According to experimental results, there has been valuable data that sludge applications to soil has increased soil fertility and improved soil physical properties. On the other hand, undesired heavy metal accumulation has occurred by sludge applications, but this accumulation levels has not yet been determined above the food and fodder norms. It is stated that as long as the agricultural use of sludge in the production of crops for human consumption follows current regulations and guidelines, it present a manageable risks on crop production, environment and consumers. Before soils reach regulatory limit of chemical pollutant loading by sludge applications, additional information will be needed to asses potential long term impacts of sludge on ground water quality and on the sustainability of soils for crop production. It is thought that in the state of having more alternative organic matter source alternatives, application of treatment sludge in plant growing areas except for food crop production is a more safely alternative disposal; also educational programs for sludge utilization should be organized.
Arıtma çamurları ile yapılan araştırmalardan elde olunan sonuçlara göre çamur uygulanan topraklarda verimliliğin arttığına ve bazı toprak fiziksel özelliklerinin olumlu etkilendiğine ilişkin değerler bulunmaktadır. Diğer yandan, istenmeyen ağır metal birikiminin meydana geldiği, fakat bunların dozunun besin maddesi ve yem normlarının henüz üzerine çıkmadığı bildirilmiştir. İnsan tüketimi için bitkisel üretimde çamur kullanımında yasal düzenlemedeki kriterlere ve klavuz bilgilere uyulduğunda; bitkisel üretim, çevre ve tüketiciler için yönetilebilir risk taşıdığı belirtilmektedir. Arıtma çamuru ile muamele edilen tarım topraklarında; kirleticilerin tamponlanma sınırına yaklaşılmadan, çamurun yer altı suyu ve toprağın bitkisel üretiminin sürdürülebilirliği üzerinde potansiyel uzun süreli etkileri tayin etmek için ayrıntılı bilgilere gereksinim duyulmaktadır. Organik madde kaynağı alternatifleri çok ise, arıtma çamurunun kullanımında gıda ürünleri dışındaki bitkisel ürünlerde uygulanmasının daha güvenilir bir bertaraf yolu olduğu, aynı zamanda, kullanımına ilişkin eğitim programları düzenlenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 18 Sayı: 3 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr