Stress, as a general term, is a biochemical, physiological and behavioral reaction resulting from an inbalance and lack of order within some functions and systems of living organisms, due to negative environmental conditions. Each environmental factor that is not suitable for living organisms is known as stress whereas reactions of plants against negative environmental conditions differ considerably. Salinity is a limiting factor for plants that negatively affects growth and development.
As known, more than half of cultivation area in Turkey is dry or semidry. Such area are not suitable for agriculture due to the fact that drought causes salinity in soil. Moreover, the problem gradually assumes even greater importance, since our land suitable for cultivation is under the threat of drought.
This essay is aimed to shed further light on issues such as salt stress, sources thereof, calculation of salt stress and solutions to this problem.
Genel anlamda stres (gerilim), olumsuz çevre koşulları nedeniyle canlı organizmaların bazı fonksiyon ve sistemlerinde bir denge ve düzen bozukluğu sonucunda ortaya çıkan biokimyasal, fizyolojik ve davranışsal bir tepkidir. Canlı organizmalar için uygun olmayan her bir çevre faktörü stres olarak bilinmektedir. Bitkilerin olumsuz çevre koşullarına karşı gösterdikleri tepkiler çeşitlilik göstermektedir. Tuzluluk ise bitkiler için sınırlayıcı bir faktör olup büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Bilindiği gibi ülkemizdeki toprakların yarısından fazlası kurak ve yarı kuraktır. Kuraklık nedeniyle topraklarda tuzlanma (çoraklaşma) meydana geldiğinden böyle topraklar tarıma elverişli değildir. Ayrıca halen üzerinde tarım yapılabilen ve verim potansiyelleri yüksek olan topraklarımız için gün geçtikçe çoraklaşma tehlikesi arttığından problem daha da ciddi bir durum göstermektedir.
Bu makalede tuz stresi, kaynakları ve bitkiler üzerindeki etkileri, tuz toleransının mekanizması ve tuz stresine karşı çözüm yolları irdelenmeye çalışılacaktır.Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 18 Sayı: 3 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr