Islah çalışmaları ile domates ve ürünlerinin
fonksiyonel özellikleri geliştirilebilmektedir. Domatesin fiziksel ve kimyasal
özellikleri, çeşit özelliği başta olmak üzere birçok faktörden önemli oranda
etkilenmektedir. Bu çalışma kapsamında melezleme sonucu geliştirilen üç domates
çeşidi ile bu çeşitlerin elde edilmesinde kullanılan altı ana ve baba bireyin
önemli kalite özelliklerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bununla birlikte
çalışmada 10 adet ticari domates çeşit ve yerel genotiplerinin kalite
özellikleri de araştırılmıştır. Çalışmada bu amaçla toplam 19 farklı materyal
kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, ana ve baba bireyler,
bunlardan elde edilen domates çeşitleri ve denemede kullanılan ticari
çeşitlerin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinde önemli farklılıklar olduğu
görülmüştür. Örneklerin önemli kalite özelliklerinden suda çözünür kuru madde,
glukoz ve fruktoz oranları, likopen içeriği ile kırmızılık göstergesi olan a*
renk değeri sırasıyla %3.65-7.20, %0.61-1.81, %0.88-2.37, 37.45-85.82 mg kg-1,
14.52-32.28 arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonucunda melezleme
çalışmaları ile domatesin şeker bileşimi, likopen içeriği ve renk gibi kalite
özelliklerinde varyasyon oluşturulabileceği görülmüştür. Islah çalışmaları
mevcut ürün çeşitliliğinin arttırılması noktasında da oldukça önemlidir.
Functional
properties of tomatoes and their products could be improved with breeding
studies. The physical and chemical properties of the tomato could be varied
according to cultivars and also many growing factors. In this study, some
quality parameters of three tomato cultivars have been compared with their
parents and also some commercial tomato varieties and local genotypes. Totally,
19 different genotypes were used for this purpose. According to obtained
results, there were significant differences in some physical and chemical
properties of them. The significant quality traits of the samples, water
soluble dry matter, glucose and fructose ratios, lycopene content and the a*
colour values varied between 3.65-7.20%, 0.61-1.81%, 0.88-2.37%, 37.45-85.82 mg kg-1,
14.52-32.28, respectively. As a result, new varieties, which have different
characteristics, could be improved by crossing studies. The product variety
enriched with breeding trials is important on market demands. As a result,
variations in quality characteristics, such as sugar composition, lycopene
content and colour values of tomato can be generated hybridization studies.
Breeding studies are also important in increasing the current product range for
tomato.
Tomato Solanum lycopersicum L. Hybridization Cultivar Quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr