This
study investigated changes in the amount of sporangium of Synchytrium endobioticum causing Potato Wart Disease by years and
cultivated crop design in the districts of Derinkuyu in Niğde province and Kaymakli
in Nevsehir for three-years. The experiment was carried out in total of 28
fields selected 16 from the district of Derinkuyu and 12 from Kaymaklı between
2006-2008. In the study it was tried to
sample from different production areas and the concentration of the inoculum in
the soil was tried to be determined according to the years and the crop designs.
There was no correlation between the rates of increase or decrease in the level
of sporangium and crop design in the survey studies. The contaminated soil
samples which were kept in six different temperatures ranging from 45-70 °C and
varying durations depending on temperatures were examined in order to determine
the mortality rates of the winter sporangium of Synchytrium endobioticum at different temperatures and durations. 100%
sporangium death was observed in the duration of 204 hours at 60ºC, 34 hours at
65ºC and 8 hours at 70ºC in the experiments conducted in order to determine the
temperature of thermal death and mortality rates.
Winter sporangium Potato wart disease Thermal death Crop design
Çalışmada, Patates Siğil Hastalığının (Synchytrium endobioticum) Niğde ili
Derinkuyu ve Nevşehir ili Kaymaklı ilçelerinde yıllara ve ekili ürün desenine
göre sporangium miktarlarındaki değişiklikler araştırılmıştır. Denemeler, 2006-2008
yılları arasında, Derinkuyu ilçesinde 16 ve Kaymaklı ilçesinde 12 olmak üzere
toplam 28 adet tarlada yürütülmüştür. Çalışmada, farklı ürün desenlerinin
olduğu tarlalardan örnekleme yapmaya dikkat edilmiş ve topraklardaki inokulum
yoğunluğunun yıllara ve ürün desenine göre değişiklikleri saptanmaya
çalışılmıştır. Sörvey çalışmalarında ürün deseni ile sporangium seviyesindeki
artış ve azalış oranları arasında herhangi bir ilişki gözlenmemiştir.
Hastalıkla mücadelede sıcaklık uygulamalarının kullanımı ve etmenin
biyolojisine yönelik olarak yürütülen çalışmada, etmenin kışlık
sporangiumlarının farklı sıcaklık ve sürelerdeki ölüm oranlarını belirlemek
amacıyla 45-70ºC arasında değişen 6 farklı sıcaklık ile çalışılmıştır. Termal ölüm
sıcaklığını ve ölüm oranlarını belirlemek amacıyla yapılan denemelerde 60ºC’de
204 saat, 65ºC’de 34 saat ve 70ºC’de 8 saat sürede %100 sporangium ölümü
gerçekleşmiştir.
Kışlık sporangium Patates siğil hastalığı Termal ölüm Ürün deseni
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr