Dünyada en fazla yetiştirilen ve tüketilen
tarımsal ürünlerden biri olan fasulye, anavatanı olmamasına rağmen Türkiye'de
geniş bir üretim alanı ve çeşitlilik sergilemektedir. Türkiye'de fasulye
üretimi, bazı bölgelerle sınırlı olsa da hem düşük hem de yüksek rakımlı
alanlarda genellikle aile tüketimi için yetiştirilmektedir. Bununla birlikte,
günümüzde ticari tohumlara olan talep artmaktadır ve bu durum yerel taze
fasulye genotiplerinin varlığını tehdit etmektedir. Genetik kaynaklardan bir
tanesi olan yerel genotipler, genetik değişkenlik, gıda güvenliği ve ıslah
uygulamaları için oldukça önemlidir. Bu açıdan bakıldığında çalışma, 2013-2014
yılları arasında Batı Akdeniz'de yer alan Antalya, Burdur ve Isparta illerinden
toplanan yerel taze fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin bazı özelliklerini belirlemek
amacıyla yürütülmüştür. Gen havuzu ve ıslah çalışmalarına başlangıç materyali
oluşturmak için hem düşük hem de yüksek rakımlı alanlara adapte olmuş 124 tane
fasulye genotipi toplanmış ve kayıt altına alınmış. Çalışma sonucunda en fazla
genotip Antalya ilinden toplanmıştır. Yüksek rakımlı bölgelerde daha fazla
yerel fasulye çeşidi bulunduğu (%56.5) ve tırmanıcı büyüme özelliğine sahip
olan çeşitlerin(%85.5) bodur büyüme özelliğinde ki çeşitlerden daha yaygın
olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, toplanan genotiplerin %62.9’unun tohumları tek
renklidir ve tohum renginde beyaz rengin baskın olduğu tespit edilmiştir.
Phaseolus vulgaris L. Taze fasulye Toplama Yerel çeşit Türkiye Phaseolus vulgaris L.
Being
one of the agricultural products to be commonly grown and consumed in the
world, beans display a wide range of production and sort in Turkey though it is
not a native land. Although the beans production is limited to some parts of
Turkey, it is commonly cultivated for family consumption both at low and
high-altitude territories. However, the demand towards the commercial seeds
seems to increase today, and this situation threatens the presence of landrace
genotypes. The landrace genotypes, one of the genetic sources, are crucial for
maintaining the genetic variability, food safety and breeding applications.
From this point of view, this study was conducted in order to determine some
parameters of landrace green bean (Phaseolus
vulgaris L.) genotypes collected from Antalya, Isparta, and Burdur in
Western-Mediterranean of Turkey between 2013 and 2014. In order to develop a
gene pool and to make a beginning material for breeding studies, 124 landrace
common bean genotypes adapted to both coastal line and highlands have been
gathered, recorded and taken under protection with the detected locations. As a
result of the study, the most genotypes were collected from Antalya province.
It has been determined that there are more landrace common bean varieties
(56.5%) in higher altitude areas and it is detected that the pole type (5.5%)
is more common than the bush type. Furthermore, the seeds of 62.9% of the
collected genotypes were unicolor and white color was predominant in the seed
color.
Gree bean Collection Landrace cultivar Turkey Phaseolus vulgaris L
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr