-Ekonomik göstergelerle Incelenmesi: Abbas İnciri örneği”. Derim 34, sy. 2 (Aralık 2017): 142-46. https://doi.org/10.16882/derim.2017.288005.
EndNote
Paksoy M, Palabıçak MA (01 Aralık 2017) Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği. Derim 34 2 142–146.
IEEE
M. Paksoy ve M. A. Palabıçak, “Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği”, DERİM, c. 34, sy. 2, ss. 142–146, 2017, doi: 10.16882/derim.2017.288005.
ISNAD
Paksoy, Mücahit - Palabıçak, Muhammed Ali. “Yerel Incir çeşidi üreticiliğinin Bazı Sosyo-Ekonomik göstergelerle Incelenmesi: Abbas İnciri örneği”. Derim 34/2 (Aralık 2017), 142-146. https://doi.org/10.16882/derim.2017.288005.
JAMA
Paksoy M, Palabıçak MA. Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği. DERİM. 2017;34:142–146.
MLA
Paksoy, Mücahit ve Muhammed Ali Palabıçak. “Yerel Incir çeşidi üreticiliğinin Bazı Sosyo-Ekonomik göstergelerle Incelenmesi: Abbas İnciri örneği”. Derim, c. 34, sy. 2, 2017, ss. 142-6, doi:10.16882/derim.2017.288005.
Vancouver
Paksoy M, Palabıçak MA. Yerel incir çeşidi üreticiliğinin bazı sosyo-ekonomik göstergelerle incelenmesi: Abbas İnciri örneği. DERİM. 2017;34(2):142-6.