In
this study, certain physical and chemical properties of the Fuerte, Bacon and
Zutano avocado cultivars were determined during the harvesting periods between
the years 2010-2013. Fruit harvests were performed at intervals of 15-20 days. The
dry weight and oil content of Fuerte cultivar increased by 110.2% and 234.2%,
respectively, between October and May of the 2010-2011 harvesting period. The
dry weight and oil content of the Bacon cultivar increased by 44.7% and 180.7%,
respectively, between October and March of the 2010-2011 harvesting period, and
increased by 51.0% and 174.1%, respectively, between October and January of the
2012-2013 harvesting period. The dry weight and oil content of the Zutano
cultivar increased by 47.4% and 200.0%, respectively, between October and March
of the 2010-2011 harvesting period, and increased by 25.9% and 86.3%,
respectively, between October and February of the 2012-2013 harvesting period.
A very strong positive correlation between certain pomological properties used
as fruit maturity indices in avocados were found in the Fuerte, Bacon and
Zutano cultivars. As a result of this study; with regard to the dry weight and
oil content of fruit grown in the climatic conditions of Antalya, the optimal
harvesting periods were determined to be between November and May for the
Fuerte cultivar, and between November and January for the Bacon and Zutano
cultivars.
Avocado Harvest Dry weight and oil content Pomological fetures Correlation
Bu çalışmada;
2010-2013 yılları arasında hasat periyodu boyunca, Fuerte, Bacon ve Zutano
çeşitlerinde bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Hasat, 15-20 günde bir yapılmıştır. Fuerte çeşidinin kuru ağırlık ve yağ
içeriği değerleri, 2010-11 hasat periyodu boyunca Ekim-Mayıs ayları arasında
sırasıyla %110.2 ve %234.2 artmıştır. Ayrıca, Bacon çeşidinde kuru ağırlık ve
yağ içeriği değerleri, 2010-11 hasat periyodu boyunca Ekim-Mart ayları arasında
sırasıyla %44.7 ve %180.7 artarken, 2012-13 hasat periyodu boyunca Ekim-Ocak
ayları arasında sırasıyla %51.0 ve %174.1 artmıştır. Bununla birlikte, Zutano
çeşidinde kuru ağırlık ve yağ içeriği değerleri, 2010-11 hasat periyodu boyunca
Ekim-Mart ayları arasında sırasıyla %47.4 ve %200.0 artarken, 2012-13 hasat
periyodu boyunca Ekim-Şubat ayları arasında sırasıyla %26.0 ve %86.3 artmıştır.
Fuerte, Bacon ve Zutano çeşitlerinde avokadonun meyvelerinde olgunluk indeksi
olarak kullanılan bazı pomolojik özellikler arasında çok yüksek seviyede
korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak; Antalya koşullarında meyvenin kuru
ağırlık ve yağ içeriği bakımından optimum hasat zamanı Fuerte’de Kasım ve Mayıs
ayları arası, Bacon ve Zutano’da Kasım ve Ocak ayları arası en uygun zamanı
olarak belirlenmiştir.
Avokado Hasat Pomolojik özellikler Kuru ağırlık ve yağ içeriği Pomolojik özellikler Korelasyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr